Santa Caterina, un hospital al cor

Girona recupera la història d'aquest espai amb una exposició que en commemora els 350 anys i remou els records dels que hi van viure.

Núria Juanico

Núria Juanico

Cap de la secció Punt de Llibre

La memòria de l’Hospital Santa Caterina de Girona és la suma de moltes veus. Des del 1666 aquest espai ha estat la casa de malalts, metges i infermeres, però també de cuineres, bugaderes, dides i nounats. Girona recupera la història d’aquest espai amb una exposició que commemora els 350 anys de l’edifici i remou els records de tots aquells que, en major o menor mesura, hi van viure. La mostra, titulada 350 anys al teu costat, es troba al mateix edifici de l’hospital (que ara és la seu de la Generalitat a Girona) i es podrà veure fins al 12 de novembre.

Valentí Fargnoli. Any 1920 ca. Diputació de Girona. INSPAI

“Ara també podrem ensenyar el vell nou Santa Caterina, resum arquitectònic del que som: una proa i una àncora, una projecció i un llast, la modernitat metàl·lica estirant el vell catxalot barroc”, escrivia Josep Pujol i Coll el 2010 a El Punt Avui. I és que, a banda de la seva funció sanitària, el Santa Caterina ha jugat (i juga) un paper fonamental en la configuració urbanística de la ciutat. Textos i imatges basteixen l’exposició i posen de manifest el llegat patrimonial de l’edifici barroc, que va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 2013. Amb fotografies del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) i del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona (INSPAI), la mostra ressegueix la trajectòria de l’hospital des dels seus inicis com un espai de beneficiència fins a convertir-se en un centre de serveis mèdics al segle XX.

La cronologia del Santa Caterina també convida a descobrir elements per a aquells a qui els hospitals d’anys enrere no són un territori conegut. Les dècimes, les ordinacions i els arrambadors tenen un protagonisme especial a la mostra. “Les primeres eren els precursors dels pòsters i es penjaven a l’hospital amb missatges concrets”, explica Maria Àngels Adroer, una de les comissàries de la mostra. També resulta curiós llegir les ordinacions de l’hospital, que recollien els drets i deures dels metges i dels malalts. Els arrambadors exerceixen, indirectament, de fil conductor de l’exposició. Aquestes ceràmiques tenien anys enrere una funció higiènica, ja que es col·locaven als capçals dels llits dels malalts i garantien una certa salubritat. Ara aquella tasca ja ha quedat obsoleta, però els arrambadors s’han convertit en una de les singularitats del Santa Caterina.

Autor desconegut. Any 1942. Ajuntament de Girona. CRDI

Però l’ànima de l’hospital no només reviu a través dels textos i les fotografies. A la sala expositiva Santa Caterina s’han reproduït alguns dels espais més emblemàtics de l’edifici. Una habitació senzilla formada per un llit i una tauleta de nit recorda aquelles llargues sales amb un únic radiador al centre i pacients a banda i banda en què la privacitat era un bé molt preuat. Uns metres més enllà, una llitera rígida i una taula d’instruments rudimentària evidencia el gran salt endavant que han fet els quiròfans des d’aleshores, en què la sang es recollia amb galledes, fins a l’actualitat. De l’hospital només se’n conserva la farmàcia en el context original. Entre els pots d’aquesta apotecaria n’hi ha un que contenia la triaca magna, un antídot a base de cobalt que, aparentment, ho curava tot i que també es pot veure a la mostra.

El 2004 l’edifici del Santa Caterina va encetar una etapa de silenci. L’exposició també aplega imatges que mostren els passadissos deserts i les sales buides després que l’hospital deixés el centre de la ciutat i es traslladés a Salt per guanyar espai. Va ser aleshores quan van tenir lloc les excavacions arqueològiques, que van permetre recuperar nombroses peces ceràmiques que s’utilitzaven en el dia a dia de l’hospital. Algunes d’aquestes peces també formen part de la mostra, que exposa càntirs, plats, biberons i escudelles d’èpoques diverses. Així mateix, l’exposició ensenya el projecte de construcció del nou edifici el 2005 i els reptes per mantenir l’espai patrimonial.

Exposició '350 anys al teu costat'

“Volem que l’exposició toqui els sentiments de les persones i els convidi a recordar vivències a l’hospital”, afirma la comissària de la mostra, que subratlla “la rellevància del Santa Caterina a la vida gironina”. D’aquesta manera la iniciativa vol “parlar de tothom que feia vida a l’hospital, no només dels metges i infermeres”, diu Adroer. L’exposició està organitzada per la Generalitat, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Girona. La celebració del 350è aniversari de l’edifici es complementa amb altres activitats commemoratives com un programa de conferències i la publicació d’un llibre sobre l’hospital.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació