Steve McCurry per partida doble

Un nou llibre de l'Editorial Blume i una exposició a la nova galeria FotoNostrum de Barcelona mostren l'obra del gran fotògraf estatunidenc Steve McCurry

Fins al 7 de maig encara es pot veure a Barcelona, a la nova galeria fotogràfica FotoNostrum, una exposició de Steve McCurry que sota el títol “Al voltant del món en vuitanta dies”, ens mostra una selecció en gran format de vuitanta imatges emblemàtiques d’aquest reconegut fotògraf estatunidenc.

El fotògraf Steve McCurry a Afganistan el juny de 1985.

Pròximament, ja parlarem de què pot suposar per a Barcelona la nova galeria FotoNostrum, creada per iniciativa de Julio Hirsh-Hardy, un argentí que va deixar fa uns anys el camp de la gestió empresarial per dedicar-se en cos i ànima a la difusió de la fotografia. Des del 2009 ha promogut exposicions fotogràfiques a diferents ciutats europees i organitza anualment dos premis internacionals de fotografia: el Julia Margaret Cameron, per a dones fotògrafes, i el Premi Polux. El 2020 va obrir un extens espai expositiu, amb dues plantes, ubicat al carrer Diputació, 48; a tocar de plaça d’Espanya, a Barcelona. A la planta baixa presenta grans figures internacionals de reconegut prestigi –com el mateix Steve McCurry–,  i a l’altra planta, treballs de fotògrafs emergents. L’objectiu és esdevenir un centre de fotografia que combini l’activitat de sala expositiva amb la de galeria comercial d’obra fotogràfica, per aconseguir, així, un equilibri i una autonomia econòmica que facin sostenible el projecte sense dependència de tercers.

Encara que va iniciar les seves activitats al febrer de fa dos anys, la pandèmia ha congelat fins ara les seves activitats i, com hem dit, acaba d’inaugurar-les amb una exposició de l’obra de Steve McCurry que presenta vuitanta peces en una selecció que han realitzat Julio Hirsh-Hardy i el mateix fotògraf. No deu haver sigut fàcil fer la selecció, però el resultat és realment impressionant. La qualitat de les còpies, dutes a terme amb extrema cura pel laboratori EGM, és magnífica.

Família a llom d’un ase a Maimana, al nord de l’Afganistan, 2003 © Steve McCurry

Aquestes fotografies que ara s’exhibeixen a Barcelona és possible que puguin presentar-se més endavant en alguna altra ciutat. Però està establert amb l’agència que gestiona les imatges del fotògraf l’acord que, passats divuit mesos de la mostra, les còpies que es presenten seran destruïdes. Si el públic vol adquirir alguna fotografia, aquesta serà editada i enviada des del laboratori que el mateix fotògraf té als EUA. Es tracta de sèries limitades, però a uns preus d’entre 7.000 i 18.000 euros que confirmen el prestigi i la valoració de l’obra de McCurry en el mercat internacional de la fotografia.

Aquesta exposició coincideix, precisament, amb la publicació d’un nou llibre sobre l’autor editat per l’Editorial Blume, que dedica bona part de les seves publicacions a la fotografia. Historias y sueños. Retratos de la inocencia, un llibre de caràcter temàtic sobre el món de la infància amb una exquisida selecció de fotografies de l’artista realitzades al llarg de la seva dilatada carrera de més de cinquanta anys.

Nens jugant amb una artilleria antiaèria abandonada a Beirut, Líban, 1982 © Steve McCurry

McCurry, nascut el 1950 als EUA, va començar la seva carrera internacional cobrint els conflictes de la guerra de l’Afganistan (1978 – 1992). Les seves imatges varen tenir un important ressò i es varen publicar a mitjans tan rellevants com el New York Times, TIME o París Match. Amb elles va aconseguir la Medalla Robert Capa, gràcies a la qual va esdevenir corresponsal del National Photographic i membre de l’Agència Magnum, el 1986. Però va ser la famosa imatge de la noia afgana de misteriosos ulls verds –que va fotografiar el 1984 en un camp de refugiats del Pakistan– la que es va convertir en una veritable icona i va contribuir decisivament a accelerar la seva projecció mundial. Al llarg dels anys ha obtingut nombrosos guardons i reconeixements, entre els quals destaquen els quatre primers premis del World Press Photo.

Més enllà de l’Afganistan, va viatjar molts anys per l’Índia i el sud-est asiàtic, escenaris de meravelloses fotografies, i va cobrir, també, altres conflictes internacionals com la guerra entre l’Iran i l’Iraq, els conflictes del Líban, les Filipines o Cambodja i la guerra del Golf.

El llibre de l’editorial Blume presenta unes cent quaranta imatges, totes elles en color, on els nens i nenes de mig món se’ns mostrem amb tota la seva naturalitat. El volum té un format gairebé quadrangular, de 30×30 cm, la qual cosa permet desplegar imatges d’una considerable mida. McCurry té una especial habilitat per aproximar-se a les persones que retrata i aconseguir presentar-les amb total naturalitat. Malgrat que els nens són, en aquest sentit, molt més fàcils de retratar que els adults, cal reconèixer que les mirades que el fotògraf extreu dels seus models resulten força colpidores. Els ulls d’alguns d’ells us arribaran realment al cor.

Escola Hazara (grup ètnic de llengua persa), a Bamiyan, Afganistan, 2007. © Steve McCurry

També cal esmentar que, en general, les situacions i els ambients que fotografia, malgrat tractar sovint realitats plenes de dificultats, fugen del dramatisme que a vegades trobem en el fotoperiodisme que retrata l’anomenat Tercer Món. Aquest punt de vista sovint ha estat objecte de crítiques que li retreuen que presenta una imatge edulcorada dels països que retrata. Però aquest és l’estil de McCurry, que cerca, sobretot, la bellesa; i en aquest llibre hi descobrim moltes imatges entranyables d’infants jugant, assistint a les aules de les escoles dels seus pobles o en companyia de pares i familiars. Això fa que el recull resulti especialment atractiu i agradable de contemplar.

En tercer lloc, last but not least, vull fer èmfasi en la qualitat del color que McCurry aconsegueix amb les seves imatges. Clarament, el seu terreny expressiu és el del color, que domina com ningú: resulta natural al màxim, fuig dels colors exagerats i no es converteix en una informació que desvirtua o confon el contingut essencial de les imatges i els seus missatges. Segons el meu parer, pocs fotògrafs obtenen un color d’aquesta qualitat.

Noi descansant recolzat a una vaca al Katmandú, Nepal, 2013. © Steve McCurry

Aquesta virtut li ha sigut plenament reconeguda; com a tall d’exemple, podem esmentar l’anècdota que la casa Kodak li va concedir el privilegi simbòlic d’utilitzar els darrers carrets de la pel·lícula Kodachrome 64 quan va deixar de produir-los el 2010. En conjunt, parlem d’un llibre i d’una exposició magnífics, que ens acosten al treball i l’ofici d’un veritable mestre de la fotografia.


Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació