Performance feminista a la carta

La Fundació Antoni Tàpies acull fins el 17 de febrer l'exposició Re.act.feminism #2 – A performing archive, un arxiu temporal de prop de 200 performances en viu. L'objectiu principal? Reconstruir, retornar i reformular aquestes performances feministes.

La Fundació Antoni Tàpies acull fins el 17 de febrer l’exposició Re.act.feminism #2 – A performing archive, un arxiu temporal de prop de 200 performances en viu. I estan en viu perquè el principal objectiu de la mostra és reconstruir, retornar i reformular aquestes performances feministes.

El punt en comú de totes les perfomances és l’art feminista, la crítica de gènere i el queer des dels anys 60 fins als 80, tot i que també hi ha algunes manifestacions contemporànies. No és que totes les artistes s’autoanomenin feministes, sinó que les seves accions han tingut i tenen una repercussió i un “efecte feminista”. També és important esmentar que hi ha visions d’artistes de tot el món, així s’enforteixen els fulls de ruta entre diverses generacions i cultures diferents. El diàleg és, doncs, transcultural i transgeneracional. I és que la recepció avui en dia, a Barcelona, és molt important i cal estudiar com aquestes performances són obres clau en el debat actual feminista i queer. Re.act és tornar a… reaccionar. Retornar als anys 60 i 80, reconstruir les performances i accions,  reformular i replantejar les diverses qüestions feministes.

A més, aquesta exposició itinerant que va viatjant per diverses institucions culturals europees -com per exemple, a Vitòria, Tallinn, Zagreb, o ara a Barcelona i durant l’estiu a Berlín- està en creixement continu, s’amplia. És a dir, que es van afegint nous recursos audiovisuals i documentació després de les experiències amb el públic de cada país.

Per tant, l’actitud de l’espectador és clau en aquesta mostra. El visitant arriba a la sala, on hi ha 4 monitors i una gran pantalla on es projecten diverses performances. Pot asseure’s i veure aquests documents, però la importància més gran rau en l’arxiu, que conté performances en DVD i també fotografies i textos que documenten diverses accions. L’espectador pot triar lliurement quina obra (o quines obres) vol veure, comentar, repensar… Els pensaments del visitant són, com ja va passar en l’exposició Retrospectiva de Xavier Le Roy a la mateixa Fundació, una part essencial de la mostra.

L’exposició re.act.feminism #2 a la Fundació Tàpies

A més, en aquesta línia, s’ha habilitat un espai d’activitats just al costat dels monitors. Durant l’estada de Re.act.feminism #2 a la Fundació, es podran fer diverses activitats relacionades amb l’àmbit de l’educació i de la investigació. Tallers, projeccions, presentacions… ompliran aquesta sala durant la mostra. Les sessions poden ser tancades o obertes al públic, qualsevol ciutadà amb interès i ganes de mostrar quelcom pot sol·licitar aquest espai per conversar, reflexionar i debatre sobre l’estat actual del debat feminista. Amb aquesta proposta, l’important paper visible de l’espectador es multiplica per dos. D’una banda, pot accedir a l’arxiu i triar el document que vulgui -parlo de document, perquè en realitat més que una obra d’art, el material que es pot consultar està concebut com a document- i, de l’altra, proposar activitats paral·leles a la mostra expositiva.

Però tornem a la mostra. L’arxiu de documentació és més viu que mai en aquesta proposta; és més que un espai de consulta individual, perquè el visitant pot interactuar amb tothom amb qui es trobi a la sala. Intercanviar impressions. Les reaccions diverses després de veure un vídeo en concret són molt importants per a les comissàries, Bettina Knaup i Beatrice Ellen Stammer. La mateixa Knaup assegura que l’espai expositiu es converteix en un indret de profunda reflexió. I, com ja s’ha dit abans, el propòsit principal són les “Verbindungen”, que en alemany vol dir connexions, connexions que el públic pugui establir entre les diverses performances. Revisar, doncs, la història més recent i fer-se preguntes avui.

Re.act.feminism #2 – A performing archive. Fundació Antoni Tàpies. Carrer Aragó, 255 (Barcelona). Del 16 de novembre del 2012 al 17 de febrer del 2013.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació