Quan érem medievals

Amb 'Barcelona capital mediterrània', el MUHBA es remunta a l’esplendor medieval

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Amb l’exposició Barcelona capital mediterrània, que es pot veure al Saló del Tinell fins al 29 de setembre, el MUHBA es remunta a l’esplendor medieval de la ciutat. És ben cert que els catalans vam viure un esplendor prematur, abans de la constitució dels estats nació moderns, i ara que hem entrat en l’era multiculti, ja se’ns ha fet tard per morir. D’aquest esplendor medieval tracta aquesta mostra que ens presenta la metamorfosi de la ciutat de Barcelona entre els segles XIII i XV.

Frontal de l’altar de sant Jordi encarregat per la Diputació del General, per a la capella homònima del Palau de la Generalitat de Catalunya. Antoni Sadurní, 1432 | Foto: Ramon Maroto

L’exposició, comissariada per Ramon J. Pujades, ens ajuda a entendre que l’activitat comercial de la ciutat va ser decisiva en la generació de recursos que van facilitar el naixement del municipi de Barcelona. L’efervescència comercial d’aquell moment va propiciar l’eclosió dels molts nous oficis, alguns tan exclusius com el dels filadors d’or o els seders i d’altres tan arcaics avui com el dels espasers, daguers, candelers de cera, giponers, etc. N’hi ha d’altres que no han desaparegut, com el dels neulers. Atenció: avui el MUHBA ha aconseguit reproduir el mètode amb què es feien les neules al segle XIV gràcies a la col·laboració de la Fundació Alícia.

L’exposició explica molt bé com es configura el teixit institucional de la ciutat, la importància de les confraries, que eren, amb el bisbe, l’altra pota fonamental del poder de l’església. Les confraries van ser la prefiguració dels sindicats d’avui, corporacions d’oficis que ja regulaven el treball de manera gremial. Barcelona capital mediterrània ens ajuda a entendre la governança d’una ciutat predemocràtica que ja començava a articular-se institucionalment amb una complexitat d’equilibris que ja auguren la modernitat que vindrà. La ciutat, amb el Consell de Cent, va passar de ser una propietat dels comtes reis gestionada pels seus oficials a esdevenir un subjecte de negociació política amb la monarquia i els dos estaments privilegiats, la noblesa i l’Església.

Durant aquesta era en què la ciutat bullia d’activitat política i comercial, els nobles campaven pels seus castells. El Museu d’Arqueologia de Catalunya evoca aquest món amb l’exposició L’esplendor dels castells medievals catalans, que estarà oberta fins al 2 de juny.

L’exposició, comissariada per Jordi Tura amb un clar afany divulgador, aporta una visió sintètica dels castells. La mateixa museografia (que amb lones fosques imita una muralla), la cinquantena d’objectes procedents de diferents castells catalans, les maquetes de catapultes a escala real i els interactius de realitat virtual augmentada tracten de traslladar el visitant a la quotidianitat de la vida al castell. Això es complementa amb les fotografies d’un recull de castells catalans i amb la reproducció de representacions pictòriques gòtiques, com la de la batalla de Mallorca, l’original de la qual es troba en el Museu Nacional d’Art de Calalunya.

Així i tot, qui vulgui parar-s’hi estona, pot sortir de l’exposició amb una bona visió històrica de l’evolució dels castells entre els segles X i XV, que va lligada als avenços armamentístics. Els castells són, en primera instància, una fortificació militar de defensa. La tecnologia militar va anar transformant-los fins a fer-los entrar en decadència amb l’arribada de les armes de foc. A banda del seu component militar, l’exposició mostra que dins dels castells hi havia vida. Vaixelles de ceràmica, peces d’escacs de cristall de roca o penjolls de bronze son testimonis del luxe amb què vivia la noblesa medieval dins d’aquestes construccions que ara ja formen part del patrimoni català.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació