Nova temporada al Bòlit: territori, trajectòria i aliances

El Centre d’Art Contemporani de Girona presenta la nova programació fins la tardor del 2023 partint dels seus quatre eixos: el territori, les aliances, la recerca, el pensament i el suport a la creació, i la intergeneracionalitat i la trajectòria.

Núria Surrell

Núria Surrell

Periodisme cultural

Aquest 11 d’octubre s’ha presentat la nova programació del Bòlit, el Centre d’Art Contemporani de Girona, pel curs 2022 i 2023. Després d’un any amb Ingrid Guardiola a la direcció, l’equip del Bòlit es presenta content i satisfet de la feina feta i de la direcció que ha pres. L’equip titànic i menut del Bòlit —són cinc dones: Farners Cabra, Núria Gascons, Tamara Marquès, Diana Sans i Ingrid Guardiola— aposta per seguir fomentant el treball en xarxa i presenta una nova programació amb una llarga llista de col·laboradors.

Josep Calataiud (director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Girona), Quim Ayats (vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona), Ingrid Guardiola (directora del Bòlit) i Albert Piñeira (vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura)

La programació del Bòlit segueix fidel a la seva línia editorial, mantenint els seus quatre eixos: la importància del territori; el foment de les aliances; la recerca, el pensament i el suport a la creació; i, finalment, la intergeneracionalitat i la trajectòria.

Començant pel territori, el centre actua sempre tenint present les entitats de la zona, de la mateixa manera que aposta per donar cobertura a artistes locals. En aquest proper any es recuperaran dues llargues trajectòries artístiques com són les de Malpelo, amb la seva exposició “The Bluebird Call”, i la de Pep Admetlla, amb “L’ombra sota la parpella”, una mostra que aborda la relació entre les arquitectures i la visió a través del panòptic. Aquest primer eix també passa per l’expressió i la singularitat del territori amb “Els desconeguts de sempre”, un projecte que es fixa en la figura de l’estrambòtic, el foll, l’extravagant, molt popular a la província de Girona; i pel territori entès com un espai de reflexió sobre l’ecosistema, la sostenibilitat i el medi ambient, una línia temàtica ja constant en la programació del Bòlit.

El segon eix es focalitza en les aliances, en fomentar itineràncies i coproduccions com ho és la proposta “Més lloc per a la fosca”, feta conjuntament amb el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i que recupera la figura de Víctor Català a partir del seu tractament de la naturalesa com a amenaça patriarcal a partir de l’obra d’artistes contemporànies. El Bòlit també coproduirà amb altres entitats com La Virreina Centre de la imatge, La Volta o el Centre del Carme Cultura Contemporània, així com també formarà part del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals de Catalunya i servirà per  compartir reptes, recursos i mirades i fer xarxa.

Josep Catalaiud, Quim Ayats, Albert Piñeira i Ingrid Guardiola a la presentació de la nova programació del Bòlit

Pel que fa a la recerca, el pensament i el suport a la creació, Guardiola ha apuntat que és l’espai més ric i fructífer de la programació. Es duran a terme, tal i com s’ha fet en aquest darrer any, exposicions amb un plantejament assagístic, nascudes a partir de recerques, llibres o articles dels mateixos autors. El centre també vol donar suport a les recerques d’artistes que ja porten un temps desenvolupant, com ho és l’exposició “El meu cos coneix cants inaudits, la carn diu ver, sóc carn espaiosa que canta: Una recerca sobre gènere, monstruositats i esdevenir altrx”, que compta amb la participació de moltes dones, com la filòsofa feminista de referència Hélène Cixous, Laia Estruch o Jara Rocha, entre moltes altres. En aquest eix de recerca i pensament, també hi té cabuda el cicle de conferències a La Mercè i a la Casa de Cultura de Girona.

Finalment, la programació també es recolza en la idea de la intergeneracionalitat i de la trajectòria artística. Guardiola creu fermament en la necessitat de crear una confrontació entre generacions diferents, de manera que pel Bòlit hi passarà gent des dels 25 als 80 anys. Per altra banda, el centre també defensa la importància de recuperar i donar visibilitat a llargues trajectòries artístiques en un món com l’actual, on la immediatesa i allò esporàdic prevalen per sobre de la resta.

Finalment, Guardiola ha apuntat que en la programació d’aquest proper any del Bòlit també hi té lloc, per una banda, la transdiciplinarietat, amb propostes que combinen diferents llenguatges artístics, i, per l’altra, la combinació d’art i educació. Segueix el Bòlit Mentor i s’inauguren dos nous projectes d’educació i mediació: “Segona Residència”, un treball d’art a les places els vespres d’estiu en col·laboració amb La Volta i les Bernardes, i “Nexes” a l’escola Carme Auguet. També s’ampliaran els cursos formatius i, com a novetat, s’inclouran visites guiades per a col·lectius amb necessitats molt específiques per fer del Bòlit un lloc accessible i per a tots.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació