Encara som a temps de salvar el planeta?

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí dediquen dues exposicions a la natura i el factor humà amb la mateixa voluntat: crear una consciència mediambiental.

Gerard E. Mur

Gerard E. Mur

Periodista. gerardmursole@gmail.com

Davant l’augment incontrolat dels efectes del canvi climàtic i la necessitat d’aturar-los, el Museu de Ciències Naturals de Bareclona i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí presenten dues exposicions amb la mateixa voluntat: crear una consciència mediambiental a l’espectador a través de visionats naturals únics i els efectes nocius dels humans sobre l’entorn.

Nosaltres, l’extinció

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona és un dels grans equipaments de la ciutat que molts barcelonins encara tenen pendent de descobrir. A banda de la seva col·lecció permanent, molt recomanable, ara dedica una gran exposició a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat a Catalunya. Amb un plantejament museogràfic immersiu, enriquit amb elements gràfics i audiovisuals, l’exposició SOM NATURA aprofundeix en la interconnexió de totes les formes de vida i ens alerta que estem assistint a un procés d’extinció d’espècies entre 1.000 i 10.000 vegades més ràpid que en cap altre període de la història del planeta Terra. Un procés que ja té nom: la Sisena Gran Extinció. A Catalunya, hem patit una reducció d’un 22% de la població de 258 espècies de vertebrats i invertebrats només en els darrers 14 anys. Malgrat els avenços en les polítiques ambientals, la degradació dels ecosistemes i la pèrdua de biodiversitat continua. Amb una claredat didàctica que la fa apta per a totes les edats, la mostra ens assenyala els límits planetaris que no podem superar i les causes subjacents del canvi global com són la crisi climàtica, l’extinció d’espècies, la disminució de la capa d’ozó o l’escassetat dels recursos hídrics. El recorregut ofereix moments de pau per gaudir de la visió de paisatges naturals impressionants per la seva bellesa. Paisatges que ens conviden a tenir fe que no tot està perdut. L’exposició també incita els visitants a contribuir a la conservació de la natura i mostrar diversos projectes que redueixen l’impacte negatiu sobre el planeta i, finalment, convida a participar en un dels 90 projectes de ciència ciutadana per contribuir al coneixement de la biodiversitat que actualment té Catalunya.

Life in plastic, it’s not fantastic

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí dedica una exposició als efectes nocius del plàstic, un element que ha passat de ser un símbol de modernitat a encarnar el desastre ecològic. L’era del plàstic comença el 1839, quan l’apotecari alemany Eduard Simon, descobreix el poliestirè, l’essència de tot plegat. “Avui l’enemic és el plàstic o els nostres hàbits?”, es pregunta Núria Vila, comissària de la mostra i experta en disseny social. A Plàstic, Vila reflexiona sobre un dels materials que més ha canviat les nostres vides (n’ha salvat, de fet) a través d’obres d’una vintena d’artistes. No hi busqueu odes al reciclatge o a la sostenibilitat, sinó sortida artística i examen de consciència. L’exposició ens convida a preguntar-nos si no som nosaltres, els que hem desvirtuat l’ús del plàstic i desencadenat els efectes nocius que té sobre el medi ambient? El plàstic “és un objecte universal, la màxima representació del consum d’un sol ús. Som nosaltres, però, els qui decidim que l’hem d’usar una sola vegada. Assignem a la bossa aquest valor”, diu Vila. La bellesa que emana del plàstic és un parany recurrent de l’exposició.  Les flors moren, el plàstic ens sobreviu. Produïm més plàstic del que som capaços d’admetre. Una conseqüència directa de la mandra contemporània. Ens hem venut a lleugeresa, la flexibilitat i el baix preu. Entossudits a vèncer el material, no caiem en què el primer obstacle del canvi som nosaltres. Fins que visitem el Museu de la Vida Rural.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació