Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Sinéad Spelman, una manera cansada de relacionar-se amb el món

La Fundació Suñol presenta al seu Nivell Zero les obres de l’artista irlandesa Sinéad Spelman

De la línia a la silueta, de la silueta al cos i del cos al nucli de l’essència. La Fundació Suñol presenta al seu Nivell Zero les obres de l’artista irlandesa Sinéad Spelman, majoritàriament dibuixos de traç nu i simplicitat buscada. Hem parlat amb la creadora sobre aquesta exposició titulada Acte 40: Sinéad Spelman. Descanso en la huida, una mostra petita i concisa, exemple de la seva obra.

Fa cosa d’onze anys que Sinéad Spelman (Dublín, 1978) va venir a viure a Barcelona, aprofitant que la seva parella treballava a la ciutat. Des del 2009 és cofundadora i coordinadora de Halfhouse, un espai d’intercanvi i comunitat artística. Però també va passar una altra cosa, amb l’arribada a la capital, i és que l’artista va començar a dibuixar amb més regularitat. Ni ella mateixa sap per què, diu, tot i que li sembla curiós.

Abans, Spelman s’havia mogut en el món de les humanitats i la literatura, i havia fet animació. “Òbviament, quan fas animació estàs dibuixant, però mai ho havia vist com una carrera”, explica. És per això que, davant la pregunta sobre els seus inicis en el món de l’art, aclareix que no fa gaire més de deu anys que va començar a crear: sense cap ambició, de forma lliure, sense encàrrecs i sempre en petit format, de mida A5 com a màxim.

Amb aquest format bolígraf, “petit, fàcil, que es pogués dibuixar en qualsevol lloc”, com resumeix ella, Sinéad Spelman omplia quaderns sencers. Molt aviat la van convidar a fer una exposició a la galeria Àngels Barcelona, Paisaje sin titulo (2010) i a la galeria Alegría, Shimney Song (2011). Va ser en aquesta segona mostra on l’artista va començar a pensar en l’espai: “El lloc era genial perquè era molt petit i els meus dibuixos també, per tant la zona s’adequava a l’obra”. També va ser la primera exposició en què va sortir una mica del dibuix, i va fer un vídeo i una escultura.

Ara, exposar a la Fundació Suñol significa un canvi. Perquè tot i que la persona que assisteixi a la mostra la pugui trobar breu, per a Spelman el format és enorme. “Ha sigut un repte”, destaca, i per exemple, ha canviat el bolígraf pel pinzell amb tinta xina: “Quan és petit, el dibuix decideix i vas ràpid, no hi ha possibilitat de canviar a mig camí; en mides més grans, ets més conscient del que sortirà, i jo volia parar aquesta consciència i que el dibuix em seguís portant”, relata.

Sobre aquesta involuntarietat de pensament, Spelman creu que “el dibuix es troba enmig d’alguna cosa alhora conscient i inconscient”, i li sembla interessant que l’art pugui arribar a aquest punt i exterioritzar-lo. De vegades, detalla, sembla que tingui el dibuix planejar, però mai és així: pinta el que li surt, i li molesta quan el resultat final té massa informació. Quan se sent millor, és quan fa servir menys coses per dir-ne més.

En aquest sentit, a Spelman no li agrada pensar en temàtiques principals que recorren les seves obres, perquè assegura que al final simplement acaba repetint coses que li diuen a ella, i que tampoc té clares del tot. “Prefereixo deixar el discurs el tallat, tal com faig amb alguns cossos que apareixen a les obres, i que el mateix dibuix expliqui en el seu llenguatge el que sigui que vol dir”, desenvolupa.

“Cada vegada més, m’agrada prescindir del llenguatge quotidià, i si hi ha una oralitat necessària, buscar que sigui també creativa i poètica, que acompanyi el dibuix, que no l’aixafi”, declara l’artista, que a la mostra del Nivell Zero de la Fundació Suñol també exposa escultures. Fetes, per cert, amb ceràmica a la casa Batllori de Sants. Tant en aquestes com en els dibuixos, a Sinéad Spelman li sembla bé que el resultat generi una sensació en l’espectador: cadascú, diu, té les seves teories, però sap que poden transmetre, per exemple, angoixa, cansament o reencarnació.

Aquestes emocions vénen donades per les figures humanes i els objectes que trobem a les seves obres, sovint fraccionades, o en posicions forçades o inversemblants, o interactuant de forma estranya entre elles. Spelman il·lustra una certa disfuncionalitat, una manera cansada de relacionar-se amb el món, que alhora no és gens irònica. “De vegades tinc ganes de tenir només un centre, ser inútil, ser purament la part essencial de l’ésser”, relata.

I en aquests moments hi ha parts del cos que ens sobren, així com en el dia a dia hi ha certes estructures que ratllen l’absurditat. “Per què hi hem de contribuir?”, es pregunta la irlandesa. La seva indagació sobre la condició humana, a partir de conceptes com l’apatia o l’aïllament, també s’aplica a les obres en les quals aborda experiències íntimes com la sexualitat, la maternitat o la mort.

És més, els seus dibuixos estan majoritàriament protagonitzats per dones, “suposo que per ser com sóc: la sensació del meu cos em dibuixa així al paper”, diu. I a ella li agrada que els homes puguin sentir-se identificats també amb aquests cossos, que al cap i a la fi són siluetes, és a dir, línies nues: “M’encanta que l’audiència masculina no senti que això no els representa, que es tracta d’una línia que pot representar el cos humà en general”.

Aquesta mostra de la Fundació Suñol ha fet experimentar Sinéad, que acaba l’entrevista rient i dient que tot i que des de fora tot sembla que tingui el mateix estil, a ella li agrada canviar i en aquest projecte ho ha hagut de fer. A més, agraeix a la Fundació haver pogut gaudir d’un taller i del seu suport. Qui vulgui enfrontar-se als dibuixos d’aquesta artista aparentment senzilla però amb diverses capes de subjectivitat i complexitat, té temps per fer-ho fins al 12 de gener al Nivell Zero de l’edifici.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació