Una mirada enamorada

El Palau Robert exposa les fotos que Toni Catany va fer de la seva amiga de l’ànima, Maria del Mar Bonet

El Palau Robert presenta una magnífica exposició que aplega les millors fotos que el gran fotògraf Toni Catany va fer de la seva amiga de l’ànima, la cantant Maria del Mar Bonet. Amb motiu de la celebració dels 50 anys de la carrera musical de Bonet, la Fundació Toni Catany, amb el suport de l’Ajuntament de Llucmajor, va produir el 2018 aquesta exposició que ara es presenta al Palau Robert de Barcelona: Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany.

Com va explicar el comissari de l’exposició i director de la Fundació, Antoni Garau,  la intenció de l’exposició és mostrar l’estreta relació personal i professional d’aquest dos mallorquins que van arribar a Barcelona a començament de la dècada dels anys setanta. Des de llavors els va unir per sempre més una estretíssima amistat i una veritable comunió d’interessos artístics.

Catany havia conegut la Maria del Mar a Mallorca el 1966, quan la va visitar a casa seva per fer-li unes fotografies d’encàrrec per una entrevista. A partir de la primera fotografia, en la que Maria del Mar apareix amb el seu gat, va néixer una complicitat que va fer que Catany es convertís en el fotògraf personal de la cantant, de manera que ell va ser l’autor de més del 70% de les seves fotos professionals.

I és que com explica la pròpia Maria del Mar, en Toni li va ensenyar a maquillar-se, a posar davant de la càmera, li va donar la seguretat que necessitava per mostrar-se tal com era. I això sessió rere sessió, any rere any, fins al punt que la cantant confessa que no li feia res envellir fent-se fotos amb ell, cosa que malauradament no ha pogut fer per la sobtada desaparició de Catany el 2013.

A part de les relacions professionals els unien, tot un seguit de vivències i interessos artístics comuns feien que la seva relació fos molt profunda. Començant pels seus orígens mallorquins i l’estima per una Mallorca que veien transformar-se i desaparèixer. Una Mallorca que cercaven una mica en els seus viatges a països de la riba mediterrània, Sicília, Grècia, Tunis, Síria, o de Sud-Amèrica, on tots dos tractaven de descobrir rastres d’aquella vida mallorquina tradicional que s’estava perdent. Cercaven les petjades que el present anava esborrant en els jardins, l’arquitectura, els edificis religiosos o la música popular.

El contacte entre els dos va ser permanent i molt enriquidor, segons explica la cantant. Cadascun, des del seu terreny, feia a l’altre aportacions, suggeria i proposava temes de treball que sovint acabaven reflectint-se en les seves respectives obres. En un vídeo que s’ha enregistrat expressament per l’exposició, la Maria del Mar diu una frase que resumeix perfectament aquesta complicitat: “Érem un mirall l’un per l’altre”.

L’exposició s’ha pogut presentar gràcies al treball de la Fundació Toni Catany, amb seu a Llucmajor, que segueix incansable la tasca de cuidar del llegat del fotògraf. Fins ara s’han digitalitzat i classificat més de 90.000 imatges i continua endavant el projecte de construcció d’un Centre Internacional de la Fotografia, un projecte pel que la Consellera de Cultura del nou Govern Balear va prometre la seva implicació.

Entrant en el contingut de l’exposició, s’hi presenten unes 180 obres -discs, cartells i fotografies- i, sota el fil conductor de la discografia de Maria del Mar,  s’estructura en tres grans àmbits. El primer, Una mirada enamorada, on es presenten les primeres fotografies que Catany va fer a Mallorca i que estan a la base de la posterior relació. S’hi pot veure una de les càmeres de gran format que després Catany va utilitzar tan magistralment.

La segona secció, Als ulls de l’amic, és un recorregut ampli sobre la imatge professional i artística de Maria del Mar Bonet que va ser creada per Toni Catany, i va intervenir en el disseny gràfic dels seus discos i cartells promocionals. Veure les portades de més de vint dics és una oportunitat per adonar-nos de la immensa discografia de la cantant, i també de la diversitat de temes i registres que al llarg de la seva carrera ha practicat. Molts d’ells amb col·laboracions amb altres músics i cantants, amb els que ha volgut compartir i enriquir la seva obra. Resulten també molt interessants els cartells promocionals de discs i concerts on es nota la sàvia mà compositiva i fotogràfica de Catany.

És particularment interessant l’aparta dedicat al disc Salmaia del 1995 il·lustrat per Joan Miró, que després d’assistir a un concert de la Maria del Mar a Mallorca es va oferir per il·lustrar un dels seus treballs. “Salmaia” és una expressió mallorquina per referir-se a la trobada de l’aigua dolça i la salada, del riu i la mar, que es produeix a prop d’aquesta darrera. Un terme que també es pot referir metafòricament en la relació de fusió i complementarietat entre els sentiments i les obres de Bonet i Catany. Un altre dels punts d’interès és la referència a la relació amb Salvador Espriu, arran de les cançons que Maria del Mar va composar sobre poemes de Rosselló Porcel de qui Espriu era gran amic.

La darrera secció de l’exposició està dedicada finalment als retrats de la cantant. Vint-i-dos retrats d’una gran bellesa, uns inèdits i altres més coneguts. Dos aspectes mereixen un comentari. En primer lloc, la bellesa del rostre de Maria del Mar que cal reconèixer oferia a Catany un material privilegiat.

Però també es cert que ell n’extreu una serenitat i una mirada profunda, sense reserves, fruit de la complicitat que hem esmentat. I també d’un mètode de treball que la mateixa Maria del Mar explicava: quan en Toni creia que la sessió no funcionava, “ho deixàvem per un altre dia i anàvem al cinema o a passejar tot esperant un millor moment”.

D’altra banda, s’observa en aquest retrats la riquesa de les tècniques que Catany va experimentar al llarg de la seva carrera. Hi veiem fotografies fetes amb diferents procediments, blanc i negre, color, calotips, polaroids transportats i originals acolorits. El recorregut expositiu acaba a l’àmbit Ultramar, 2017. Aquest és l’últim enregistrament fins ara de Bonet. Catany va contribuir a la recerca de músiques i tons cubans malgrat que malauradament, ens va deixar abans que el disc sortís publicat.

Un homenatge a la carrera de Maria del Mar Bonet però també al magisteri fotogràfic de Toni Catany, un dels més grans fotògrafs de la segona meitat del segle XX a casa nostra.

Al web del Palau Robert trobareu més informació de Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació