La taxa turística finança mesures d’accessibilitat als museus

El Monestir de Pedralbes estrena una maqueta tàctil 3D per a invidents

Una quinzena de museus, centres i arxius municipals s’agrupen des del 2017 en una taula de treball, la tasca de la qual es va traduir el 2018 en intervencions concretes en diversos d’aquests museus i centres per valor de 60.000€ per tal de millorar-ne l’accessibilitat. La inversió, com els 18.636€ que ha costat una maqueta tàctil per a invidents del Monestir de Pedralbes, està finançada a través de la taxa turística.

El Monestir de Pedralbes presenta una maqueta tàctil 3D de la tomba de la reina Elisenda de Montcada, una iniciativa que permet als invidents comprendre els elements formals del monument funerari, per bé que és accessible al públic general. La maqueta se suma al conjunt de millores d’accessibilitat universal als museus municipals portades a terme conjuntament entre l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD).

El Reial Monestir de Pedralbes ha fet públiques diverses novetats, en el seu objectiu d’esdevenir un espai cultural 100% accessible per a tot tipus de públics. La principal, la maqueta tàctil 3D, té dues cares (recollint les dues cares del conjunt monumental, el que dona al claustre del monestir i el que es veu des de l’església) i és obra de l’artista Anna Maria Marín. Feta en fusta, se subjecta en un suport amb una peanya giratòria que permet alçar-la i baixar-la perquè tothom pugui tocar-la i contemplar-la.

Acord amb Vodafone per senyalitzar el Monestir de Pedralbes

El regidor de Les Corts, Agustí Colom, ha anunciat un acord recent amb la companyia de telecomunicacions Vodafone per tal de senyalitzar el Monestir per a les persones amb discapacitat visual. El contracte signat amb la companya –sorgit d’un contacte al MWC de l’any passat, ha remarcat Colom- permet introduir el Codi Bidi (una variant dels codis QR) i guiar el visitant sense necessitat que indiqui la seva ubicació dins del recinte.

Com a novetat, la conservadora en cap del Museu Monestir de Pedralbes, Anna Castellano, ha avançat que durant aquest any 2019 reobriran l’accés a “l’hort petit” del Monestir, i amb la idea de “recuperar-lo” com l’hort medieval que va ser, és a dir, amb les varietats agrícoles d’aquell temps. D’altra banda, el Monestir ja ofereix visites adaptades a grups i escoles amb diversitat funcional (visual i intel·lectual), i dissabte passat va estrenar la iniciativa ‘Guia’m’, en col·laboració amb el Monestir de Sant Cugat, un projecte d’inserció laboral per a joves amb síndrome d’Asperger com a guies de patrimoni cultural, els dissabtes als dos espais.

Accessibilitat als museus municipals

El Monestir de Pedralbes és un dels 15 equipaments municipals (a més del Museu del Disseny, Castell de Montjuïc, el Born CCM, Fabra i Coats, Museu Etnològic, Museu Picasso, Arxiu Fotogràfic de la Ciutat de Barcelona, La Virreina o La Capella, entre altres), que formen part des del 2017 de la Taula d’Accessibilitat dels museus i centres expositius. La taula aplega també l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD), i vol traduir en accions concretes l’objectiu de l’accessibilitat als equipaments culturals per a tot tipus de persones.

Fruit d’aquest treball conjunt, l’any passat es van implantar diverses mesures en aquesta línia a bona part dels centres patrimonials. Les mesures es van finançar a través de l’IMD, amb un pressupost provinent de la taxa turística, per valor de 60.000 euros.  Entre les novetats (2018) hi ha l’adquisició de 5 anells magnètics (Jardí Botànic, Monestir de Pedralbes, Museu Frederic Marès, Museu de la Música i Arxiu Històric de la Ciutat) que garanteix i millor els senyal d’àudio (audioguies) als audiòfons o implants coclear; una aplicació mòbil que millora la visualització de l’exposició permanent al Museu del Disseny per persones amb baixa visió; tecnologia ‘beacons’ al Museu Etnològic per fer accessibles continguts en diferents llenguatges; un segon vehicle elèctric al Jardí Botànic; o l’edició de textos en ‘lectura fàcil’ a l’exposició ‘Duae Collective’ del Centre d’Art Contemporani de Barcelona-Fabra i Coats.

D’altra banda, els museus de l’ICUB es van adherir al programa Apropa Cultura l’any 2017, la plataforma que facilita la col·laboració entre equipaments culturals i entitats socials per promoure la inclusió i la transformació social a partir de la cultura. En aquest sentit, més de 4.000 usuaris del servei van passar pels diferents museus i centres patrimonials durant l’any 2018.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació