Joan M. Minguet i Núria Güell a The Brooklyn Rail

La prestigiosa revista americana The Brooklyn Rail dedica el seu darrer número a l'art català. L’artista Núria Güell i el crític d’art Joan M. Minguet hi conversen sobre la relació entre l’art i la crítica en el panorama català actual. Una relació que es retroalimenta i es manté en tensió constant.

La prestigiosa revista americana The Brooklyn Rail dedica el seu darrer número a l’art català. L’artista Núria Güell i el crític d’art Joan M. Minguet hi conversen sobre la relació entre l’art i la crítica en el panorama català actual. Una relació que es retroalimenta i es manté en tensió constant. Podeu llegir la conversa entre Güell i Minguet directament a The Brooklyn Rail. Més avall Xisca Ramon us presenta una breu presentació de la conversa.

Les obres dels artistes catalans, com no podia ser d’altra manera, posen en relleu els problemes actuals de Catalunya i de les seves institucions. Els treballs de Núria Güell no en són una excepció: la seva producció artística es caracteritza per un clar activisme polític i reflecteix la interacció de l’artista amb la societat en què li ha tocat viure. Al seu torn, els crítics catalans van més enllà de les seves pròpies impressions i conviccions, i atorguen la màxima importància a la promoció de l’esperit crític i a la difusió de nous treballs i idees a través d’Internet.

Els artistes creen complicitat amb diferents camps del coneixement  (lleis, sociologia, antropologia, economia, literatura…), la qual cosa requereix una visió molt àmplia per part dels crítics d’art, que no poden passar per alt els inevitables contagis d’aquests àmbits en el món de l’art actual. Així mateix, sovint la finalitat dels treballs artístics no és altra que un intent de provocar pensament i generar discurs. Precisament, el discurs resultant per a la crítica ho significa tot, segons Minguet, ja que expressa un conjunt de noves idees i romp amb la “pau mental”.

A més, als artistes polítics possiblement se’ls exigeix un grau extra de responsabilitat en el seu treball, una  capacitat especial per enfrontar-se al repte d’obrir nous horitzons en el camp del pensament, mentre que els crítics i els pensadors necessiten superar les pressuposicions teòriques i els diferents istmes històrics per sortir reeixits de la seva tasca.

Llegiu el número especial del Brooklyn Rail dedicat a l’art europeu aquí.

Llegiu sobre l’actualitat artística catalana i sobre la crítica de l’art aquí.

Llegiu la conversa entre Núria Güell i J. M. Minguet aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació