Joves del barri de la Marina fan fotografia

Les imatges es podran veure al vestíbul de Caixaforum fins al 5 de setembre

Al vestíbul de Caixaforum es presenta Planeta Barrio, una mostra dels treballs fotogràfics d’un grup de deu joves del barri de la Marina que han participat en un programa formatiu basat en la pràctica de la fotografia.

Exposició Planeta Barrio | Foto: J. M. Cortina

El programa Art of Change de la Fundació La Caixa, conjuntament amb la Fundación Photographic Social Vision, ha patrocinat un programa especialitzat en fotografia participativa per a joves. Al llarg de cinc mesos deu nois i noies d’entre 13 i 15 anys, de procedències molt diverses i residents tots ells al Barri de la Marina de Barcelona, s’han integrat en un equip que ha treballat els diversos aspectes de la pràctica fotogràfica.

Aquests joves ja participaven en el programa Mans a les mans d’atenció a la gent jove del barri en el qual es reunien després de les seves classes a diferents centres escolars. D’octubre a març, un dia a la setmana durant dues hores, dirigits per un equip mixt especialitzat en formació juvenil i fotografia, han pogut experimentar amb el llenguatge fotogràfic com una eina d’autoconeixement i relació amb els altres, ultra la seva introducció en el món de la fotografia i de la imatge en general. Guiats per un equip de monitors, han fet sessions d’entrenament de la seva mirada, amb càmera i sense, i han practicat amb diversos tipus d’equips: reflex, compactes, Polaroid, mòbils, etc.

Juan Pablo | Foto: J. M. Cortina

Cada alumne ha triat els temes personals que l’interessaven i ha tractat de traduir-los en imatges que en el seu conjunt cobreixen diverses modalitats fotogràfiques: fotografia urbana, paisatge, esport, familiar i autoretrats; uns treballs que es mostren en uns panells circulars instal·lats al gran vestíbul de Caixaforum que estarà a l’abast de tots els visitants del centre.

És evident que aquest programa té una intenció i una natura de caràcter marcadament socials, però cal valorar especialment com es complementa aquesta dimensió amb la formació plàstica i fotogràfica dels que l’han compartit. Vivim uns temps en què la banalitat i la sobreabundància de les imatges dominen el món de la comunicació. I això resulta especialment rellevant en el cas dels joves que han fet de la fotografia i el vídeo una de les seves eines essencials de relació, per més banals que aquestes puguin semblar-nos sovint. Tot allò que pugui introduir en la seva formació els conceptes de mesura i reflexió a l’hora de disparar i concebre les imatges em sembla d’una gran utilitat.

Shamil | Foto: J. M. Cortina

Les fotografies que veiem exposades reflecteixen clarament la formació rebuda. Es presenten acompanyades de curts texts i frases escrites pels mateixos joves que expliquen breument les seves experiències i sentiments davant del projecte i les imatges que estan realitzant. A més, han enregistrat uns breus podcasts que es poden descarregar a través dels codis QR amb què complementen les seves impressions. Trobareu també en aquest vídeo un bon resum de l’esperit i experiències que ha generat el projecte entre els seus participants.

Chantal | Foto: J. M. Cortina

És remarcable la diversitat d’estils que es poden veure i en particular resulta molt interessant una fórmula que bastants d’ells practiquen consistent en escriure paraules i pintar amb retoladors alguns perfils de les imatges de persones o objectes integrant així els mons de la fotografia i el dibuix.

En conjunt una iniciativa molt interessant que esperem que continuï en properes edicions.

Valery | Foto: J. M. Cortina

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació