La memòria del barraquisme

Podeu veure l'exposició 'Viure a Montjuïc. Memòries d’un barraquisme oblidat' al Castell de Montjuïc fins al 2 d'agost

Al llarg del darrer segle, la muntanya de Montjuïc va ser una de les principals destinacions de nouvinguts a Barcelona com a solució transitòria, fins al punt que l’any 1957 hi havia 30.000 persones vivint en aquest barri barraquista. El canvi en les polítiques d’habitatge i les obres prèvies als Jocs Olímpics van suposar l’enderrocament d’aquestes construccions, però els que hi van viure encara ho recorden i en volen compartir el testimoni. Ara i fins el 2 d’agost podeu veure l’exposició Viure a Montjuïc. Memòries d’un barraquisme oblidat al Castell de Montjuïc, comissariada per Francesc Banús, Rafel Usero i Oriol Granados.

1967. Tomás Riva. Museu Història de la Immigració de Catalunya

La història de l’exposició es remunta a l’any 2008, quan l’equip d’estudi Pas a Pas va decidir dedicar una investigació universitària a la història del barraquisme a Montjuïc. Dos dels testimonis amb qui van contactar van ser Banús i Usero, que van decidir unir-se i col·laborar amb el projecte aportant dades i testimonis per ajudar a fer conèixer la història. Aquest va anar creixent fins al punt de publicar el llibre Barraquisme. La ciutat (im)possible, així com organitzar una exposició al MUHBA i altres iniciatives com ara les plaques en record dels noms dels barris barraquistes de Barcelona, acompanyades per plafons explicatius. Això va posar el tema en voga, fet pel qual TV3 li va dedicar un 30 minuts i un Sense Ficció.

Ara ells dos comissarien juntament amb Granados l’exposició al Castell de Montjuïc, en la qual es proposa un itinerari que recorre les vivències de dues generacions: aquella que es va establirà a la muntanya de Montjuïc com a opció temporal i els infants que hi van créixer. Aquest recorregut està format per explicacions històriques, fotografies aèries dels barris i de la vida allà, així com un conjunt d’audiovisuals que mostren testimonis de l’època. L’exposició implica també activitats, de les quals els dos comissaris en destaquen un homenatge als barraquistes difunts.

El diumenge, 1 de març, a les 12 h, al Castell de Montjuïc, tindrà lloc l’acte d’ Homenatge i memòria dels antics barris de barraques de la muntanya, dins de les activitats de l’exposició Viure a Montjuïc. Memòria d’un barraquisme oblidat. L’acte comptarà amb la participació de Mercè Tatjer (historiadora), Oscar Casassayas (historiador) i Rafel Usero (mestre i antic veí de Montjuïc). Durant la taula rodona es parlarà de temes relatius a la vida a Montjuïc, com l’arribada a la muntanya, la configuració de les famílies, la vida al barri (escola, consultori mèdic, acció religiosa, centre cultural, esport, etc), la situació laboral o el trasllat de Montjuic als nous barris.

Pots trobar més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació