La Capella, escena 3: lluny de tancar-se, les històries es multipliquen

Així és com la sala d'art emergent La Capella celebra els 25 anys

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Per celebrar els 25 anys de La Capella, la sala d’art emergent de Barcelona ha convidat cinc comissaris que han decidit fer una exposició mutant, basada en escenes que van canviant. Si en l’Escena 1 tot el que quedava clar era que allò era un inici extremadament obert, amb sis obres d’art que creaven significats entre elles però que no eren fixes; i l’Escena 2 afegia i treia peces per tal de crear encara més camins, què ens depara l’Escena 3?

Fa quaranta-sis dies que La Capella va inaugurar l’exposició que celebra els seus 25 anys de vida. Seguint la voluntat dels comissaris David Armengol, Sonia Fernández Pan, Sabel Gavaldon, Eloy Fernández Porta i Anna Manubens, la mostra no és una retrospectiva amb voluntat canònica, sinó un conjunt d’escenes que permeten mostrar el vessant polièdric de l’art que aquesta institució ha acollit al llarg dels anys. Un cop passades les escenes 1 i 2, a l’Escena 3 comencem a arribar al nus narratiu de la proposta, que tindrà un total de sis parts.

Ara bé, el metarelat no canvia: tot el que passa a l’Escena 3 és que les obres i els artistes segueixen apareixent i desapareixent. Aquest cop, a La Capella s’hi incorporen les creacions dels artistes Benzo, June Crespo, Laia Estruch, Pol Gorezje, Ariadna Guiteras, Rasmus Nilausen i Jon Uriarte, que dialoguen amb el que queda de l’apartat anterior: Carles Congost, Lucía Egaña, Daniel Jacoby, Alex Reynolds, Julia Spínola (amb la mateixa obra que abans, Fardo, però desmembrada) i Marc Vives. Aquesta escena s’ha estrenat el 12 de març, i es podrà veure fins el 7 d’abril, abans de donar pas a la següent.

Arribem de forma natural, doncs, a un concepte que defineix tota la mostra: el prefix poli-, la multiplicitat de relats, formes i colors que poden haver-hi en una sala expositiva que tot el que vol és rememorar el quart de segle que porta a l’esquena, i que rebutja fer-ho d’una manera categòrica. Una multiplicitat que té sentit, perquè l’art és creativitat i la creativitat és un moviment alhora constructiu i destructiu. Com descriuen els mateixos comissaris, “l’acte creatiu sempre té lloc en la tensió entre la voluntat de configurar una forma (material, conceptual, financera) i el desig de desfer-la (desmaterialitzant, o amb contradiscursos, o a la factura proforma)”.

És el que destaca la comissària Sonia Fernández Pan, que explica que les mateixes obres de la mateixa sala poden tenir diferents lectures depenent des d’on les miris, amb quina perspectiva i comparat amb què. I alhora, “aquest poli- no ho abraça tot”, recalca Fernández Pan. La investigadora de l’art recorda que sempre, en una mostra, fins i tot quan és polièdrica, “cal veure el que deixes fora del frame”. En el seu cas, per exemple, detecta una desmemòria natural cap a les generacions anteriors a la seva pràctica.

El poli- també té límits, però això no el fa menys múltiple, com demostra La Capella. A més de les propostes presentades en sala, aquesta tercera escena compta amb dos activitats complementàries: per una banda, la instal·lació d’Ariadna Guiteras i TMTMTM, al voltant de les mèdium, incorpora un programa de tres lectures amb una capacitat limitada per a 13 persones, seguint el caràcter discret i clandestí de les sessions d’espiritisme a finals del segle XIX; i per altra banda, Laia Estruch presentarà una versió musical de la seva instal·lació sonora Jingle. Tot plegat, abans que l’Escena 4 obri les seves portes el 9 d’abril.

Trobeu més informació sobre la commemoració al web de La Capella.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació