Què veurem aquest curs al CaixaForum?

Setembre és el mes dels retorns i els museus també donen la benvinguda al curs

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Setembre és el mes dels retorns. Tornen l’escola, la feina, les programacions de teatre, la rutina televisiva, les previsions literàries, les competicions esportives. Aquest any nou i vida nova també el trobem als museus, que comencen a presentar la temporada d’exposicions 2017-2018. És el cas del CaixaForum, que busca equilibrar la representació d’art modern i postmodern amb la d’art antic. Us descrivim les seves propostes per ordre cronològic:

Setembre: Un Warhol à la Caixaforum

A tots ens sona. La iconografia d’Andy Warhol ha arrelat en l’imaginari popular contemporani, i una llauna pintada en un quadre ja fa temps que no és només una llauna pintada en un quadre. Precisament perquè l’artista és extensament conegut, Ignasi Miró, director de l’Àrea de Cultura, explica que la institució “no vol fer un Warhol més”, sinó que presenta “un Warhol à la Caixaforum”. És a dir, una mostra que vol acontentar tant als experts com als profans. El fil discursiu de l’exposició versarà sobre el desenvolupament creatiu de l’estrella del Pop art, i es podrà veure des del 14 de setembre fins al 31 de desembre d’enguany.

 Novembre: AGON! La competició a l’antiga Grècia

Els antics grecs creien que l’esperit competitiu era inherent a la condició humana. Atletes, guerrers, herois, filòsofs, polítics i artistes conreaven una concepció particular del concepte de competitivitat, que ara el CaixaForum ens vol fer entendre. “Els grecs volien ser millors que el seu veí, però no a qualsevol preu”, reflexiona Ignasi Miró, “també tenien un gran respecte per les normes”.  Per reflexionar sobre tot això, el museu presenta una exposició amb peces de la col·lecció del British Museum, entre les quals destaca el fris del mausoleu d’Halicarnàs, considerat una de les set meravelles del món. Del 23 de novembre de 2017 al 18 de febrer de 2018, a la capital catalana.

Febrer: El so de la música en l’antiguitat

En el camp de batalla, a la taula del poderós o com a intermediària entre homes i Déus, la música tenia funcions molt diverses a les societats antigues. Per estudiar el seu paper destacat en tots els ordres de la vida, el CaixaForum ofereix junt amb el Musée du Louvre una exposició de prop de 400 obres relacionades amb aquest món sonor, algunes de les quals no s’han exposat mai. Per saber més sobre com sonaven les músiques a Egipte, Grècia i Roma, i quina funció tenien, caldrà visitar el CaixaForum del 9 de febrer al 6 de maig del 2018. Al cap i a la fi, són aquestes civilitzacions les que van propiciar el naixement del músic professional.

Març: Disney, l’art d’actualitzar històries

“Walt Disney edulcora les llegendes europees més gore”, diu el director de l’Àrea de Cultura del CaixaForum. I és veritat: la corporació americana actualitza els clàssics i els adapta a la cultura del moment, fent-los accessibles als més menuts, però també als seus pares i avis. CaixaForum aprofita el fenomen Disney per aproximar-se al públic familiar i alhora aconseguir nous visitants potencials, i no és el primer cop que ho fa: el 2015 ja va comptar amb una exposició sobre Pixar, l’altre estudi de cinema americà. Des del 22 de març al 24 de juny del 2018, el públic del CaixaForum podrà entrar físicament en l’univers de Disney, gràcies a una exposició que promet un excel·lent disseny de les sales.

Juny: Faraó, l’homenatge als reis d’Egipte

Els faraons van regnar aproximadament entre els anys 3100 i 332 aC, però els regents posteriors –grecs i romans- van continuar presentant-se a si mateixos com a faraons. Això és degut a l’extrema importància que es donava a aquestes figures, que tenien facultats sobrehumanes. Entre altres coses, connectaven el món dels vius amb el dels morts, protegien Egipte dels seus enemics i garantien el Maat, l’ordre de l’univers. El CaixaForum organitza, també amb el British Museum, una mostra que repassa aquests personatges i que busca trencar els mites que tenim sobre ells. Del 7 de juny al 16 de setembre del 2018 descobrirem, per exemple, que els faraons no sempre eren egipcis, i que també podien ser dones.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació