Ilustrarium: un Sant Jordi d’històries dibuixades

Visitar Ilustrarium. Drawing Stories al centre d’art Pou d’Art de Sant Cugat, suposa un apropament al món de les il•lustracions de la literatura per infants que va més enllà de la narrativitat dels contes.

S’apropa Sant Jordi i volem transmetre als més petits de la família l’esperit apassionat pels llibres que experimentem per aquestes contrades, ni que sigui un cop l’any! Però entre les activitats lúdico-culturals dirigides al públic infantil per aquestes dates, hi ha propostes certament innovadores. Visitar Ilustrarium. Drawing Stories al centre d’art Pou d’Art de Sant Cugat, suposa un apropament al món de les il·lustracions de la literatura per infants que va més enllà de la narrativitat dels contes. Ilustrarium és una galeria especialitzada en art infantil, que promou la il·lustració com un art per a totes les edats, i assequible.

   Ester García “The Dormouse”

La ideòloga del projecte i historiadora de l’art Marta Ardite ens explica que Ilustrarium també és una galeria nòmada que s’exposa en espais diversos i inusuals. En aquesta ocasió, amb un disseny expositiu fruit de la col·laboració amb alumnes del Màster en Disseny d’Espais i Exposicions de la UPC, la galeria Ilustrarium es pot visitar físicament per primera vegada a Pou d’Art.

La mostra permet a petits i no-tan-petits observar reproduccions en alta qualitat (còpies glicée o fine art) de l’univers d’ensomni pastel de Sonja Wimmer a “El dia que la Saïda va arribar” (Ed. Takatuka, 2013); d’obres de Pablo Auladell, il·lustrador de llibres com Inés Azul (Thule, 2009) i també responsable de la malenconia fúnebre de les il·lustracions i d’alguns textos de “La feria abandonada” (Barbara Fiore Ed.), un àlbum il·lustrat destinat al públic adult; o del dolç barroquisme en blanc i negre d’Ester García en grafits com The Dormouse; i de la precisió de les trames en tinta xina d’alguns animals de l’il·lustrador del “Animalario Universal del profesor Revillod” (Fondo de Cultura Económica, 2003 y 2007), Javier Sáez Castán. A més, el catàleg d’Ilustrarium compta amb obra d’Ana Bustelo, Mariona Cabassa, María Castelló Solbes, Mónica Gutiérrez Serna, Luciano Lozano, Alba Marina Rivera i Alicia Varela.

El que uneix tots aquests il·lustradors, consagrats i emergents, és el seu treball en l’àmbit de la literatura infantil. Però Marta Ardite deixa clar que “Ilustrarium vol promoure la il·lustració com a disciplina artística més enllà de la seva funcionalitat narrativa”. La galeria els considera artistes; a Ilustrarium les il·lustracions esdevenen obres d’art adquiribles a un preu raonable per a moltes butxaques. Així, a l’exposició hi trobem una llista de preus d’aquestes obres; però alhora, també, un disseny expositiu que cerca l’apropament i la interacció amb els infants.

Per aquest motiu també s’ha escollit l’espai de Pou d’Art, atès que permetia oferir tallers tant per a nens i nenes com per a adults. En aquests tallers, “l’àlbum il·lustrat ha estat el punt de partida per treballar la il·lustració com a forma d’art i altres aspectes de l’educació de la mirada. Als tallers es treballen les històries però incidint molt en el vessant visual i estètic de la narració.

   Marta Ardite, comissària de l’exposició

Fundat l’any 2012, Ilustrarium és un projecte jove i amb perspectives de futur: Marta Ardite ens explica que “Ilustrarium és un projecte obert i òbviament tenim previst ampliar el catàleg d’artistes, no només d’il·lustració infantil, però sempre cuidant molt la selecció”, i també que el proper mes de maig la galeria inaugurarà un nou espai físic a Granollers.

D’altra banda, “l’espai web té també molta importància perquè està dissenyat com una galeria on es poden comprar les obres des de qualsevol lloc del món”.Si no hi podeu assistir abans que conclogui l’exposició, el 24 d’abril, per contemplar les obres directament, podeu visitar les obres amb imatges d’alta qualitat a la galeria online.

Però retornant a les activitats lúdico-culturals en família… la fundadora d’Ilustrarium veu en aquest proper Sant Jordi “una oportunitat no només per comprar llibres, sinó també les seves il·lustracions signades pels seus propis autors”. Així doncs, si us interessa el món de la il·lustració i voleu viure un Sant Jordi “amb més dibuixos que lletra”, animeu-vos i visiteu Ilustrarium!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació