Mònica Ramon: “El meu desig de futur és que els galeristes ens unim”

Mònica Ramon és la nova presidenta del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Des de l’abril d’aquest 2019, la Mònica Ramon és la nova presidenta del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya (GGAC). Ha substituït en Gabriel Pinós, director de la galeria Gothsland, que portava quatre anys al càrrec. Ramon és la codirectora d’Artur Ramon Art i, des de la seva experiència personal i ara col·lectiva, creu que el futur del galerisme a Barcelona passa per una major unió de totes les seves parts. Parlem amb ella, que també recorda que aquest dilluns, 28 d’octubre, es fa públic el guanyador del Certamen Miró&Art.

Mònica, quin és el teu paper a la galeria Artur Ramon Art?
Formo part de la quarta generació de la galeria, especialitzada en antiguitats. Venim de Reus, i a Barcelona hem estat al Carrer de la Palla durant 75 anys, que es diuen ràpid. Ara hem fet un canvi d’ubicació i tenim la galeria al Carrer Bailèn, fet que ha coincidit també amb un canvi generacional. El pare encara treballa amb nosaltres, però el meu germà Artur i jo hem agafat la primera línia del negoci. Ell té molts contactes internacionals i lidera la fira de Maastricht, una de les més importants del sector, i jo intento centrar-me en l’art modern i el contemporani.

Ja fa dos anys del canvi d’ubicació, que també comportava un nou projecte. Com està funcionant?
Com que el món del galerisme obert al carrer està bastant parat, primer buscàvem un pis per fer una galeria privada. Però clar, això no és ni Nova York ni Londres, i ens feia por que la gent no pugés a veure’ns. Entrar per una porteria, aquí a Barcelona costa molt. Vam trobar aquest espai al carrer Bailèn, que té un pis a baix, molt bonic perquè abans era un local tèxtil, i un pis a dalt, que és més íntim. Durant aquests dos anys, la intenció ha sigut fer projectes expositius a baix que barregessin un artista contemporani amb el nostre fons, per tal de donar joc a les antiguitats. Vam començar amb la gallega Pamen Pereira, després amb el Jorge Pombo, també ha passat per aquí el Frederic Amat… Jo els ensenyava el fons d’antiquari, i ells des del concepte contemporani creaven jocs.

Quina és la teva visió sobre l’art contemporani?
Com a galerista, el meu pare sempre ens ha ensenyat la mateixa filosofia: hem de fixar-nos en el que ens agrada, i no tant en les modes o en allò que és pròpiament comercial. Si jo creo una bona relació amb el Frederic Amat i m’agrada la seva obra, en farem una exposició. Donem molta prioritat a l’estètica; també al comerç, clar, però l’anàlisi previ no el fem tant pensant en el que es porta sinó en el nostre criteri.

Aquest any també t’has convertit en la directora del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya (GGAC). Com ha anat, això?
Fa cinc anys que estic a la junta, i sempre he tingut molt bona entesa amb els companys. Fins ara, el director era el Gabriel Pinós. Fa quatre anys, quan ens repartíem la feina, ell em va dir que portés els premis GAC, que es donen a la Nit del Galerisme de Barcelona. El temps passa molt ràpid, i els premis m’han donat peu a conèixer molta gent, a ficar-me dins de les institucions públiques, a picar portes i entendre tot el sector. Quan el Gabriel ho deixa, jo em predisposo a ser la presidenta, perquè m’agrada treballar pel col·lectiu i també perquè a la galeria tinc gent suficient com per cada dia destinar una estona al Gremi. Ho he agafat amb il·lusió. No sé quant de temps ho faré, però crec que el Gremi de Galeries és necessari per a la ciutat.

Quina és la situació actual del Gremi?
Ara som gairebé 50 galeries d’art modern i contemporani. Recollim una àmplia gama de tendències de l’art, des del 1900 fins avui. A la vegada, també existeixen galeries que no són de cap associació, o espais d’últimes tendències que formen part de l’associació Art Barcelona. El meu somni seria que totes les galeries que existeixen s’aixopluguessin sota el Gremi, com havia passat fa uns anys, i que a part d’això continuessin existint diferents associacions i projectes. Només d’aquesta manera s’evitaria crear confusions entre els ciutadans i la premsa, i es veuria que anem més a l’una.

De cara al públic, quines repercussions té que no tothom formi part del Gremi?
Per exemple, ara mateix hi ha dos plànols de galeries a Barcelona. Em diuen que estic obsessionada amb això, però jo proposo a les Generalitat fer molta força amb la idea d’un sol plànol. Que només ens donin diners per fer un mapa, i de ben segur que així no en farem dos. En aquest plànol també hi podrien haver els monuments arquitectònics més emblemàtics de la ciutat, perquè si ets un estranger a qui li agrada el modernisme i te’n vas a La Pedrera, puguis descobrir també el que tenen el Gothsland o l’Artur Ramon mateix. O que si vas a la Fundació Tàpies, que sàpigues que molt a prop tens la galeria Tàpies i altres llocs on trobar-ne més obres.

Quina feina feu amb les grans institucions?
Des de la institucions s’està fent una feina molt important. El senyor Miquel Curanta, director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, convoca reunions periòdiques per veure com podem desenvolupar el galerisme a la nostra ciutat i arreu del territori. En l’última reunió, el galerista Marc Domenech va destacar que sempre parlem d’educació i de què passaria si les escoles vinguessin a la galeria, però també va fer la reflexió que les galeries som una casa de compra i venda, i l’important és fer projectes que arribin a un públic comprador.

I quins projectes tireu endavant, des del Gremi?
Ara és l’inici de temporada i presentem tant el Certamen Miró&Art com les programacions de les galeries. Una labor important és la que fem per les Jornades Sobre Art&Galerisme, que enguany es farà el 25 de novembre a l’Arts Santa Mònica. Ens hem associat amb Talking Galleries i tractarem temàtiques interessants. Primer la Montserrat Peñarroya parlarà de màrketing i posicionament, després discutirem la polèmica que s’ha creat al voltant del VEGAP, perquè moltes galeries de Madrid s’hi han associat en contra; i després farem una taula rodona sobre la situació actual del mercat de l’art. A part d’això, amb el Gabriel Pinós també ens agradaria vincular-nos amb la setmana del dibuix, que es fa a l’abril. I, com cada any a principis de juny, acabem la temporada amb els Premis GAC, que abracen tot el sector i és el millor projecte liderat pel gremi.

Què és el certamen Miró&Art?
És un concurs que enguany arriba a la seva 4a edició i que fem conjuntament amb una empresa privada, els Vermuts Miró. Fem una crida als artistes de les galeries d’art associades al gremi perquè facin una obra inspirant-se cada any en un artista diferent. El primer any va ser Gaudí, després Brossa, l’any passat Guinovart, i ara el Subirachs. Centrar-nos en un artista ens serveix per donar visibilitat al seu espai. Per exemple, amb l’Espai Guinovart, la seva directora, la Maria Guinovart, va ser molt activa. Ara destaquem la feina de la Judit Subirachs, filla de l’artista, que tira tota sola l’Espai Subirachs del Poble-nou. Enguany el jurat ha premiat l’obra ‘Un món’, de Francesca Poza. De cara a la primavera la presentarem al Reial Centre Artístic de Barcelona i li donarem recorregut.

De portes endins, de què serveix el Gremi per als galeristes que en formen part?
La intenció de la junta és donar un cop de mà més directe al galerista, amb trucades, amb newsletters o amb altres propostes que hem de tirar endavant. Estem treballant amb la idea dels “amics del Gremi”, que es tracta de fer relacions amb altres empreses. Fins ara el Gabriel havia fet una bona feina, en aquest tema. Jo hi he afegit algú, com els companys del Dart Festival. Hem de fer col·laboracions que siguin un win to win. Quan la tinguem feta, aquesta idea dels “amics del Gremi” es veurà a la web.

Mònica, diga’m un desig de futur pel Gremi.
Que tots els galeristes ens unim. El mercat a Barcelona està molt parat, i només puc entendre que ens en sortirem si remem junts.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació