L’art medieval, dels fiords al Pirineu

El Museu Episcopal de Vic prorroga fins al 15 de setembre l'exposició Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350

Que Noruega i Catalunya puguin tenir un bon grapat de similituds avui dia, tenint en compte el món globalitzat en què vivim, ho considerem normal i no se’ns fa estrany. Que algunes similituds ja fos possible observar-les en l’art medieval de tots dos llocs, ja és més sorprenent. I més si tenim en compte els tres mil quilòmetres que separen un país de l’altre.

Frontal d'altar de Sant Olaf (1300), Catedral de Trondheim | Foto: © Museet Erkebispegården
Frontal d’altar de Sant Olaf (1300), Catedral de Trondheim | Foto: © Museet Erkebispegården

En el millor dels emplaçaments possibles, la sala romànica del MNAC, s’ha presentat l’exposició Nord & Sud. Art Medieval de Noruega i Catalunya. 1100-1350 que es pot visitar al Museu Episcopal de Vic fins al 15 de setembre de 2020. L’exposició s’havia presentat, abans, al Museu Catharijneconvent d’Utrecht, als Països Baixos.

Cal dir que el títol pot dur-nos a la confusió i és que l’exposició no només busca posar en valor les similituds que hi ha entre Noruega i Catalunya. Tal i com s’ha dit en la presentació, les característiques dels altars en l’art medieval romànic eren molt comunes a tot Europa. Tant, que en cas d’haver-se donat un flux de persones com el que hi ha actualment, la gent hauria pogut reconèixer, en les esglésies d’altres països, les de la seva localitat. La particularitat, però, és que les obres que ornaven els altars medievals s’han conservat, especialment, a Noruega i Catalunya. Amb les dades a la mà, Judit Verdaguer, comissària de l’exposició, assegura que fins al 80% dels frontals pintats de fusta que ens han pervingut es conserven en aquestes dues regions. Tant Verdaguer com Marc Sureda, també comissari de l’exposició, han apuntat que això es deu gràcies a la geografia de tots dos llocs. Mentre Noruega era de difícil accés degut als fiords, i a la dificultat d’accedir a les poblacions, a Catalunya, en canvi, les localitats on es van trobar aquestes peces estaven lluny dels grans nuclis poblacionals, cosa que va facilitar-ne la conservació.

L’exposició, que estarà a Vic de manera temporal, tindrà cinc àmbits: frontals d’altar, Cristos, mares de Déu, retaules tabernacles i una maqueta de l’església de Reinli, Noruega. Les peces han estat classificades per tipologies i es presenten en clau comparativa per tal que la gent pugui veure les similituds entre les que provenen de Noruega i les de Catalunya. L’audiovisual que obre l’exposició mostra paisatges d’ambdós països, així com imatges de les peces de la mostra. Al segon audiovisual, de caire més informatiu, hi parlen els dos comissaris, juntament a Micha Leeflang i Justin Kroesen, comissaris convidats.

El Frontal d’altar de Sant Olaf (1300), provinent de la Catedral de Trondheim (1300) i considerat gairebé un símbol nacional, és una de les peces destacades de l’exposició, tant per la seva importància com per la dificultat de transportar una peça d’aquestes característiques.

L’exposició, que es complementarà amb un extens programa d’activitats i un catàleg, confirma el Museu Episcopal de Vic com un dels museus de referència en art medieval.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació