Sortir de festa i pagar amb criptomonedes

Aquest cap de setmana The Influencers prepara una Cryptorave al CCCB

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Arriba el cap de setmana i hi ha gent que vol sortir de festa. Però tothom té pensat pagar l’entrada amb euros? Aquest dissabte, i dins del festival The Influencers, el CCCB acull una Cryptorave. Si voleu anar-hi, aquí us expliquem com. Aneu preparant l’ordinador.

Si dissabte a la nit voleu sortir i no teniu ni un euro, no patiu: podeu anar a la festa que organitza OMSK Social Club al CCCB. Serà a les 23:23h i formarà part del festival d’art no convencional The Influencers. Això sí, abans haureu d’haver minat unes quantes criptomonedes. És tan senzill com anar al seu web –que, per cert, també és en català- i fer click a “minar”. Però per què cal fer-ho? I què coi vol dir aquest verb?

Com ells mateixos expliquen, “la comunitat de Cryptorave utilitza el cryptomining com un mètode sostenible per finançar les activitats Cryptorave. Quan pressiones “minar”, el poder del teu ordinador s’uneix amb el d’altres “miners” i s’afegeix al “mining pool”. Aquest sistema genera criptomonedes al llarg d’un temps, la qual cosa crea el valor que usem per organitzar les Cryptoraves”.

Total, que en comptes de pagar l’entrada amb euros, pagues utilitzant la capacitat de processament del teu ordinador. Les criptomonedes són actius digitals dissenyats específicament per funcionar com a mitjans d’intercanvi. La més coneguda és el Bitcoin, però en aquest cas es fan servir Monero (XMR). És de codi obert, va ser creada l’abril de 2014, i se centra en la privadesa i la descentralització de dades dels seus usuaris.

Així que sí, per aconseguir entrar a la festa d’aquest dissabte cal minar una estona. De fet, unes hores. Perquè la gràcia de la rave que organitza OMSK Social Club no és només pagar l’entrada amb criptomonedes, sinó seguir barrejant la vida real amb la digital tota la nit. Al cap d’una hora de minar, l’usuari desbloquejarà la informació sobre el lloc on es fa la festa; al cap de cinc hores, rebrà el nom d’una nova identitat, la qual haurà de fer servir durant tota la rave; al cap de sis hores, ja tindrà el perfil complet de la seva nova identitat; i onze hores després, ja podrà accedir al seu QR personal i únic per entrar al recinte.

OMSK Social Club és un col·lectiu berlinès que usa els jocs de rol en viu (LARP) per provocar situacions alhora reals i ficcionals. Aquests Jocs de Rol Reals barregen històries de la cultura contemporània, identitats virtuals i experiències personals en una àrea en la qual subcultures digitals es barregen. La música, és clar, només podia ser electrònica.

The Influencers, la vida analògica i la digital és la mateixa

Fa 14 anys que el professor, investigador i comissari independent Bani Brusadin organitza el festival The Influencers junt amb els artistes Eva & Franco Mattes. La història va començar a finals dels 90, quan van adonar-se que “totes les avantguardes artístiques del segle XX estaven arribant a un punt d’inflexió molt important a causa de l’arribada d’internet”, explica Brusadin.

Milers d’avantguardistes havien dedicat la seva vida a tractar una sèrie d’idees i de pràctiques que permetessin trencar amb el discurs de l’art convencional, és a dir, acabar amb la separació entre l’art i la vida. I de sobte la xarxa ho feia possible, i no només pels artistes, sinó per a qualsevol persona. Tothom podria obrir-se un web i crear-se un disseny, un contingut i un públic. I la vida deixava de ser només el que passava a peu de carrer per començar a ser també el que passava dins els dispositius electrònics.

O almenys així ho van entendre els creadors de The Influencers. “Totes les avantguardes abans del segle XX estaven intentant trencar la idea de la identitat de l’artista”, segueix Brusadin, “I la xarxa ja ho fa: permet acabar amb la idea del nom propi com a forma de control, amb les jerarquies, amb les convencions socials; elimina la rutina i barreja la frontera invisible entre la vida i la performance”.

Internet permet ser una altra persona, arribar a gent diferent, fer coses noves. El que més va interessar als tres comissaris era la idea que “la xarxa no era un món separat de la vida, tot i que tenia regles interessants que permetien actuar d’una manera molt més àgil i més radical”. I en això es basa el seu festival, The Influencers, que enguany se celebra entre el 25 i el 27 d’octubre al CCCB. L’objectiu principal? Exportar certes lògiques de les cultures i subcultures digitals fora del món de la pantalla.  Com passa amb les Cryptoraves.

Però The Influencers no és un programa divulgatiu. O almenys no ho és de forma directa. “Ens agrada fer divulgació didàctica mitjançat els artistes”, diu Bani Brusadin. “Creiem que és una drecera, perquè si no correm el risc que sembli que només hi poden participar doctors en informàtica o en art contemporani”. A més, tant ell com Eva & Franco Mattes defensen que per perdre la por a la web cal fomentar la curiositat i la sorpresa, i no pas la paranoia o la frustració.

Si el comissari fa referència a aquests dos últims conceptes negatius, és perquè creu que hi ha gent que no se sent còmoda amb l’evolució digital. Brusin és professor de Comunicació a la Universitat de Barcelona i de Disseny a l’Elisava, i veu que una part dels seus alumnes rebutgen la xarxa. Ell ho troba contradictori: “La meva generació va entendre de seguida que internet donava pas a un conjunt de tecnologies emancipadores, però ara hi ha gent més jove que creu que la xarxa és només opressió, repressió, control”. Per a ell, la riquesa que aporta el món digital és superior al discurs de la por.

I per això The Influencers d’enguany prepara més d’una quinzena d’actes i activitats al voltant del tema d’”una nova era digital molt obscura i molt opaca, que hem anat construint entre tots”. La pregunta que sorgeix és fàcil: i ara, què? Per a Brusin, es tracta de recuperar l’entusiasme que ha quedat soterrat a la xarxa, parlar d’una nova alfabetització digital, i tractar el desordre en què estem posats a través d’un altre desordre: el de la creació artística. Com resumeix el lema de The Influencers: “Keep the internet weird” (manté internet estrany). Si la feina dels artistes és fer experiments que ningú més fa, aquest cap de setmana al CCCB en veurem una bona mostra. I una bona festa.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació