L’ull de Picasso

Picasso va ser el primer artista que va treure partit de la seva celebritat davant la càmera

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

“L’ull de Picasso hi veu més bé del que el veuen”, sentenciava l’artista surrealista Man Ray a l’article Picasso, fotògraf, que va publicar el 1937 a la revista Cahiers d’Art. I precisament això és el que es proposa demostrar l’exposició Picasso, la mirada del fotògraf del Museu Picasso de Barcelona. Qui la visiti podrà aprofitar per passejar pel museu buscant les obres d’art contemporani que formen part d’una segona mostra, En el nom del pare, que ha barrejat entre el llegat de l’artista peces de creadors actuals que s’han vist influït per ell. Propostes variades per un referent polifacètic.

L’origen i desenvolupament de la fotografia va coincidir històricament amb el progressiu abandonament de la figuració a la pintura, i moltes vegades s’atribueix a la irrupció d’aquesta tècnica el declivi de la tradició pictòrica clàssica. I qui si no Picasso va començar a motlles i va demostrar al món altres formes de representació en la pintura? El reconegut artista, però, resulta que també va dedicar-se puntualment a la fotografia, una tècnica que li servia no només per fer art, sinó també per documentar les seves obres i, ja de pas, assegurar-se que la seva imatge passava també a la modernitat.

L’exposició Picasso, la mirada del fotògraf comença al taller d’Horta de Sant Joan, on el pintor va viure entre el maig i juny de 1909. De fet, des d’allà va enviar fotografies a la seva amiga i col·leccionista nord-americana Gertrude Stein, en les quals ensenyava les seves noves sobres cubistes inspirades en la geometria del poble. D’aquell reportatge, se’n conserven 45 fotografies i a la mostra del Museu Picasso n’exposa 18 còpies i 7 plaques de vidre originals, en diàleg amb obres de l’artista. L’exposició continua en ordre cronològic, aprofitant per explicar els tallers per on va passar Picasso tant a París, com a Normandia, com al sud de França.

Com que segueix un ordre lineal, Picasso, la mirada del fotògraf podria acabar amb l’última col·laboració fotogràfica que va fer l’artista, el 1953 junt amb André Villers. Els comissaris Emmanuel Guigon i Violeta Andrés, però, prefereixen dedicar uns apartats més a curiositats temàtiques de Picasso. Per exemple, veiem una sala dedicada a Esmeralda, la cabra que tenia l’artista i que també va fotografiar, i una altra sala que reflexiona al voltant de la consciència que el pintor tenia al voltant de la seva pròpia imatge. La fotografia icònica de Picasso vestit amb una samarreta de ratlles marineres, per exemple, té el seu origen en unes fotografies que li va fer Robert Doisneau el setembre de 1952.

Picasso, no faltat d’humor, va jugar amb les representacions de si mateix, que sabia fer servir com qualsevol persona famosa d’avui dia. “Picasso va ser el primer artista que va treure partit de la seva celebritat en pro d’una llibertat creativa més gran”, asseguren els comissaris, precedint artistes que portarien la concepció de la seva pròpia imatge fins a l’extrem, com Salvador Dalí. És aquesta transcendència de la personalitat picassiana i també de la seva obra la que ha influït en generacions posteriors de pintors de casa nostra, com els que es reuneixen en la segona mostra El nom del pare. 

A ritme de flamenc o copiant la forma d’un caganer, el Museu Picasso ha reunit 10 artistes contemporanis per tal que reflectissin la seva relació amb el pintor a través d’una obra concreta i personal. Alguns han decidit fer-ho a través d’una instal·lació, com Pilar Albarracín amb l’obra Colom de la guerra (2018) i d’altres amb una performance que ara podem veure gravada, com la Família Morente amb Compassos, silencis i llibertat. Performance per a Las Meninas de Picasso. Els altres artistes participants són Aurora Carbonell, Cristina Lucas, Daniel G. Andújar, Elo Vega i Rogelio López Cuenca, Eulàlia Valldosera, Miquel Barceló, Santiago Sierra i Tania Berta Judith, les obres dels quals apareixen en diferents indrets del museu i es poden anar descobrint entre les obres del seu referent. Això sí, sempre a l’aguait de les fotografies. No les de Picasso, sinó les de les càmeres dels turistes.

El museu Picasso fa joranada de portes obertes el dia de La Mercè. Podreu veure de franc aquesta exposició. Trobareu més info aquí. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació