Max. Oh panòptica ficció!

Francesc Capdevila, altrament conegut com a Max, és un reconegut dibuixant de còmic i historicista barceloní i sineuer d’adopció. Aquests dies podem trobar la seva obra i a ell mateix, de nou a Barcelona, concretament al centre Arts Santa Mònica, al final de la Rambla, fins al 13 d’abril.

Francesc Capdevila, altrament conegut com a Max, és un reconegut dibuixant de còmic i historicista barceloní i sineuer d’adopció. Fa anys que va deixar la gran urbs catalana per traslladar-se al Pla de Mallorca, establint allí el seu centre de creació, amb un pensament obert al món. Aquests dies podem trobar la seva obra i a ell mateix, de nou a Barcelona, concretament al centre Arts Santa Mònica, al final de la Rambla, fins al 13 d’abril.

Allà hi ha una retrospectiva de la seva fructífera obra, exercida al llarg de més de 40 anys, exposició titulada Oh panòptica ficció! En l’exposició podem observar l’evolució del dibuixant, des dels seus orígens a la dècada dels anys 70 fins a l’actualitat. La seva primera obra, la que li va donar nom dins del món del còmic, va ser el personatge de Peter Punk, sorgit al voltant del col·lectiu editor de la revista underground el Víbora i emmarcat dins d’una Barcelona llibertària i subversiva. A partir d’allà Max comença una evolució personal que va molt lligada a la societat i al pensament crític, tot i ser conscient del món en què viu i amb qui toca ballar per poder anar treballant i creant allò que més li agrada i poder expressar el seu pensament.

Així Max fa diversos treballs, crea historietes dins de publicacions més complexes com el Víbora, col·labora amb músics i genera portades de discs per a Radio Futura o Pascal Comelade, entre altres, també realitza la mascota del centenari del Barça o cartells per a les festes de la Mercè de Barcelona, introduint-se d’aquesta manera en el món del disseny. Realitza cartelleria per col·lectius llibertaris de Mallorca, com Estel Negre, o treballs col·lectius amb altres dibuixants com Pau Rodríguez i el Museu Arqueològic de Son Fornés, Montuïri, per acostar la prehistòria als més petits. Per tant podríem dir que Max aplica la màxima mallorquina, que diu: La vida és un tango i qui no se n’assabenti és un pardalango. L’il·lustrador és un supervivent dels nostres temps, i respon al perfil de creador gràfic que explora diversos formats expressius, tot i que és amb el còmic on se sent més còmode.

Però el seu gran pas evolutiu es dóna a partir de la creació de Vapor i ¡Oh diabólica ficción! Amb aquestes dues obres l’autor torna als orígens del còmic, a explicar històries senzilles en el traç, però complexes en el pensament que volen transmetre: la solitud de l’individu davant els dubtes i les pors generades per la postmodernitat i l’individualisme. L’autor realitza un viatge al seu interior per tal de transmetre un pensament crític amb la societat en què vivim, i per fer-ho juga amb la filosofia, la mitologia, el surrealisme, l’onirisme i una senzillesa expressiva que ens condueixen per mons fantàstics, però sense floritures, defugint de tota l’escenografia que envolta la creació ninotaire d’avui dia i tornant a la simplicitat de principis del segle XX, expressada per autors com Herbert Crowley.

Si voleu conèixer més aquest autor, ho teniu ben fàcil. Només us cal acostar-vos a l’Arts Santa Mònica i deixar-vos dur per l’exposició. Qui no conegui l’autor es veurà sorprès pel seu món creatiu. Això sí, aneu alerta amb no perdre les vostres ombres!!!

També podeu visitar el seu blog que us ajudarà a conèixer la seva obra i el seu món en constant evolució així com la seva reflexió personal i social: http://max-elblog.blogspot.com

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació