Ser jove i ser artista

Fa 11 anys que el concurs Art <35 dona a conèixer joves artistes de menys de 35 anys

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Fa 11 anys que el concurs Art <35 dona a conèixer joves artistes, però si mirem la seva història podriem dir que en fa 60. El certamen és el successor de l’anterior “Premi a la Pintura Jove”, que es va concedir des de l’any 1958 fins al 2007. El promovia Joan Anton Maragall, ànima també d’Art <35. I què vol dir tot això? Que fa 60 anys que Barcelona té un esdeveniment fixe que dona veu a creadors joves.

D'esquerra a dreta, els artistes Sofia Ricciardi, María Dávila, Anna Ill, Jesús Crespo, Paula Valdeón, Joaquín Artime, Saskia Rodríguez, Carmen Alvar, Esther Navarro i Oriol Aribau | Foto: Art <35

“A l’Estat Espanyol no hi ha un sistema públic de protecció de l’art jove”, diu Maragall, galerista de la Sala Parés, on s’exposen les obres dels 10 artistes seleccionats enguany. Per això funcionen iniciatives com aquesta, que des dels seus inicis suma més de 1.100 joves participants. Art <35 serveix per ajudar als artistes a passar del món acadèmic al professional.

Enguany, el concurs ha comptat amb 131 participants procedents d’universitats i escoles d’art d’arreu de l’Estat. La majoria tenen entre 25 i 34 anys, encara que la mitjana d’edat dels seleccionats ha estat de 29 anys. El mateix certamen s’ha anat adaptant al llarg del seu temps: avui en dia ja no hi trobem només pintura, sinó també fotografia, escultura, instal·lació o vídeo.

D’entre els 10 artistes seleccionats, destaquen els catalans Oriol Aribau (Barcelona, 1984) i Anna Ill (Vilanova i la Geltrú, 1990). L’obra del primer gira al voltant del concepte de l’ombra, fent ús d’un llenguatge minimalista i contundent que abstreu elements de l’arquitectura i el paisatge urbà. Per la seva banda, Anna Ill reflexiona sobre la relació entre l’individu i tot el que l’envolta, fent especial menció a l’ús que fem dels objectes a través d’unes peces que denoten intimitat.

En general, un dels objectius del concurs és que els artistes puguin establir contactes amb crítics, comissaris, institucions, galeries i clients o col·leccionistes. De fet, la seva obra està a la venda, i tot i així, Joan Anton Maragall destaca que alguns participants estan contents només pel fet que els membres del jurat vegin les seves obres. Això és degut a la potència del jurat: 14 persones que van des dels artistes Ignasi Aballí o Sergi Aguilar, també director de la Fundació Suñol; fins al crític d’art Frederic Montornés, passant per la conservadora del MACBA, Hiuwai Chu.

El resultat final és un catàleg i una exposició que es pot visitar des del 4 de setembre al 2 d’octubre a la galeria del carrer Petritxol, i que està formada per cinc peces de cadascun dels deu artistes seleccionats pel jurat del concurs. En total, hi ha 50 peces exposades de diferents tècniques artístiques com la pintura sobre ferro o tela, el collage, la fotografia, el vídeo o les instal·lacions, entre altres.

Els artistes reben una beca de producció de la Fundació Banc Sabadell i compten també amb un programa d’adquisicions en què cinc empreses es comprometen a adquirir com a mínim una obra cadascuna. Les empreses són: Agefred, Fundació Banc Sabadell, DKV Seguros Médicos, Confide i Hotel Masferrer.

Per cert, l’exposició Art<35 forma part d’Art Nou, el circuit artístic que enguany celebra la VII edició i que impulsa la creació emergent i les noves generacions artístiques de la ciutat de Barcelona a través d’exposicions, tallers, xerrades i altres activitats, organitzat per l’associació de galeries Art Barcelona.

Si voleu descobrir dues artistes joves, podeu llegir els articles de Núvol sobre Anna Ill i Rita Sala

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació