La Capella, Escena 4: el llenguatge marca el camí

Hi ha exposicions planes i després hi ha la mostra hiperactiva de La Capella

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Hi ha exposicions planes i després hi ha Les escenes. 25 anys després, la mostra hiperactiva que La Capella ha preparat per celebrar el seu quart de segle i plasmar la feina feta fins ara. Com? A través de la substitució constant d’obres, dividides temporalment en sis capítols –Escenes– que duren un mes i es van entrellaçant però que en realitat conformen una sola proposta. Cada nova inauguració agafa el relleu de l’anterior i es propulsa cap a la següent, ajudant-nos no només a conèixer l’art que s’ha vist aquests darrers anys a Barcelona, sinó a entendre el camí de decisions, incorporacions i abandonaments que suposa fer projectes expositius i presentar l’art de cada moment a la societat.

Si a l’Escena 1 de La Capella se’ns explicava, a través d’una primera tria d’obres, que allò era un inici però que tot estava obert i qualsevol discurs era possible, i a l’Escena 2 se’ns començaven a dibuixar camins temàtics gràcies a una nova incorporació de peces, amb les aparicions i desaparicions de l’Escena 3 ja vèiem que dues de les preocupacions principals dels artistes dels darrers anys eren les qüestions de gènere i la textualitat del llenguatge. Ara, arribats a l’Escena 4, que es pot visitar des del 9 d’abril fins al 5 de maig, ens endinsem sobretot en aquest darrer aspecte: el llenguatge. Així com cada Escena de La Capella no s’entén sense l’anterior o la que vindrà després, “el significat d’una paraula és nítid i confús alhora gràcies a la resta de paraules que acompanyen una frase”, llegim al full de sala.

Així doncs, a l’Escena 4 hi veiem obres noves relacionades amb la textualitat, com ara Cartografías distópicas (2017) de Marla Jacarilla, Les pedres del camí (2017) d’Anna Dot –que compta també amb una peça situada fora de l’espai expositiu, Donar un espai a la confusió (2017) –, Mountain Plan Mountain (2017) de Daniel Jacoby i Yu Araki o Poliglosia (2017) de Rasmus Nilausen. Però atenció, perquè no mostren la textualitat entesa de forma literal, sinó “des d’un desplaçament” en el qual el llenguatge s’entén com a contingut i com a forma, sobretot com a forma, per la qual cosa “la pròpia escriptura es trasllada i es posa en escena, creant una tensió constant amb les pràctiques d’un objecte”, explica David Armengol, un dels cinc comissaris de la mostra junt amb Sonia Fernández Pan, Eloy Fernández Porta, Sabel Gavaldon i Anna Manubens.

Per exemple, a Cartografías distópicas, Marla Jacarilla analitza el paper que té la pràctica d’escriure dins de les trames de la ciència-ficció. Per fer-ho, escull un seguit de llibres i analitza quines referències al món de l’escriptura hi surten. Després d’estudiar-ho, tritura les novel·les i en fa pasta de paper. Però no ho destrueix tot completament, sinó que salva aquelles frases en les quals s’ha parlat sobre el llenguatge o els formats a través dels quals es mou –mencions a cartes, telegrames, mitjans de comunicació…-. És així com el resultat final de l’obra són diversos quadres fets, en la seva base, amb pasta de paper, i on a sobre hi trobem enganxades les frases en qüestió. Una manera de reflexionar sobre com es percep el rol de la cultura -i, en aquest cas, d’una escena artística concreta- dins de la cultura mateix.

A part de les obres en qüestió, l’Escena 4 de La Capella també conté activitats relacionades: la performance Sense títol 3 d’Ania Nowak i Max Göran, que ha tingut lloc el dijous 11 d’abril, i la performance Jingle de Laia Estruch, que està prevista pel dijous 25 d’abril. I mentre les llengües de les pintures de Rasmus Nilausen i les pedres del camí que l’Anna Dot ha esculpit a partir del Don Quixot segueixen ocupant La Capella, darrere seu van preparant-se pel proper assalt les obres de l’Escena 5, que s’inaugurarà el 7 de maig i que serà la penúltima. El llenguatge marca el camí, però el punt i final dependrà de la proposta número 6.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació