L’art d’ampliar imaginaris

“Imaginaris multiespècies” és la nova exposició comissariada per Christian Alonso que podrà visitar-se fins al 30 d’abril a La Capella.

Antropocentrisme, humanisme i il·lustració són conceptes que prenen l’individu i el col·loquen al centre, nocions que hem adquirit i que dominen el nostre imaginari de fa segles. Sortir d’aquesta roda no és fàcil, però és urgentment necessari. L’estat de col·lapse climàtic, sanitari, econòmic, social i polític en són evidències i l’art en fa denúncia. De fet, a Barcelona ja n’hem tingut alguns exemples i ara és el torn de La Capella que a través de la nova exposició “Imaginaris multiespècies”, comissariada per Christian Alonso, explora noves maneres de relacionar-nos amb l’entorn.

“Imaginaris multiespècies” és un projecte de recerca curatorial que respon a la insostenibilitat ecosocial i que convida a pensar una comunitat on els humans no visquin aïllats de l’entorn, sinó que hi mantinguin una relació constitutiva i conseqüencial. Sense hegemonies ni jerarquies i mitjançant la interconnexió d’espècies, l’exposició se submergeix en altres formes de vida, tot observant-les i incorporant-ne allò que pot servir-nos per recrear una nova manera d’ésser en el món més ètica i responsable.

Les peces expositives, un total de 8 projectes de nova producció i 4 de ja existents, parteixen majoritàriament de l’ecosistema degradat que és avui el Delta del Llobregat. En aquest sentit, cal destacar el paper que ha jugat el Grup de treball de les ecologies híbrides del Delta del Llobregat, que ha instal·lat dins la mostra un observatori que explica el complex ecosistema sobre el qual va construir-se l’aeroport del Prat.

La mostra comença amb la proposta de Llapispanc: Exvot a l’excés, una acumulació de residus electrònics que es presenta com una ofrena dedicada a la societat incerta del futur. Una creació que ja ha passat per La escocesa, però que ha estat lleugerament modificada per a aquesta ocasió. Una crida a la responsabilitat envers la cultura del consum.

Christian Alonso presentant Bestiari aberrant de Nien Boots

Continua el Jardí d’exòtiques invasores #Delta del riu Llobregatde Vicky Benítez, una ocupació botànica de plantes al·lòctones que vol reconnotar el moviment de la flora no com a quelcom estable i controlable, sinó com a un flux de canvi constant que no és aliena a l’activitat humana, sinó que s’hi interrelaciona plenament. En aquesta línia, Agençamentssón un conjunt d’entrevistes-videoassajos als antropòlegs Eduardo Vivieros de Castro i Barbara Glowezewski i la filòsofa brasilera Suely Rolnik, a càrrec d’Angela Melitopoulos i Maurizio Lazzarato on aborden la relació entre el pensament animista i la noció de subjectivitat no dualista elaborada per Felix Guattari. De fet, el pensament de Guattari, juntament amb el de Deleuze, reapareix de nou amb Bestiari aberrant de Nien Boots,  on es mostra una peça que reprodueix el ritual de festeig entre una vespa i una orquídia com a figuració simbiòtica i transespècie que permet descriure el concepte d’esdevenir mutu.

També Trans*Plant: Open the Identityde Quimera Rosa ofereix una proposta que desdibuixa les fronteres entre allò artificial i allò natural, tot reconstruint noves formes de parentiu entre els éssers humans i els no-humans. Un projecte d’investigació que especula sobre la possibilitat de convertir-se en planta mitjançant pràctiques de performance, bioart i autoexperimentació.

Juntament amb el trasllat de l’observatori naturcultural del Grup de Treball del Delta del Llobregat que permet comprendre la complexitat i la fragilitat de l’ecosistema, així com la resta de peces que conformen l’exhibició, “Imaginaris multiespècies” es converteix en una exploració de noves maneres de pensar els vincles entre natura i éssers vius. Propostes que empren l’art com a estimulant per a sensibilitzar les consciències i obrir nous horitzons que aconsegueixin desenvolupar noves pràctiques eticoestètiques que s’allunyin dels models exclusivament antropocèntrics.

L’exposició queda acompanyada per tot un seguit d’activitats i xerrades associades on destaca el V Simposi Internacional sobre Ecologies mutants en l’art contemporani: animisme maquínic el dia 2 d’abril, Moviments entrellaçats i resistències ocupacionals. Passeig pel Delta del Llobregat el 12 de març o El poder de les begudes simbiòtiques el 26 de febrer. Per a més informació, aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació