Reflexions sobre la mort a la Fundació Joan Miró

Victor Jaenada, Marcel Rubio Juliana, Marria Pratts i Martín Vitaliti presenten les seves propostes artístiques en un cicle que durarà tot l'any

Salt i immersió és el cicle d’exposicions de l’Espai 13 que presenta la Fundació Joan Miró per a la temporada 2022 amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. El projecte, comissariat per Pere Llobera, posa el focus en l’estat actual de la pràctica pictòrica a través de quatre exposicions d’artistes de l’escena local que representen la gran diversitat de llenguatges que es despleguen en el nostre context: Victor Jaenada, Marcel Rubio Juliana, Marria Pratts i Martín Vitaliti.  Les exposicions podran visitar-se des del 20 de gener d’aquest any fins al 15 de gener de 2023.

Pere Llobera i VIctor Jaenada en el procés d’instal·lació d’Isabel a l’Espai 13

El cicle d’exposicions pren el seu títol de la traducció que el poeta gallec José Ángel Valente va fer del poema “Il tuffatore”, de l’escriptor italià Eugenio Montale, que a la vegada, s’inspirava en una pintura funerària del segle V aC. El poema i la pintura reflexionen sobre la vida, la mort i la circularitat que les uneix. A partir d’aquests conceptes, els projectes de Jenada, Rubio Juliana, Pratts i Vitaliti prenen vida. Instal·lacions, artefactes i gestos pictòrics són les formes d’expressió escollides pels autors per mostrar la seva pròpia veu.

Victor Jaenada – ‘Isabel’, del 21 de gener al 18 d’abril

L’obra de Jaenada (Esplugues de Llobregat, 1977) reflexiona sobre el sentit profund de la vida i aborda temes existencials com el pas del temps o la inevitabilitat de la mort. Va estudiar a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja i posteriorment, Belles Arts a la Universitat de Barcelona on va aprofundir en els coneixements en pintura, dibuix i altres llenguatges artístics com la instal·lació. Després de mostrar projectes en museus com el MNAC o el Centre Cultural d’Espanya a Mèxic, participarà en l’exposició d’enguany amb una proposta que girarà al voltant del «sentiment tràgic de la vida» expressat per Unamuno.

El projecte es basa en un succés real que va ocórrer durant la infància de l’artista i que hauria pogut acabar prematurament amb la seva vida. Amb la seva instal·lació, que reconstrueix elements físics I atmosfèrics d’aquest episodi, podrem viure els records de la seva infantesa acompanyats de la música flamenca que fascina a l’artista.

Instal·lació ‘Isabel’ de Victor Jaenada a l’Espai 13

Marcel Rubio Juliana – ‘Resurrecció‘, del 29 d’abril al 3 de juliol

L’artista badaloní s’expressa per mitjà del dibuix i la figuració, tot i que beu de narratives que provenen de la literatura i del mitjà cinematogràfic. Va estudiar a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo i, posteriorment, va obtenir el grau de Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Des de llavors, Rubio Juliana (Badalona, 1991) ha presentat la seva obra en mostres i espais diversos com El retorn a Ripollet (Espai Poblenou Joan Prats, 2020), Surfeit (Fundació Arranz-Bravo de l’Hospitalet de Llobregat, 2018) o al Swab Barcelona en representació de la galeria Passatge Studio (2016).

Per a Salt i immersió, Marcel Rubio Juliana presenta Resurrecció, una mostra en què aborda i actualitza el concepte de la transmutació. L’artista se serveix del plantejament de l’alquímia i il·lustra el procés de Resurrecció a partir d’un treball de dibuix al natural amb models humans i animals.

Imatge de treball de ‘Resurrecció’ de Marcel Rubio Juliana

Marria Pratts – ‘1 possessió Drift’, del 15 de juliol al 16 d’octubre

Marria Pratts (Barcelona, 1988) és una artista multidisciplinar que viu i treballa a l’Hospitalet de Llobregat. Les seves creacions s’expressen en formes diverses: el dibuix, la pintura, l’escultura, el tèxtil, el mobiliari o els fanzines són alguns dels suports que utilitza. El seu treball és desinhibit i espontani i desafia les estructures socials. La barcelonina va estudiar disseny gràfic a l’Escola Massana, però es considera autodidacta. Ha exposat en solitari a Everyday Gallery (Brussel·les, 2021) i a SADE Gallery (Los Angeles, 2019). També ha participat en mostres col·lectives a Costa Mesa Conceptual Art Center (Los Angeles, 2020), entre altres.

La seva proposta per a l’exposició d’enguany ens remet a l’atmosfera de ràbia que es va viure a finals dels setanta i principis dels vuitanta, que s’expressarà a través d’una instal·lació mòbil i itinerant que anirà canviant de posició a mesura que avanci l’exhibició.

Imatge de treball de ‘1 possessió Drift‘ de Marria Pratts

Martín Vitaliti – ‘Silly Symphony’, del 28 d’octubre al 15 de gener

L’artista argentí investiga les lògiques de la representació a través de l’art visual: imatge gràfica, instal·lació, vídeo i publicació. El seu treball se centra en l’anàlisi del llenguatge del còmic com una construcció narrativa de l’art contemporani. A través de l’apropiació, examina i desmitifica el procés creatiu i es qüestiona aspectes com l’autoria, la cita i la reproducció. Entre les seves publicacions destaquen Líneas cinéticas (Save As… Publications, 2009) o 360º (Arts Libris/Walther König, 2016), així com també les exposicions La idea d’una imatge (Fundació Suñol, Barcelona, 2021) o Es muro es mero muro es mudo mira muere (Blueproject Foundation, Madrid, 2021).

A l’exposició d’enguany, Martín Vitaliti (Buenos Aires, 1978) presenta un projecte que parteix de l’apropiació de les primeres animacions de la indústria nord-americana dels dibuixos animats dels anys trenta. L’artista posa el focus en el procés artesanal de producció en cadena dels dibuixos utilitzats per a aquestes animacions. El títol està extret de la coneguda sèrie de curtmetratges produïts per Walt Disney entre 1929 i 1939.

Més informació, aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació