Què expressen els ossos dels nostres avantpassats?

La mostra itinerant 'Ossos: un viatge a l’època medieval' arriba a la Noguera

Les despulles esquelètiques localitzades en jaciments arqueològics ens permeten conèixer les condicions de vida dels nostres avantpassats. L’exposició itinerant Ossos: un viatge a l’època medieval arriba al Museu de la Noguera fins al 30 d’agost i està comissariada per Elena Garcia Guixé i Amàlia Valls Martínez. De la mà de l’antropologia física ens remuntem als segles VIII i XV a través de l’estudi dels ossos.

Foto: Vinseum

Les necròpolis de Sant Benet de Bages, Sant Miquel de Cardona o Sant Jaume ses Oliveres són alguns dels patrimonis arqueològics que han permès recuperar restes òssies i il·luminar l’estudi de l’època medieval, un llarg període marcat per la pesta negra, la fam i les epidèmies. L’antropologia física, la ciència que estudia les restes òssies, ens permet determinar quines malalties van patir els nostres avantpassats, i gràcies a paleopatologia també podem conèixer l’edat de defunció, les condicions de salut, l’alimentació, malalties i ferides i, en definitiva, les causes de la mort i l’esperança de vida.

A l’edat mitjana l’esperança de vida rondava entre els trenta i els quaranta anys. Entre cranis, tíbies, braços i avantbraços exposats, es van poder detectar algunes patologies. Un dit del peu amb lesions provocades per una artritis gotosa ens revela que l’individu en qüestió portava una vida sedentària. Un fèmur esquerre afectat per una excrescència òssia ens pot indicar que el modus vivendi d’aquella persona l’obligava a fer un sobreesforç muscular.

El recorregut de l’exposició finalitza amb l’experiència de la mort. La mort es vivia com un fet quotidià, amb una naturalitat que avui hem perdut en les nostres converses quotidianes.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació