Els millors directors de museu

Dario Franceschini, ministre de Cultura i Turisme italià, està fent una reforma profunda al sistema institucional dels museus i del patrimoni nacional d’Itàlia. Per poc que hàgiu viatjat per la nació transalpina ja sabreu que era convenient.

Dario Franceschini, ministre de Cultura i Turisme italià, està fent una reforma profunda al sistema institucional dels museus i del patrimoni nacional d’Itàlia. Per poc que hàgiu viatjat per la nació transalpina ja sabreu que era convenient. Tanmateix, les critiques se li amunteguen després d’un concurs públic per ocupar vint direccions d’importants museus, càrrecs pels quals han estat seleccionats set no-italians.

Dario Franceschini

“No he nomenat cap estranger, sinó a vint europeus”, aquesta va ser la magnífica resposta de Dario Franceschini, ministre de Cultura i Turisme italià, a les crítiques rebudes pels nomenaments de vint nous directors d’importants museus i galeries nacionals d’art del país possiblement més carregat d’art per metre quadrat.

Les crítiques estaven basades en un tradicional “Itàlia per als italians” propi i insuflat per la Lliga Nord, i sols perquè set dels vint nous directors no són italians (tres són alemanys, dos austríacs, un francès i un britànic), i quatre dels tretze directors de museus sí-italians provenen de tenir experiències directives en museus d’altres països. I entre ells ni un americà, ni un africà, ni un oriental… Al Corriere della Sera van arribar a preguntar al ministre si no es tractava una mica d’esterofilia (un dels molts neologismes que es fan i desfan els italians per dir “amor a allò estranger”). Un alemany dirigint la Galleria degli Uffizi!… Peccato!…

(Ah! Un detall: dels vint nous directors, deu són directores. Paritat exacta.)

Set experts del món de l’art i dels museus vinguts de països europeus, escollits simplement per reunir els millors requisits del concurs públic que els seleccionava. Quina importància tenen les nacionalitats si tenen els millors currículums? Set europeus! I avui en dia tot plegat segueix sent polèmica… Bé, a Itàlia; i segurament ho seria també a Espanya, però no a Londres (l’italià Gabriele Finaldi, fins ara director adjunt del Prado, és el nou director de la National Gallery, per exemple) o a Nova York.

Dario Franceschini, advocat i escriptor, exlíder de transició del Partit Demòcrata italià, polític de trajectòria, i ministre de Cultura amb Matteo Renzi al capdavant de l’executiu, va assumir la cartera per posar-se a canviar les coses de veritat. Aquestes eren i són les directrius del mateix primer ministre i aquest és el seu propòsit dins de les possibilitats que ofereix el ministeri que dirigeix. I des del febrer del 2014, quan va agafar el càrrec, s’hi ha posat de valent.

Franceschini creia necessària una svolta, un gir estratègic, un canvi substancial. Conscient de la situació econòmica del país, el ministre sap que els canvis no li vindran d’un sac d’or sinó de l’enginy d’Odisseu. Que s’ha de reformar la Fontana di Trevi? Doncs el ministeri i l’ajuntament de Roma es posen d’acord per acceptar una proposta d’esponsorització privada. Que Pompeia cau? El govern italià mou tots els seus fils a Brussel·les (que són molts, creieu-me) i aconsegueixen una subvenció de més de 100 milions. Que el model de cinema italià està morint? Doncs es promouen desgravacions per tal de tornar a rodar a Cinecittà. Sumem a tot això una reforma colossal del Colisseu romà…

Tribuna degli Uffizi, a Florència

I, ara, aquests nous directors, no sols seran els successors dels que hi havia fins ara, sinó que també seran els encarregats d’impulsar un sistema de museus més autònoms, amb més competències i més lliures d’administrar els seus pressupostos. És a dir, sent més oberts, més creatius i més moderns. I tot per tal de treure’ls el veritable potencial que tenen; que semblava adormit, com la mateixa Itàlia.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació