Garcia-Planas. L’arxiu del corresponsal de guerra

L'Arts Santa Mònica presenta “L'arxiu del corresponsal de guerra. Col·lecció Plàcid Garcia-Planas”. Tot d'una, el visitant passa d'estar enmig de La Rambla per situar-se a la primera línia del camp de batalla.

Tot just fa un parell de mesos que entrevistava el periodista Martí Anglada. Li vaig fer una pregunta molt clara, concisa, que jo mateixa em feia des de fa molt temps: -Quan s’adona un periodista que vol ser corresponsal de guerra? Ell no va dubtar ni un moment: -Això se sap des de ben petit. Jo, amb sis anys, ja volia veure món. Ben segur que a Plàcid Garcia-Planas li va passar el mateix.

El seu pare li va encomanar ràpidament l’afany viatger. Josep Maria Garcia-Planas Vilarrubia, un conegut empresari tèxtil, aprofitava els seus viatges per exportar les seves teles i, a més, per elaborar informes molt precisos sobre el moment polític dels països compradors. Iugoslàvia, Afganistan o Líbia són alguns dels països on el periodista ha extret la petjada de la guerra i l’ha transportat fins als nostres dies.

L’Arts Santa Mònica presenta “L’arxiu del corresponsal de guerra. Col·lecció Plàcid Garcia-Planas”. Tot d’una, el visitant passa d’estar enmig de La Rambla per situar-se a la primera línia del camp de batalla. I és literalment així perquè és una exposició més aviat tàctil. Podem tocar tots els objectes, cartells, papers, roba… Cada objecte és una crònica, en la que una imatge val més que mil paraules.

Durant la Guerra del Golf, el periodista va decidir que  petits trossos de les seves experiències. Objectes plens d’història personal de conflictes en els que Garcia-Planas s’ha vist immers. El primer que va guardar va ser una octaveta llançada per l’aviació dels Estats Units sobre les trinxeres iraquianes al sud de Kuwait: “aquell paper m’avançava una notícia, tenia impresa la imatge d’un megabombarder deixant caure bombes a pes. Era un objecte i, alhora, una autèntica crònica. I vaig pensar que aquell objecte caigut del cel s’havia d’arxivar com s’arxiva una crònica”.

“Cada míssil que impacta lluny sona a cop de porta contra el paisatge. Cada projectil que cau a prop impacta com un meteorit”. Episodis molt colpidors, com per exemple que van fer que el reporter es comprés un vestit antiquímic en un supermercat saudita durant la Guerra del Golf l’any 1991. Una llauna de tonyina basca que els rebels libis menjaven al front est, claus de milers de refugiats dels Balcans, el fragment d’un plat pertanyent a la residència de Gaddafi…

O que, en el mateix lloc on es va penjar Benito Mussolini i la seva amant Claretta Petacci ara hi ha un McDonald’s. El que abans havia estat una benzinera on va morir el Duce ara és una de les infinites franquícies del temple per excel·lència del fast food. Quan Garcia-Planas entra a l’establiment, es queda perplex davant l’anunci: Nuove, Patate Vertigo. I les demana per menjar. Vertigen pur i dur: “al damunt d’aquestes carns picades, va acabar el culte al superhome”. O els caramels d’Eurosatory, la fira d’armes més gran del món. Uns caramels que tot i la seva dolçor, en realitat només duen experiències amargues i crues.

A més a més el periodista ha convertit alguns dels objectes que ha anat col·leccionant en obres d’art. Mitjançant la intervenció en algunes peces, Garcia-Planas continua creant reportatges dins dels mateixos objectes. Per exemple, el reporter afegeix a la sèrie de bitllets iraquians amb la cara de Saddam Hussein imatges de la nina Barbie. Occident vs. Orient. També són interessants els mapes intervinguts, com el de París, fet amb retalls d’imatges de la setmana de la moda de la capital francesa. Tots són objectes que expliquen moltes històries que empatitzen amb el dolor i ens fan reflexionar.

L’arxiu del corresponsal de guerra. Col·lecció Plàcid Garcia-Planas. Arts Santa Mònica. La Rambla, 7 (Barcelona). Del 19 de desembre al 23 de febrer.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació