L’Eixample durant la Transició

Es tracta d’una exposició de material gràfic de la Casa Elizalde recollit en el context del projecte 'Finestres de la memòria'

Al Centre Cultural La Casa Elizalde es presenta aquests dies, i fins al 21 de juliol, una exposició fotogràfica que retrata els esdeveniments succeïts a l’Eixample a la dècada dels anys setanta. Es tracta d’una exposició de material gràfic recollit en el context del projecte Finestres de la memòria que des del 2011 tira endavant La Casa Elizalde amb la intenció de preservar la memòria històrica del barri i la seva gent.

La Casa Elizalde és un centre cívic de reconegut prestigi, situat a la dreta de l’Eixample, que organitza tota mena de cursos i activitats. Només per donar una idea de la seva magnitud direm que al llarg d’un any acadèmic s’hi imparteixen un total de set-cents cursos amb un uns catorze mil inscrits. A més d’aquestes activitats acadèmiques, el centre realitza moltes altres activitats culturals.

Entre elles, avui parlem del seu projecte “Finestres de la Memòria”, que es va posar en marxa l’any 2011. Com ens expliquen la Miriam Alcaraz, directora del Centre, i la Nadia Velilla, coordinadora del projecte, el centre, al qual acudeixen persones de tota la ciutat, va sentir la necessitat de fomentar la seva identificació amb el barri. Varen pensar que una bona manera de fer-ho era connectar amb la seva història amb participació directa dels veïns. Se’ls va acudir, llavors, demanar-los que aportessin fotografies i imatges que poguessin tenir per constituir un banc d’imatges que ajudés a recuperar la fesomia del barri i les seves gents al llarg del temps. I, en bona mesura abans de l’eclosió dels portals digitals, varen construir una pàgina web on, després de la seva digitalització, és penjarien aquestes imatges, degudament classificades, per tal que tothom les pogués veure.

Mica en mica s’ha anat constituint un banc que avui és d’unes dues mil imatges, que han aportat al voltant de tres-centes persones. A través de la pàgina web es poden pujar directament els arxius digitals de les fotos, i també es poden portar en suport físic a La Casa Elizalde, que s’encarrega de digitalitzar-les i incorporar-les a la pàgina retornant sempre els originals.

Com a complement de la pàgina web, cada any, cap a la primavera, s’organitza una exposició per a la qual es tria un tema específic i en el qual es presenta una mostra física dels materials que s’han anat recollint. Fins ara se n’han celebrat ja cinc i enguany es presenta la que avui comentem: “De la casa als carrers. Mapa social de l’Eixample durant la transició”.

Aquesta vegada s’han demanat imatges dels anys setanta relacionades amb la transició i els seus moviments i reivindicacions socials i l’aportació ha estat de les més altes. Primer per l’interès del tema i segurament també perquè l’època coincideix amb un període de considerable activitat fotogràfica, tant de particulars com de fotoperiodistes. L’exposició ha estat comissariada per L’Observatori de la Vida Quotidiana, un prestigiós equip d’historiadors i antropòlegs que han fet una gran tasca d’ordenació i selecció de materials molt diversos.

A les dues sales de la planta baixa es pot veure una àmplia mostra de les fotos recollides que es combinen amb algunes imatges de fotoperiodistes professionals que han ofert instantànies de les manifestacions d’aquells anys a l’Eixample. Així, hi trobem noms tan representatius com Paco Elvira, Pilar Aymerich, Manel Armengol, Jordi Soteras, Pérez de Rozas o Albert Ramis.

Les imatges de formats molt diversos, com correspon a la diversitat de la seva procedència, estan agrupades en diferents àmbits, entre els quals es poden esmentar els següents: les fotografies d’àmbit domèstic; els moviments veïnals; els murs efervescents amb els seus grafits; els atemptats; la recuperació dels carrers i les manifestacions populars; el moviment feminista; la Diada del 1977.

En una sala annexa es projecten uns reportatges videogràfics, obra de Josep Grau i Pilar Ripoll, de la Diada del 1977, l’arribada del President Tarradellas i d’una important manifestació ecologista, que tenen una durada total d’una mitja hora.

El conjunt és una mostra en què trobem tota mena de formats i estils fotogràfics. Des de les fotos en format familiar en color, ja afectades pel pas del temps, fins a fotos en blanc i negre de dimensions i de caràcter més professional. Totes elles tenen l’interès d’apropar-nos uns anys on la vida ciutadana i política es va manifestar amb gran força, un vigor que ara, amb una certa nostàlgia, els que els varem viure, trobem a faltar ben sovint.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació