L’Smart Building arriba a Barcelona

Ca l’Alier, una antiga fàbrica de teixits, és avui un centre punter d’innovació en urbanisme.

Ivet Armengol

Ivet Armengol

Periodisme i Humanitats, UPF

Ca l’Alier es una antiga fàbrica de teixits construïda al segle XIX. El 2014, l’Ajuntament de Barcelona va començar a rehabilitar l’edifici per convertir-lo en un centre punter d’innovació en urbanisme. El 5 de novembre, coincidint amb el tret de sortida de la Smart City Week, el centre obre les portes per primera vegada. Incorpora les últimes novetats en arquitectura sostenible, i serà la seu de xerrades i tallers d’aquesta setmana dedicada al debat sobre les smart cities.

Situada al carrer de Pere IV, aquesta antiga fàbrica de teixits de jute, que va patir diversos incendis, és avui un edifici pioner per estrenar. El projecte de rehabilitació ha tingut en compte la reutilització dels materials existents i criteris d’arquitectura passiva, com ara la ventilació creuada i la il·luminació natural. L’edifici té sistemes de reciclatge de l’aigua de la pluja i d’aigües grises, i consumeix molt poca energia gràcies a les seves plaques solars i altres equipaments. És el que s’anomena un Smart Building, una construcció amb un sistema centralitzat de gestió de l’energia i l’aigua que pot recollir i enviar informació molt precisa sobre el seu consum. Ca l’Alier conglomera moltes més innovacions, com un jardí de la biodiversitat.

L’edifici serà la seu de la Fundació BIT Hàbitat, una entitat de l’Ajuntament sense ànim de lucre que promou iniciatives dirigides a crear una ciutat més sostenible i utilitzar les noves tecnologies i els nous camps de coneixement per millorar la qualitat de vida dels habitants. La fundació vol ser un nexe d’unió entre la ciutadania, la universitat i els centres de recerca, el teixit empresarial i el sector públic.

Aquest smart building és la materialització de moltes de les idees que es desenvoluparan a les conferències i activitats de la Smart City Week (del 5 a l’11 de novembre). Dins seu hi tindrà lloc l’inauguració de la setmana i la posterior taula rodona Tecnologia i ciutats. Distopia o utopia?. Durant la setmana s’hi faran xerrades sobre temes com les alternatives de participació ciutadana amb eines digitals o l’aplicació de les TIC en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament i l’ajuda humanitària. Des de l’edifici partirà una caminada pel 22@ que descobrirà la transformació i la realitat actual d’aquest espai. I també s’hi faran diversos tallers: La renovació d’habitatges: quins beneficis ens aporta?, dirigit a adults, Educational Xperience Xpress, on els estudiants d’ESO resoldran problemàtiques de la ciutat amb la tecnologia, i Citython, dirigit a estudiants de grau i de màster i enfocat a la resolució de problemes de la ciutat a través de l’ús de les dades que ens ofereixen la ciutat i les empreses.

Aquestes jornades seran l’arracada d’un espai pioner del qual s’haurà de veure el fruit. Després d’aquesta setmana, està previst que Ca l’Alier sigui un centre de referència en recerca i transmissió del coneixement, amb sales d’I+D i oficines, magatzems i sales multinacionals.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació