Olor de colònia

La Colònia Vidal de Puig-reig acull les VII Jornades de les colònies industrials

Irene del Val

Irene del Val

Estudis literaris

La Revolució Industrial a la península Ibèrica va començar a Catalunya, que es va convertir en un dels territoris europeus amb més activitat industrial. Amb la nova indústria vinculada al vapor es van modificar els processos de fabricació, els sistemes de transport i la manera de viure dels treballadors.

Mares i nens a la colònia.

Un dels elements més característics del patrimoni industrial català són les colònies tèxtils, situades a zones rurals al costat dels rius Llobregat i Ter i construïdes entre finals del segle XIX i principis del XX.

Del divendres 22 al diumenge 24 de novembre se celebren les VII Jornades de les colònies industrials del Berguedà. Ara fa set anys el Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig, un dels pocs espais que fan difusió de les colònies a escala de Catalunya, va decidir crear unes jornades per apropar i transmetre el patrimoni de forma tècnica i també lúdica. Al cap de poc es van afegir a la iniciativa la Diputació de Barcelona i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, altres espais de les colònies i enguany el Consell Comarcal del Berguedà.

Entre xerrades i visites guiades serà possible fer-se una idea de com era la vida a les colònies pels treballadors i les seves famílies. Les fàbriques estan encara plenes de màquines que es poden fer funcionar i de teixits.

Divendres, a la sala polivalent del Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig, tindrà lloc la presentació de les Jornades i un seguit de conferències. La recepció dels participants amb cafè de benvinguda serà a les 9.30h i tot seguit, el director de la Colònia Vidal, Jordi Vidal, farà la presentació del 25è aniversari del Museu de la Colònia Vidal. Serà molt interessant la conferència de les 10.30h amb Rebekah Howey i Simon Gill, L’experiència de Derwent Valley Mills (GB), World Heritage Site, on explicaran què va suposar unir i rehabilitar quatre fàbriques de la Vall de Derwent. Aquest patrimoni de la Humanitat anglès és un exemple del que es podria aconseguir amb un projecte de futur conjunt entre les colònies del Berguedà, úniques al món. A les 12h hi haurà una Taula-Debat sobre el procés de transformació de les colònies amb participació de l’alcalde de Puig-reig, Josep Mª Altarriba, un representant de l’ACEB (Associació comarcal d’empresaris del Berguedà) i l’arquitecte Alfons Sort, entre d’altres. A la 13h el Tancament del matí serà a càrrec d’Araceli Esquerra, consellera de dinamització de Les Colònies del Consell Comarcal del Berguedà. La jornada continuarà a les 16.30h –després d’un dinar opcional al Bar Juventus del Museu de la colònia Vidal– amb la conferència “El paper de la gent en el procés de canvi de les colònies del Berguedà” a càrrec d’Helena Vilà, tècnica de participació ciutadana del Consell Comarcal del Berguedà. A les 17h a “Les colònies donen molt joc” es farà un Kahoot (aplicació per crear tests i altres eines d’aprenentatge) de les colònies. Ja acabant, a les 18h tindrà lloc l’”Espai participatiu”, on es farà el mapa estratègic de les colònies. La jornada acabarà amb un “Sopar a peu dret i música en viu” de Gerard Marín i Nacho Romero.

Dissabte i diumenge estan destinats visitar tres de les colònies tèxtils del Llobregat, i més. A les 11h del dissabte la “Gran visita teatralitzada al Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig” a càrrec del Museu de la colònia Vidal i del grup Embarrats de Sant Joan de Vilatorrada. A les 16h “Visita guiada a la colònia de Cal Pons”, també a Puig-reig i a les 19h l’espectacle teatral Fil – Espectacle tèxtil, de Konvent a Cal Rosal. Finalment, diumenge a les 11h hi haurà la “Visita teatralitzada a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou”, a Gironella.

A tot el territori català hi ha mostres d’aquest patrimoni industrial així com de fàbriques en actiu, tant del ram de l’alimentació, com del disseny, automobilístiques, vinícoles, etc. Podeu trobar més informació a través de: la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa (MNACTEC) o el web de la Diputació de Barcelona, Barcelona és molt més.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació