50 anys de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes

L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya fa 50 anys. Per commemorar-ho, l’entitat mostra per primer cop 130 dibuixos inèdits.

L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya fa 50 anys. Per commemorar-ho, l’entitat mostra per primer cop 130 dibuixos, en bona part inèdits, que es podran veure a l’Altell de la seu del Col·legi i a l’Espai Picasso.

Enguany, l’arxiu històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) que compendia el llegat de l’arquitectura catalana moderna i contemporània, fa 50 anys. En motiu de l’efemèride, el COAC ens brinda una oportunitat única per veure els projectes que han vertebrat l’arquitectura del país des de mitjan segle XIX fins a l’actualitat. S’hi poden consultar dibuixos d’edificació, però també d’urbanisme, de jardineria, d’interiorisme i d’estructura.

Entre els documents més destacats hi ha el Diorama del Pla Macià, la Universitat de Barcelona, l’Hospital de Sant Pau, el complex d’habitatges de la Meridiana, el restaurant Il Giardinetto el Coliseum, la Ciutat de repòs i vacances de Tarragona o l’Institut Jaume Vicens Vives de Girona. També n’hi ha de Rogent, Domènech i Montaner, Jujol, Masó, Bonet Castellana, Solà-Morales, Higueras… tots ells classificats en funció de l’any de col·legiació dels arquitectes, per tal de posar-los en relleu amb el màxim protagonisme.

A més a més, l’exposició incorpora una trentena de mirades de professionals de diferents àmbits que han comentat una selecció de dibuixos. Catedràtics, historiadors de l’art, fotògrafs i arquitectes amb punts de vista diferents sobre alguns dels dibuixos de l’exposició, amb la intenció que el visitant els prengui de punt de partida per formar el seu propi relat de l’exposició.

I és que, mig segle més tard, l’Arxiu Històric s’ha posicionat com un punt de referència arquitectònic a nivell nacional i internacional. De fet, és el més important de la Península Ibèrica gràcies al gran volum i valor dels seus fons. Amb tot, a finals d’any, entrarà a formar part de l’Arxiu Nacional de Catalunya, amb la voluntat de millorar les tasques de conservació i catalogació.

A tot això, cal afegir-hi el fet que el COAC i el Departament de Cultura de la Generalitat estan treballant en el futur Museu d’Arquitectura Catalana. Es tracta d’un innovador model museístic que, sense disposar d’un espai físic, comptaria amb els espais col·legials per facilitar l’accés universal dels fons de l’Arxiu, actualment en fase de digitalització.

I per acabar-ho d’adobar, la celebració dels 50 anys coincideix amb el Premi Nacional de Cultura que el COAC ha rebut aquest 2019. El premi li ha atorgat el CONCA per la tasca de foment del valor arquitectònic arreu de Catalunya i, especialment, per la feina de l’Arxiu, que ha esdevingut un centre de documentació clau que prestigia l’arquitectura catalana.

A dia d’avui, l’Arxiu és el cor de la documentació arquitectònica europea, ja que disposa de més de 2.000.000 de documents procedents del fons de 180 arquitectes. Plànols, cartografia, esbossos, dibuixos, publicacions, fotografies, correspondència i arxius audiovisuals, constitueixen un bastíssim recull que permet recórrer la història de l’arquitectura del país des dels temps de la Renaixença fins als nostres dies.

El màxim exponent de l’arquitectura catalana és l’Arxiu Històric. I és que, allà, s’hi poden trobar dibuixos i documents de Gaudí dels seus deixebles Jujol, Sugrañes, Puig Boada o Berenguer. Altres fons que poden ser d’interès i que mereixen ser subratllades són les dels arquitectes Elias Rogent, Lluís Domènech i Montaner, Josep Goday, Antoni Puig Gairalt, Óscar Tusquets i Lluís Clotet.

El COAC clourà la commemoració dels 50 anys de l’Arxiu Històric amb la publicació d’un llibre que es presentarà el proper mes de desembre i que incorpora una tria de 150 dibuixos de l’Arxiu, entre els quals hi ha els que mostren a l’exposició. La voluntat del llibre és oferir una mirada transversal dels fons que es conserven a l’Arxiu Històric del COAC.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació