La Virreina: tretze no és el número de la mala sort

Valentín Roma ha presentat la programació de la nova temporada de La Virreina, Centre de la Imatge

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Qui té por del número tretze? Aquest és el nombre d’exposicions que veurem desfilar aquest 2018 a La Virreina, Centre de la Imatge. Valentín Roma, director de l’espai, ha explicat que giren al voltant de tres temes: les formes de vida i com les normalitzem –o com no ho fem-; la història de les pràctiques fotogràfiques a Catalunya i, per últim, l’arquitectura i la ciutat. Us detallem cronològicament les novetats que hi trobareu.

Febrer: el concepte de “casa” des de diferents perspectives

Del 23 de febrer fins el 20 de maig La Virreina programa dues exposicions. La primera, sota el títol Les màquines de viure. Flamenc i arquitectura en l’ocupació i la desocupació d’espais, es basa en una conversa de Federico García Lorca on el poeta situa en la casa dels pobres la utopia de la casa moderna. La segona és One years women’s performance 2015-2016, de Raquel Friera. L’artista exposa les fotografies que dotze dones es van fer dia rere dia durant un mes després d’acabar les tasques domèstiques. Friera documenta el caràcter inquantificable de bona part de les seves responsabilitats, i ho fa agafant com a referència una altra obra d’art, One year Performance 1980-1981 de l’artista taiwanès Tehching Hsieh.

Març: les cares de la multitud

Del 3 de març al 27 de maig el Palau de la Virreina acull Retrats de la multitud, la primera exposició individual dedicada a l’artista Natalie Bookchin tant a Catalunya com a Espanya. Reuneix una selecció de set treballs en vídeo produïts entre el 2008 i el 2017. L’obra de Bookchin va començar a ser coneguda internacionalment als anys noranta, quan se la va considerar part d’una generació d’artistes pioneres en l’àmbit de la cultura digital que, lluny d’actituds tecnòfiles, van adoptar una posició crítica mitjançant la pràctica del net-artivisme, una combinació de xarxa, art i activisme.

Maig: una exposició en línia

Del 14 de maig al 7 d’octubre el col·lectiu Las Kellys Barcelona comissaria la segona exposició específicament concebuda per al web de La Virreina Centre de la Imatge. Ho fa a partir del fons audiovisual de la distribuïdora de vídeo i media art Hamaca. Les Kellys són una Associació de cambreres de pis creada a nivell espanyol que dona veu a la precarietat laboral femenina. Creuen que la lluita de gènere és un terreny de la lluita de classes, i fan diferents accions com aquesta mostra per tal de recuperar i conquerir drets de tot tipus.

Juny: arquitectura visual

L’estiu vindrà carregat de propostes expositives a La Virreina. Del 9 de juny al 2 de setembre, aproximadament, en podreu veure tres: una sobre fotografia creativa a Catalunya, que serà una retrospectiva de la foto d’autor al nostre país durant els anys 1973 i 1982; una altra al voltant de l’artista valenciana Mar Arza, on reflexionarà sobre arquitectura, visibilitat i contemplació estètica; i una tercera al voltant del realitzador audiovisual Kikol Grau, sota el títol Dame pank y dime tonto.

Setembre: història viva de la ciutat

Del 15 de setembre al 13 de gener del 2019, el fotògraf Jorge Ribalta exposarà el seguiment  que va fer de la transformació de la plaça de la Gardunya entre el 2005 i el 2018. Aquesta plaça és la que hi ha just darrere del Mercat de la Boqueria, reformada per tal de posar-hi l’Escola Massana. En un format més breu, del 22 de setembre al 18 de novembre hi podrem veure el desenvolupament del moviment LGTBI a Catalunya gràcies a una mostra que La Virreina farà en col·laboració amb el Consell Municipal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals de Barcelona.

Octubre: el mes dels cossos 

Del 5 d’octubre al 20 de gener del 2019 descobrirem dos relats sorprenents. Per començar, caldrà visitar l’exposició Lorenza Böttner. Rèquiem per lanorma, la primera mostra monogràfica internacional dedica a l’obra d’aquesta artista sense braços que pintava amb els peus i la boca i que va utilitzar la fotografia, el dibuix i la performance públic com a formes de construir-se el cos. A part, també comptarem amb Duen Xara Sacchi. Organolèptic, on l’artista fa un exercici d’imaginació utòpica i perverteix el cos anatòmic occidental amb les seves figuracions patològiques i les seeves obsessions.

Desembre: homenatge a un referent català de l’arquitectura

Del 4 de desembre del 2018 fins el 24 de febrer del 2019 es dedicarà una mostra a l’arquitecte català Ignasi de Solà-Morales (1942-2001), director de la reconstrucció del pavelló Mies Van der Rohe que trobem a Montjuïc o del projecte d’ampliació del Liceu, entre d’altres. La Virreina vol posar en valor l’aportació de Solà-Morales a l’hora de revisar la funció dels arquitectes, que creia que havien de tenir consciència crítica. A través de la seva formació com a filòsof, aquest referent va plantejar nous conceptes que ara el Centre de la Imatge treu a la llum a través del seu arxiu, del qual veurem documents inèdits.

Trobareu més informació al web de La Virreina Centre de la Imatge. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació