Jo ♥ Manters

Barcelona té dues coses en comú amb Rio de Janeiro: les platges i els venedors ambulants

Clàudia Rius

Clàudia Rius

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol.

Què passaria si a les postals de Barcelona hi veiéssim els manters venent al carrer, en comptes de les imatges idíl·liques de La Sagrada Família o Les Rambles? Aquesta és una de les propostes del col·lectiu brasiler Opavivará!, que treballa amb l’associació catalana The Green Parrot en col·laboració amb la Fundació Antoni Tàpies.

Opavivará! és un dels projectes residents que acull la Fundació Antoni Tàpies. La Fundació els obre les portes, però qui treballa principalment amb ells és The Green Parrot, una associació barcelonina sense ànim de lucre que tracta pràctiques artístiques contemporànies. Aquest col·lectiu d’artistes brasilers fa “projectes efímers que ens ensenyen una nova manera d’entendre l’art”, diu Rosa Lleó de The Green Parrot, “i aconsegueix canvis invisibles que es van filtrant en els llocs i les persones”.

Després d’estudiar la capital catalana, Opavivará! ha arribat a la conclusió que Barcelona té dues coses en comú amb Rio de Janeiro: les platges i els venedors ambulants. Partint d’aquesta base, s’han posat mans a la feina. Presenten dues accions que es duran a terme aquest juliol al voltant de les platges barcelonines.

Carles Guerra, director de la Fundació Tàpies, recorda que els Opavivará! emergeixen en el context de les manifestacions pels Jocs Olímpics de Brasil com a resistència davant una política urbana basada en grans esdeveniments. Les accions que van fer a Sud-Amèrica poden servir també per posar en relleu conflictes d’altres llocs. “El problema que té Barcelona no és el turisme, és com s’interpreta a ella mateixa”, diu Guerra.

I això és el que fan els Opavivará!, crear propostes artístiques per discutir sobre com s’ha d’interpretar Barcelona, de la mateixa manera com ho van fer amb Rio de Janeiro. Això sí, deixant clar el seu descontent amb el país d’on provenen: “A Brasil ara hi ha un cop d’Estat, no reconeixem Michel Temer com a president perquè no l’hem votat democràticament”, recalquen els artistes, que volen reivindicar que el seu país segueix essent revolucionari.

Pels Opavivará!, l’obra d’art no és un objecte, sinó que són les relacions que es creen entre persones. “Creiem en la idea de l’art relacional”, explica un dels membres del col·lectiu; “Volem treure l’espectador del lloc contemplatiu i donar-li un paper actiu, crear un diàleg”. Els brasilers creuen que “el desig humà del moviment es contraposa a les forces del capital, dels països on no podem arribar, de les fronteres que no podem creuar”. El seu pensament polític i estètic es basa en la idea del lliure moviment, i entenen la platja com un lloc de plaer i de reflexió col·lectiva.

Les accions que duran a terme a Barcelona són les següents:

1) Jo Manters

Eu amo camelô va ser un projecte que Opavivará! va desenvolupar al Brasil quan un decret llei imposat durant les olimpíades de Rio de Janeiro va prohibir la venda ambulant a la ciutat. Els artistes van realitzar una sèrie de fotografies dels venedors i van repartir per tot arreu postals amb l’eslògan Eu amo camelô (Jo estimo al venedor ambulant).

Ara, els brasilers volen fer el mateix a Barcelona. Els dies 11 i 12 de juliol, duran a terme una acció ambulant a diferents espais del Passeig Marítim i la Platja de la Barceloneta, entre d’altres. El seu treball previ s’ha basat en converses amb el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, per tal de cooperar amb els manters. Els artistes passaran desapercebuts i intentaran generar debat al carrer mentre reparteixen postals on se substituirà la Sagrada Família per fotografies de venedors ambulants.

2) Cangaço

Cangaço parteix de les manifestacions que van tenir lloc al Brasil el 2013. Els artistes van estampar en pareos i tovalloles algunes frases que havien llegit en pancartes reivindicatives. Aquestes peces de roba, esteses a la sorra o envoltant els cossos, es distribuïen per la ciutat deixant el rastre dels seus missatges. “El treball polític molts cops és difícil de fer”, expliquen; “Quan treballem junts aconseguim desequilibrar més i tenir més poder”.

A Barcelona, els Opavivará! han treballat amb col·lectius com ara l’Associació d’Artistes i Artensans de la Barcelona per recuperar o per crear noves frases que reflecteixin les problemàtiques i la història del barri. Aquestes cangas (en brasiler, “pareo” o “vestit de tela”) es podran veure els dies 7 i 14 de juliol repartits per la platja i penjats als balcons de la Barceloneta. Algunes de les frases que hi llegirem seran “Viure és conviure” o “Todos somos migrantes”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació