Experimentació i revolució viladotina

La Fundació Vila Casas inaugura una exposició que ens submergeix en l’imaginari de Guillem Viladot, l’artista agramuntí amb un motor creatiu i experimental incessant.

Núria Escribà Planes

Núria Escribà Planes

Comunicació i pensament contemporani.

A la capital de la Ribera del Sió, entre un paisatge clivellat i ple de rostolls secs, hi passejava Guillem Viladot aixecant la pols d’una terra d’al·luvió i revolucionant el món de la cultura catalana des de la perifèria. Nascut a Agramunt, l’artista ens invita a passejar per aquesta terra polsosa, fugint de les concepcions romàntiques o fins i tot condescendents sobre el món rural. I ho fa a través d’una obra calidoscòpica que explora diferents temàtiques i llengua­­­tges, difuminant les fronteres entre la poesia i les arts plàstiques.

Exposició Guillem Viladot I © Xavi Padrós

En honor a la seva figura i al seu llegat artístic, l’Espai Volart de la Fundació Vila Casas, se suma a la celebració de l’Any Viladot i al centenari del naixement de l’artista amb una exposició que pretén recuperar la trajectòria de Guillem Viladot, un personatge polifacètic que va treballar des d’un poble agrícola de l’Urgell, sempre atent i partícip de les experimentacions més radicals de la seva època, però sense defugir mai de les seves arrels. Membre d’una nissaga de farmacèutics d’Agramunt, Viladot va combinar l’ofici d’apotecari amb una frenètica activitat en el camp de les lletres i de les arts visuals que van donar lloc a una vasta obra poètica, narrativa i objectual.

Així doncs, tal com la presenta Pau Minguet, comissari de l’exposició, Guillem Viladot, l’experimentació incessant pretén ser una mostra de l’imaginari viladotià i del llegat d’un artista amb un motor creatiu i experimental incessant. Una experiència immersiva que ens convida a palpar la vessant més plàstica del creador a partir d’una selecció de 116 obres que es presenten en 10 àmbits expositius diferents i que exploren qüestions com la ruralitat, la quotidianitat i el jo. La mostra, doncs, permet que el públic pugui submergir-se en el submón de Guillem Viladot a partir d’unes formes d’expressió intrèpides i eclèctiques que es teixeixen des de llenguatges diversos com la pintura, els collages o la poesia visual.

Sense oblidar la vessant més literària de Viladot, l’exposició també inclou una selecció de 16 publicacions que acompanyen els diversos àmbits i que es complementen amb uns punts sonors des d’on ressonen fragments dels llibres recitats per la companyia Cassigalls de Juneda, que ha donat veu al creador.

Exposició Guillem Viladot I © Xavi Padrós

Finalment, l’exposició,  també fa una proposta referencial al poema Formes de vida, que va inspirar també una reinterpretació formal i conceptual al parc de la Riella d’Agramunt, on cinc peces tridimensionals de gran volum esdevenen el poema central d’aquest espai públic que integra l’univers poètic i plàstic de l’artista. En aquesta exposició, les quatre paraules que formen el poema i la instal·lació del parc -nen, noi, home, món- són subtilment escrites sobre cinc parets cobertes amb argila d’Agramunt, tot portant a Barcelona un tros de matèria del poble natal de Viladot, el lloc que, en paraules, de Minguet, “va convertir en el seu centre, el seu bressol i el seu trampolí, allà on viure i crear van esdevenir sinònims”.

També en commemoració al centenari del naixement de Guillem Viladot, enguany l’editorial Comanegra presenta el Somni d’un apotecari d’estiu una novel·la inèdita de l’artista escrita l’any 1983 que ens passeja per les terres de Ponent de la mà de personatges increïbles. Una obra reflexiva que, amb aparença de broma narrativa planteja qüestions profundes relacionades amb la tradició, el saber i la creació de la identitat individual. Per altra banda, l’editorial Fonoll publica El sileci de l’angle, una biografia de l’autor amb la mirada personal de Teresa Ibars.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació