Enric Ansesa a Girona. Primera parada

Última setmana per veure l’exposició FETS/ FACTS al centre d'art contemporani Bòlit Sant Nicolau de Girona

Girona va iniciar el desembre passat un circuit d’exposicions en homenatge a la trajectòria artística del gironí Enric Ansesa, destacat sobretot per la pintura tot i que també treballa altres disciplines. Ho organitzen conjuntament el Bòlit. Centre d’Art Contemporani. Girona, Museu d’Art de Girona, Casa de Cultura de la Diputació de Girona i Museu d’Història de Girona.

Enric Ansesa al museu Can Framis | Foto: Marcela Muñoz / ACN
Enric Ansesa al museu Can Framis | Foto: Marcela Muñoz / ACN


La primera de les seves exposicions, que es pot veure exposada fins al 31 de gener al centre d’art contemporani Bòlit Sant Nicolau, és FETS/FACTS, una instal·lació de tres obres digitals. L’artista, amb una profunda consciència cultural i social, hi explora diferents esdeveniments de la història recent en què l’esquiva frontera entre el govern legítim i l’opressió s’ha vist compromesa. Tot i ser la creació més nova d’Ansesa i la que més s’allunya de la pintura, manté el predomini del color negre, constant al llarg de tota la seva obra, que per l’artista transcendeix el seu predicat de color i el transforma en energia i espai.

En aquest cas, a partir del color negre i la serigrafia led, explora la memòria i la materialitza. FETS mostra la violència i la repressió del poble català personificada en les càrregues policials de l’1 d’octubre de 2017. L’altra peça, FACTS, mostra una manifestació internacional d’aquesta repressió que té lloc al mar mediterrani, malauradament diàriament. Barques i barques de refugiats observats des del punt de vista d’un franctirador que pot arribar a veure fins i tot les cares de la gent que escapa d’un país desolat per la guerra i que no troben refugi a l’altra banda del mar.

La intenció d’Ansesa amb aquesta obra és remoure de nou la consciència de l’espectador passiu que, tot i que veu aquestes imatges cada dia al telenotícies o a la premsa, sempre ho fa passivament i se n’oblida quan se’n torna al llit o es desperta l’endemà jugant sense intuir-ho sota les normes de l’Estat que permet allò que veu.
El denominador comú d’aquestes dues obres és la llibertat personal. Hi ha una tercera instal·lació que projecta una línia làser a terra. En el moment que el visitant creua aquesta línia, la seva figura apareix en una pantalla representant la vigilància sobre aquells que es passen de la ratlla. Ansesa ens convida a preguntar-nos quin lloc ocupem en aquests sistema de vigilància.

Les altres exposicions d’Ansesa a la ciutat són de caràcter retrospectiu, treballs que ja han vist la llum en passades exposicions o que formen part d’alguna col·lecció, però que s’han cedit per homenatjar i apropar l’obra de l’artista gironí a qui no hagi tingut l’ocasió de gaudir-les. Les altres exposicions que s’han instal·lat a diferents equipaments de la ciutat són CAMINS, que estarà obert al públic del 5 de desembre al 5 d’abril al Museu d’Art de Girona; PERSISTÈNCIES, del 17 de desembre al 20 de febrer a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona; i SENYALS, del 25 de gener al 8 de març al Museu d’Història de Girona. Si no has sentit mai a parlar d’Ansesa i la seva obra és una magnífica ocasió per apropar-te i descobrir-la, i també entendre-la gràcies als mediadors que hi ha a les exposicions.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació