L’art català també rep premis

Normalment els noms dels treballadors del món museístic queden en un segon terme

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Els Premis de l’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA) són ja una tradició dins del món cultural català: enguany arriben a la seva 34a edició. Els professionals del sector de l’art, els museus, la crítica i la història de l’art són els protagonistes del certamen, que es divideix en sis categories. Com que normalment els noms dels treballadors del món museístic queden en un segon terme, a continuació us explicarem qui són els guanyadors tot destacant com es diuen per davant de la secció en què han guanyat. Som-hi.

– Jordi París. El director del Museu Valls ha rebut el premi ACCA 2018 en la categoria d’Espais i iniciatives gràcies a la seva feina a la Capella de Sant Roc, l’espai públic d’art contemporani de la ciutat de Valls. El jurat ha decidit atorgar-li “per la seva llarga trajectòria i el seu compromís per promoure la recerca, la producció i la difusió de l’art i el pensament del nostre temps des de les bones pràctiques i lluny dels grans centres culturals”.

– Gisel Noè. La directora del M|A|C (Mataró Art Contemporani) és la guanyadora de la categoria d’Educació, després que l’ACCA hagi volgut apreciar la seva feina “per generar un espai de col·laboració directa, transversal i semiprofessional que ha posat l’alumnat davant del repte i l’experiència de construir una exposició, copsant de primera mà els perquès de la creació artística”. Això Noè ho ha aconseguit a través del projecte pilot El relat d’una exposició, que han dut a terme alumnes de 5è de primària de les escoles Angeleta Ferrer i Montserrat Solà de Mataró.

– Josep Casamartina i Parassols. L’historiador de l’art, guionista i escriptor havia de rebre el premi de la categoria de Recerca, després d’haver comissariat una de les mostres més ben considerades de l’any passat: Ismael Smith, la bellesa i els monstres al Museu Nacional. A Casamartina se’l premia “Per l’extens treball de recerca, l’exhaustiu catàleg i l’excel·lent exposició que repassa i amplia amb profunditat la vida i l’obra de l’artista multidisciplinari que fou Ismael Smith”.

– Valentín Roma. El director de La Virreina Centre de la Imatge ha estat premiat per l’exposició Lèxic familiar, Paula Rego en la categoria de Comissariat. El jurat dels premis de la Crítica valora la tasca que Roma ha dut a terme en referència “al treball cartogràfic de l’exposició, complexa i fascinant, que posa en relació les diverses facetes de l’obra de Paula Rego amb factors pictòrics, literaris, filosòfics i teatrals que en fan una lectura cultural i política”.

– Nora Ancarola, Daniel Gasol i Laia Manonelles Moner. El premi de la categoria Crítica d’art 2018 està repartit entre aquests tres autors del llibre i l’exposició Polititzacions del malestar. Dret a l’angoixa. L’art i els processos creatius com a instrument per canalitzat el malestar, produït a través de l’editorial Raig Verd i l’Arts Santa Mònica de Barcelona. L’Associació Catalana de Crítics destaca la seva tasca a l’hora de “valorar el desassossec de les dinàmiques polítiques i econòmiques actuals i defensar una opció cívica i artística, que parteix de l’acceptació de la fragilitat i la converteix en resistència i potència transformadora”. Per cert, un potencial regal de Sant Jordi pels amants de l’art.

– Francesc Torres. Després de treballar amb l’Arts Santa Mònica, el Museu Nacional i el MACBA en poc més d’un any, semblava difícil que no es veiés reconeguda la tasca de l’artista Francesc Torres. El jurat l’ha anomenat guanyador de la categoria de Projecte artístic per la seva exposició La capsa entròpica [El museu d’objectes perduts] del Museu Nacional d’Art. Torres el mereix “per l’originalitat de la idea i la realització de la mostra, que trenca les distincions entre autoria artística i comissariat amb la idea subjacent que el museu sempre col·lideix amb la història”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació