Una altra arquitectura és possible

“alt-architecture” reflexiona sobre les maneres de construir i les repensa, amb propostes alternatives a l'hegemonia arquitectònica

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Des que va esclatar la bombolla immobiliària, ara fa gairebé una dècada, l’arquitectura i l’habitabilitat dels edificis es van veure forçosament alterades, sobretot a les zones urbanes. Amb aquesta realitat com a punt de partida, l’exposició “alt-architecture” reflexiona sobre les maneres de construir i les repensa, amb propostes i alternatives que s’arrengleren al voltant del diàleg entre la precarietat i la vitalitat. El resultat és una selecció de 18 obres artístiques que plantegen un debat sobre la funcionalitat, sovint restringida per l’arquitectura hegemònica

L’Obra Social ”la Caixa” presenta "alt-architecture"

“alt-architecure” és la darrera exposició de la segona edició del Comisart, el programa de l’Obra Social “la Caixa” que dona suport a comissaris emergents, que es pot visitar al CaixaForum de Barcelona. Xurxo Ínsua i Érika Goyarrola són els autors d’aquesta mostra que qüestiona l’arquitectura i l’urbanisme des de la perspectiva de l’art. A través dels projectes que s’hi exposen, la mostra fa una crítica explícita al concepte tradicional d’espai  amb l’exposició de maquetes i d’obres que reinterpreten la realitat construïda des de l’acció directa, així com de fotografies i projeccions audiovisuals que aborden aspectes com la deconstrucció, l’autogestió, els projectes inacabats o les promeses trencades de l’arquitectura moderna.

En total, hi trobem 18 obres de 12 artistes molt heterogenis: Rachel Whiteread, Daniel Chust Peters, Daniel Buren, Fernanda Fragateiro, Lara Almarcegui, Cao Guimarães i Pello Irazu (de la Col·lecció “la Caixa” d’Art Contemporani); Carlos Bunga, Jordi Colomer i Gordon Matta-Clark (de la Col·lecció MACBA); i Michel Le Belhomme i Fod (que han cedit les seves obres personalment). El minimalisme és el tret comú més visible de totes les creacions; un mural artístic inspirat en dos conceptes: alternatives i alteritat, que apareixen abreviades al títol, “alt-architecture”, i que sintetitzen la idea vehicular de la mostra.

Mentre que algunes obres pretenen interpretar l’arquitectura de manera lúdica amb un pragmatisme reductiu de l’espai, d’altres posen el focus en l’ús de materials o la reversibilitat dels elements constructius. També hi ha lloc per una concepció més poètica del paisatge arquitectònic, per al·lusions memorialístiques, per la denúncia a mig camí del teatre i per abstraccions en forma de maquetes inacabades o engrandides, en què els visitants poden penetrar en l’espai de la peça. Una exposició de contrastos.

Daniel Chust Peters Cielo mío 1996. 4 unitats. Fusta pintada i envernissada. Col·lecció ”la Caixa” d’Art Contemporani

L’objectiu d’Ínsua i Goyarrola com a comissaris de la mostra és buscar formes de construcció social que siguin alternatives als models dominants d’accés a l’habitatge i als recursos urbans comuns. Les seves propostes s’alimenten d’experiències prèvies de l’urbanisme radical dels anys seixanta i setanta del segle passat, però sobretot dels últims vint anys, que reactiven i evidencien el caràcter polític de l’arquitectura.

El Comisart ofereix oportunitats de professionalització a joves crítics i comissaris d’art, i té per finalitat promoure noves mirades sobre els fons d’art contemporani de la Col·lecció “la Caixa” i els fons de la Col·lecció MACBA. Després de “Parlo, sabent que es tracta d’això” (Juan Canela) i “Gestos iconoclastes, imatges heterodoxes” (Carlos Martín), “alt-architecture” tancarà el cicle d’aquesta segona edició. L’exposició es podrà visitar des d’aquest 29 de juny fins al 25 de setembre. Més informació al web del CaixaForum.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació