Investigació i mirada fotogràfica

El Palau Robert presenta l'exposició “L’altra mirada de la recerca”

Al vestíbul del Palau Robert, a l’anomenat aparador, es presenta fins al 28 de febrer una mostra de fotografies científiques obtingudes a l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron (VHIR) que resulten espectaculars. El títol de l’exposició, “L’altra mirada de la recerca”, ens vol donar ja una pista de la intenció d’aquesta mostra.

Big bang de bacteris | Foto: Alba Santiago
Big bang de bacteris | Foto: Alba Santiago

Els investigadors i científics que treballen en les diferents especialitats de recerca biomèdica avançada de Vall d’Hebron tenen també un interès pels valors estètics del seu treball i, en aquest cas, pel seu vessant fotogràfic. És per això que fa deu anys va sorgir la idea de confeccionar un relat artístic d’allò que veien en les seves investigacions a través dels microscopis. Va néixer així un concurs anual on els diferents investigadors i personal de suport a la recerca presenten les fotografies, unes més de 600 al llarg aquest decenni. Després, un jurat format per personal del Campus de la Vall d’Hebron selecciona les 12 millors imatges i tot seguit per votació popular es tria la guanyadora de l’any. Les dotze fotografies finalistes il·lustren el calendari anual del centre i decoren també diferents espais dels edificis de recerca de Vall d’Hebron.

Owl’s eyes | Foto: Maria Fortea

El conjunt del material generat al llarg d’aquests anys té evidentment un interès científic indubtable, però alhora és d’una plàstica i una bellesa corprenedores, com podrà observar qui s’acosti una breu estona al Palau Robert. Com va dir el Dr. Comella, director del VHIR:  “L’objectiu que tenim amb aquesta exposició és divulgar la recerca i connectar amb la societat a través de la bellesa de les imatges científiques sortides dels nostres laboratoris”. I alhora fer veure al públic que aquests metges i científics de posat tan seriós i vestits amb les seves bates blanques, tenen també l’interès de cercar la dimensió artística del seu treball.

Cell labyrinth | Foto: Júlia Vallvé
Cell labyrinth | Foto: Júlia Vallvé

Podrem veure penjades una tria de cinquanta-dues de les 120 fotografies finalistes en aquests anys. Totes elles sorgides de microscòpics òptics o electrònics, i fotografiades i reproduïdes sense altres manipulacions que les que es poden derivar de la utilització de productes químics additius o colorants utilitzats en els processos d’investigació. La majoria presenten estructures de colors vius i ens acosten a uns territoris per nosaltres totalment ignorats. Són molt abundants les estructures geomètriques que posen de manifest l’ordre i harmonia que sovint configura la natura més profunda. Juntament amb les fotografies exposades també s’hi pot veure un vídeo on es presenta un recull més ampli amb les 120 finalistes.

VHIR loves you | Foto: Josipa Bilic
VHIR loves you | Foto: Josipa Bilic

Moltes de les imatges tenen configuracions que les apropen a l’abstracció. Altres, en canvi, tenen unes formes plàstiques de caràcter més figuratiu. Molt sovint els mateixos investigadors, en titular les imatges, les associen a realitats de la nostra escala visible, potser perquè després d’haver treballat i conviscut tant amb elles ja els resulten familiars. En general, totes elles tenen un cromatisme d’una forta intensitat, que les fa especialment atractives.

Si tot passejant per la cruïlla del Passeig de Gràcia i la Diagonal passeu a prop del Palau Robert no dubteu en entrar-hi. Teniu una oportunitat única per poder veure tota aquesta bellesa que, com diu el Dr. Puntes, un dels principals impulsors de la iniciativa, només veuen els científics. Ah, i a més, hi ha dues altres exposicions:  “Aixafem el feixisme”, sobre el Comissariat de la Generalitat a la Guerra Civil, i “L’Or Blau”, sobre el món de l’aigua, que resulten també molt interessants.

hiPSC- brain cells | Foto: Anna Duarri
hiPSC- brain cells | Foto: Anna Duarri

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació