Mirar entre les estrelles

La Fundació Vila Casas amb l’ajuntament de Vila-seca, presenten «COSMOS. Mirar en la foscor entre les estrelles», una exposició inèdita de Mayte Vieta comissariada per Natàlia Chocarro.

La Fundació Vila Casas, juntament amb l’ajuntament de Vila-seca, presenten COSMOS. Mirar en la foscor entre les estrelles, una exposició que l’artista Mayte Vieta ha elaborat especialment per al Castell de Vila-seca, comissariada per Natàlia Chocarro, i que inunda la mirada de l’univers més proper.  

‘Entre deux mondes’, 2022, Mayte Vieta | Fundació Vila Casas

Mayte Vieta genera a COSMOS una nova mirada dins la seva obra, passa de la introspecció a la mirada exterior, i ho fa des de la memòria: l’exposició es un camí per les vivencies personals de l’artista durant els darrers anys de pandèmia. La mort del pare i l’experiència traumàtica del confinament han produït en l’artista una mirada alçada, cap a l’univers, buscant refugi en la foscor de les estrelles. 

La dimensió onírica de l’obra, sempre present al seu treball, transporta l’espectador al món dels somnis, a la realitat més pura de la condició humana. L’exposició permet entendre la complexitat de la contemplació. El visitant es torna petit en l’observació del buit, la immensitat de les seves obres situen la mirada entre el dol i la serenitat, entre la tensió i la calma, entre la necessitat d’expirar i la proesa de viure. Tot plegat és un camí de la foscor a la llum. 

La preservació de la natura és, de manera intuïtiva, una de les pulsions que mouen els ulls de Vieta. Les instal·lacions conviden a tenir una mirada ecosòfica de l’entorn, a nodrir-nos d’allò que la terra ens aporta de manera feréstega i que complau el desig de llibertat que l’artista anhela. L’horitzó del mar serveix com a punt de fuga cap a l’univers, cap a l’elevació dels núvols. Atendre l’univers es del tot necessari per a l’artista, ja que, segons diu, es tot el que tenim. El mar, els núvols, la lluna, les estrelles i la terra configuren, aquí, un diàleg íntim i proper amb l’espectador que transcendeix cap a l’inici d’un viatge profundament emancipador i que arrela encara més el subjecte humà. COSMOS. Mirar en la foscor entre les estrelles, per tant,  recupera la força critica des del desig de preservar allò que ens atén i ens conforma. 

El joc és també un dels punts claus per a la configuració del recorregut. Mayte Vieta deixa clar que la innocència de la infància, de la mirada pura, és necessària per a mirar sense prejudicis. L’artista va crear les instal·lacions amb la intenció d’apropar l’art contemporani a tots els públics, de no discernir l’art de qualitat del joc, perquè són inseparables. Des de l’ús de bales de vidre o del Bambi de Walt Disney, a la introducció de les histories mítiques de les constel·lacions, Vieta insereix la mirada infantil en la seva obra, que sorgeix, en part, de la maternitat, i que nodreix les creacions de vida. 

‘Bambi’, 2011, Mayte Vieta | Fundació Vila Casas

L’exposició consta de tres grans instal·lacions que dialoguen amb l’espai, ja que la mostra ha estat pensada específicament per al Castell de Vila-seca. Així, doncs, el recorregut que realitza l’espectador per l’univers de Mayte Vieta ve determinat per l’arquitectura de l’espai i les peces s’hi integren, formant un tot. Un conjunt artístic per gaudir amb tots els sentits. L’exposició es podrà visitar fins al 13 de novembre de 2022 i l’entrada serà gratuïta durant tot el mes de juliol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació