Un calabós transparent

L’espectador forma part de la presó, però també de la seva vigilància

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Les persones que visiten el Castell de Montjuïc topen, des d’aquest desembre, amb dos calabossos al mig del pati central del recinte, el pati d’armes. Però no són dos calabossos de construcció tradicional: són transparents, i reinterpreten en clau artística les presons construïdes al segle XVIII a Montjuïc, ara museïtzades. Formen part de la instal·lació Impasse de l’artista plàstica Julia Calvo, que es pot veure fins al 3 de març.

Qualsevol persona que visiti el Castell de Montjuïc haurà de passar, per força, pel pati d’armes. És l’espai central que vertebra la circulació cap a les altres parts del recinte, i també és la plaça que periòdicament acull instal·lacions d’artistes contemporanis. És el cas de l’obra Impasse de Julia Calvo (1985), dues reproduccions dels calabossos originals que es van construir al segle XVIII a Montjuïc, però repensats des del punt de vista de l’art contemporani.

De fet, els dos calabossos de Julia Calvo destaquen sobretot perquè són transparents i perquè s’hi pot caminar per dins. L’artista no mimetitza l’element primordial del calabós, el mur, que també és l’element que fa invisibles els presos, els aïlla i els impossibilita la relació amb l’exterior. Com explica Calvo, les parets de policarbonat transparent fan que l’espectador senti que forma part de l’obra i que tingui una doble lectura de les peces, a nivell interior i a nivell exterior.

Encara que les dues presos acabin resultant estètiques, l’artista recorda que no hem d’oblidar que són una rèplica d’uns calabossos reals: “la persona que hi ha dins podria estar reprimida”. A través d’aquest doble joc dins-fora, es crea un impàs en què “l’espectador forma part de la presó, però també forma part de la seva vigilància”. A través d’aquesta paradoxa, Calvo vol remetre a una problemàtica discutida per l’art contemporani: la mirada.

Això explica per què Julia Calvo no crea una obra historicista: no pretén parlar sobre un període concret de la memòria del Castell de Montjuïc, sinó fer servir la pròpia història per tractar qüestions actuals. A partir dels murs, que a l’obra són gairebé invisibles, l’artista es pregunta sobre temes contemporanis com el tancament, la mirada, la disposició del cos o el dibuix com a llenguatge.

Sobre el dibuix, la creadora ha reproduït dins dels seus calabossos alguns dels grafitis que diversos presos que havien estat tancats a Montjuïc havien dibuixat a les parets de les cel·les. Aquests grafitis es van recuperar a través d’un treball de restauració que es va fer al Castell l’any 2016, i Julia Calvo n’ha fet una selecció. “Em crida molt l’atenció com, a través del dibuix, l’empresonat es comunica i deixa un llegat sobre la seva existència a la cel·la”, explica l’artista, “El pres fa servir el dibuix per apropiar-se de l’espai, del mur, i aquest es converteix en una extensió més de l’escriptura en si”.

Aquesta instal·lació és fruit de la col·laboració entre el Castell de Montjuïc i l’Escocesa, centre de producció artística multidisciplinar. Les intrevencions de Julia Calvo acostumen a dialogar amb l’espai i reflexionar sobre el context on s’exhibeixen. Impasse exemplifica el seu interès per interpel·lar l’espectador in situ, fet que es veu reforçat amb les visites guiades que ella mateixa durà a terme al Castell.

A part d’aquesta activitat, la instal·lació també comptarà amb una conferència i visita de la mà de Calvo i l’experta en art Caterina Almirall. L’activitat es titula “Els dibuixos tenen boca però no parlen” i tindrà lloc el 25 de gener. Qui vulgui veure la instal·lació, té temps per pujar al cim de la muntanya de Montjuïc fins al 3 de març del 2019.

Cultura Tangent fa visites teatralitzades al Castell de Montjuïc entre el 27 de desembre i el 5 de gener. Les expliquem aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació