Il·lustrar la història de Catalunya

L’artista plàstic Joan-Pere Viladecans ha il·lustrat el llibre de Jaume Sobrequés: ‘Catalunya. Història d’una nació’ (Editorial Base)

Joan-Pere Viladecans, un dels artistes més destacats i reconeguts del panorama català actual, ha interpretat plàsticament la història de Catalunya, il·lustrant el llibre de l’historiador Jaume Sobrequés, Catalunya. Història d’una nació (Editorial Base). Una obra que, amb l’ajuda del treball fet per l’artista, promet un viatge per Catalunya a través dels segles, des de la prehistòria fins als successos de l’1 d’octubre.

Joan-Pere Viladecans, al seu taller. | © Neus Chorda.

Partint d’una maquetació lliure, Viladecans disposava d’un espai a cada pàgina, marcant el llibre i la intensitat, a vegades, plenes de dramatisme. Segons ell mateix, amb aquestes obres, vol “oferir unes senyes estètiques per interpretar, de manera diferent, la Història de Catalunya”. Així, es tracta d’una obra de lectura doble, en la qual els textos de Jaume Sobrequés i la intervenció pictòrica de Joan-Pere Viladecans, dialoguen i comparteixen harmònicament el mateix espai.

Gràcies a l’artista, la història catalana explicada entre les pàgines i lletres de Sobrequés, ha pres vida per demostrar i explicar l’esforç col·lectiu dels catalans per renéixer de les cendres i alçar-se, no quedar-se tombats, i seguir ferms als seus ideals i drets. Ambdós, autor i artista, ens ofereixen un recorregut plàstic per conèixer tota la història de Catalunya, sense perdre’n detall, per aprendre, entendre i comprendre.

Així i tot, com tot projecte, s’han presentat reptes que s’han hagut de superar. Segons Viladecans el repte principal té a veure amb la recepció per part del lector: “No volia ni ideologitzar ni ser narratiu, sinó suggerir. Quan l’autor o l’artista s’expliquen en excés, estan tallant la capacitat del lector o de l’espectador d’interpretar”. Un altre d’aquests desafiaments va ser la intervenció, per part de l’artista, en els marges del text, perquè les pàgines no fossin massa feixugues, amb pinzellades, marques i signes, que ell anomena “accents”. Així, l’artista demostra com la seva principal preocupació ha sigut poder ajudar al lector en la comprensió del llibre.

Taller Viladecans.

Catalunya. Història d’una nació presenta la marca inequívoca d’un dels artistes més destacats del país. Les més de trenta obres que apareixen en el llibre, per les quals l’artista ha utilitzat tota mena de recursos que tenia a l’abast, evoquen diverses temàtiques, com ara “el territori, els costums, la flora i la fauna i altres més puntuals de caire social”. A més d’aquestes il·lustracions, Viladecans ha seguit una gamma cromàtica molt específica: “He creat un codi de colors que permet llegir el llibre com una seqüència i que dóna valor plàstic al text”. És a dir, l’artista ha il·lustrat a partir d’un codi de signes basat en sis colors, un per cada capítol.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació