L’ou balla al MACBA

Fins al 25 de setembre, el MACBA exposa «Laura Lima. Balé Literal»

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

Quan Perejaume va treure la marededéu a ballar, volia mostrar què passa quan alliberem l’obra d’art de l’estaticitat que sovint la caracteritza. El moviment implica encontres, accidents, canvis de perspectiva i, en definitiva, una relació menys higiènica entre obra i espectador. A l’altra punta del món, l’artista brasilera Laura Lima s’ha fet preguntes semblants. El moviment sempre ha estat central en la seva obra, i la reflexió sobre el tema va culminar quan l’any 2019 va estrenar Balé literal en un encreuament d’avingudes davant de la galeria A Gentil Carioca, a Rio de Janeiro. Un repertori d’objectes, paraules i obres que, penjades en politges, es passejaven entre el públic al ritme de la música. L’obra va sortir, literalment, a ballar. Fins al 25 de setembre l’exposició es trasllada a Barcelona i critica la immobilitat del museu des de l’interior d’un museu, al MACBA. 

Explica Lima que la proposta d’Elvira Dyangani Ose, directora del MACBA i comissària de l’exposició, era de fer una retrospectiva, un format d’exposició conservador si tenim en compte la trajectòria de l’artista. És per aquest motiu que va decidir traslladar el Balé literal al museu i fer-hi ballar un repertori d’obres que ha anat confegint durant trenta anys de treball. El resultat és el que María Berríos, directora de Conservació i Recerca del MACBA, anomena “exposició dansant”, “paisatge interactiu” o “dispositiu coreogràfic transitable”.  

Així doncs, el MACBA, en col·laboració amb Hangar i Escola Massana i seguint l’enginyeria de Yoann Saura, ha adaptat una de les seves sales per acollir un muntatge que s’activa durant diverses franges horàries de la setmana. Dos grans plafons separen la pista de ball improvisada del backstage, que l’espectador es pot acostar a ullar des d’un racó. Dos equips de treball s’encarreguen d’activar els mecanismes del ballet i d’anar penjant els objectes dels fils. I la força mecànica que mou els fils prové dels pedals de dues bicicletes, que evoquen el funcionament d’un teler. Al costat de l’estructura, s’hi acumula l’obra de Lima, emmagatzemada i esperant un públic que encara és un potser. 

Un cop surten a ballar, els artefactes van acompanyats de la banda sonora d’Ana Frango Elétrico i el disseny d’il·luminació d’Andrea Capella. La posada en escena és especial per a cada obra, però, segons l’artista, remet al ballet perquè és un tipus de dansa intens i fràgil a parts iguals. Un ou rebota penjat d’un fil a ritme de bossa nova, oferint una mena de deconstrucció accidental de l’ou com balla; un martell passa de pressa amb música tensa, un para-sol del revés gira sobre un aparell teledirigit; una pintura d’estil turnerià desafia el marc amb teles i materials que ve de gust tocar quan passen a prop. I si l’espectador es queda prou estona, veu passar teixits, màscares, pancartes, poemes, plats voladors, astronautes i paraigües. El públic passeja entre tots aquests elements, de manera que es qüestiona la idea de contemplació en una sala de museu. “Els objectes són entitats”, diu Lima, “van cobrant vida a mesura que avancen. I passa el mateix amb les frases, són sentències que permeten marxar a un altre lloc o temporalitat, un forat negre en el sistema”. L’objectiu, doncs, és que no sigui només l’art qui balla, sinó també l’espectador. I és aquest moviment el que introdueix la dimensió política a l’exposició, que en la seva versió original va ser concebuda com a protesta en un context d’agitació política al Brasil: “Si et mous diferent, penses diferent”, diu Lima. 

Pots trobar més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació