La guerra de 1714 i el faraó

El Triquet del Born és, doncs, un club de jocs històrics. Al llarg dels últims mesos ha anat ensenyant una sèrie de jocs que formen part de la petita història de Barcelona. Hi podeu assistir setmana rere setmana, i participar en una lliga. El Triquet es reprendrà passat l’estiu.

Tendim a pensar que conèixer la història significa saber sobre els grans esdeveniments de la humanitat: les guerres, les conquestes, les coronacions, els descobriments científics… Sovint la historiografia ha pres aquest caire diguem-ne grandiloqüent, de pretensions d’alta volada: la perspectiva racionalista i il·lustrada que professa una fe ferma en la possibilitat d’entendre i explicar la història des d’una mecànica de causa-efecte entre aquests gran fets.

Hi ha, però, la possibilitat que la història no sigui aquesta cadena de fets que es desenvolupa de baula en baula. Amb les dosis adequades d’escepticisme i d’humor podem arribar a pensar que la història és un relat embrolladíssim, sense causes ni efectes clars, en el qual tot és una carambola a mil bandes totalment imprevisible –i divertida–. Si és així, aleshores per a la història tan importants són les guerres i els reis com els costums socials a l’hora de fer la bugada. O a l’hora de jugar a cartes.

El Born fa aquesta doble aproximació. D’una banda ens acosta a la Història amb majúscules: el jaciment arqueològic i la guerra de 1714, amb la seva èpica, els seus drames i les seves conseqüències per a l’actualitat. Però de l’altra, ens apropa també a la microhistòria, aquests mínims bocins d’humanitat de conseqüències impossibles de mesurar. Això és el que pretén el Triquet del Born, un espai per a nens i adults per a aprendre a jugar jocs de taula que es jugaven a Barcelona (i a la resta del món) als segles XVIII i XIX.

I val a dir que aquells jocs es jugaven amb una afició i passió fora de mida. Tant és així, que els monarques del XVIII els van haver de prohibir repetidament. Fou endebades: la gent continuava jugant-hi, de vegades amb aldarulls, trampes i violències diverses. El dimarts vam aprendre a jugar al faraó, un joc de cartes amb apostes que recorda bastant a l’actual ruleta, i que deu el seu curiós nom al simple fet que les cartes de l’època solien tenir dibuixat un faraó al dors. Oriol Ripoll, dinamitzador d’aquesta activitat, ens va fer la introducció històrica, per mostrar-nos que aquest joc es va jugar durant tres segles i va tenir entre els seus tafurs gent tan insigne com l’economista i matemàtic John Law o l’escriptor Jack London. Després, baralla en mà, ens va instruir sobre com jugar i apostar al faraó (sense trampes).

El Triquet del Born és, doncs, un club de jocs històrics. Al llarg dels últims mesos ha anat ensenyant una sèrie de jocs que formen part de la petita història de Barcelona. Hi podeu assistir setmana rere setmana, i participar en una lliga. Les activitats del Triquet es reprendran passat l’estiu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació