Quin gust té un gol de Messi?

El Museu del Disseny tanca el cicle de diàlegs entre gastronomia i disseny amb la trobada entre el cuiner Jordi Roca i el dissenyador industrial Andreu Carulla.

El Museu del Disseny ha tancat el cicle de diàlegs entre gastronomia i disseny amb la trobada entre el cuiner Jordi Roca i el dissenyador industrial Andreu Carulla. Jordi Roca s’encarrega de les postres del Celler de Can Roca des de l’any 2000, i en el desenvolupament d’algunes de les seves imaginatives creacions també hi ha col·laborat el dissenyador Andreu Carulla. En quina mesura la nova alta gastronomia s’ha servit del disseny com a eina creativa?

Jordi Roca, el més petit dels tres germans del Celler de Can Roca, va conèixer el dissenyador Andreu Carulla en un bateig; i des del 2009 col·laboren junts, colze a colze, per crear els postres més impensables. “Va ser un flechazo”, confessa Andreu Carulla, que ha tingut la sort de treballar amb un dels joves més creatius del país, “sense cap límit, amb una llibertat artística total que t’empeny a crear i a anar sempre més enllà”.

Ganxos és el primer fruit que surt de la simbiosi entre el mestre pastisser i el dissenyador. “Calia millorar el filferro malparit en forma de niu d’ocells que utilitzaven per servir les olives… i vaig fer un exercici de no-disseny”, explica Andreu Carulla. El dissenyador va idear uns ganxos discrets que pengen d’un bonsai d’on els clients arrenquen les olives caramel·litzades, com si les collissin de l’arbre. “Es tractava de portar un fet identificatiu del Mediterrani a la taula”, afegeix Jordi Roca.

La creativitat d’aquest duet no té límits… Tot va començar amb uns senzills ganxos, però cuiner i dissenyador han arribat a crear invents tan complexos com el Roca on Wheels o l’Oxymoron Maker. El primer és un carret de postres d’estètica màgica que recorda la de la pel·lícula Charlie i la Fàbrica de Xocolata, una estètica que ha inspirat la gelateria Rocambolesc. “En el moment final dels postres tot s’hi val, per això volíem recuperar el clàssic carret de postres però amb una estètica dissonant a la del Celler de Can Roca”, explica el més petit dels germans.

L’Oxymoron Maker és una complexa sandvitxera que es pot trobar a la gelateria. “Un dia en Jordi em va trucar i em va dir que volia seguir venent gelats a l’hivern, per tant havíem d’aconseguir gelats calents, gelats calents… amb dos collons!”, explica Carulla. I així ho van fer: l’Oxymoron Maker aconsegueix escalfar un brioix rodó amb una bola de gelat a dins; “és boníssim i molt funcional, els marges del brioix queden tancats de manera que el gelat no goteja i la fredor i l’escalfor es barregen deliciosament”.

I d’aquests dos complexos objectes culinaris passem a dos postres molt poètics. Pel projecte El somni, una experiència transversal i multidisciplinària d’investigació vivencial sobre El Celler de Can Roca, calia representar el moment en què el protagonista de la història ressuscita. Aquest renaixement l’aconsegueixen escenificar “amb la massa mare del pa que representa l’origen de la vida”. Es tracta d’un gelat que té gust a massa mare i que se serveix en un Plat Viu, un recipient fet de silicona a la coberta i de termoplàstic per dins, conté un mecanisme que genera moviment i que fa l’efecte visual que el gelat de massa mare respiri, perquè es belluga pel voltant del recipient.

Però l’estrella de la corona de les postres del Celler de Can Roca és El gol de Messi, una posada en escena de la jugada del futbolista en un partit contra el Getafe; aquella jugada en què Messi arrenca des del mig del camp i va esquivant els defenses fins a ficar-se, gairebé, ell i pilota, dins la porteria. Un gol és alegria i eufòria. Quins gustos es relacionen amb l’eufòria? “Àcids, cítrics… El gust de llimona o llima et fa somriure i la menta o l’eucaliptus són refrescants, t’obren el pit”. L’acidesa del granissat de llima i maracujà, la frescor de l’eucaliptus i la dolçor del dolç de llet se serveixen en una mitja pilota de fibra de vidre amb un camp de gespa sintètic perfumat amb aroma d’herba acabada de tallar i un arc de sucre on Leo Messi marca el seu gol després d’eludir a tres bombons de merenga. El recipient porta un MP3 incorporat amb la gravació de la retransmissió del gol per Joaquim Maria Puyal.

Tota aquesta parefernàlia ens podria portar a pensar que al final el disseny i l’estètica arriben a eclipsar la cuina, que el continent passa per sobre el contingut… Però precisament, assegura Jordi Roca, “aquest pique guapo entre disseny i cuina m’obliga a millorar més, a fer-ho tot encara molt més deliciós”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació