El retorn de Lola Sandoval

Fins el 2 de desembre es pot veure l'exposició 'Atrapados' de l'artista Lola Sandoval a la galeria d'art Eat Meat. Una col·lecció de retrats, concebuts amb una mirada especial que busseja en el passat.

Fins el 2 de desembre es pot veure l’exposició ‘Atrapados’ de l’artista Lola Sandoval a la galeria d’art Eat Meat. Una col·lecció de retrats, concebuts amb una mirada especial que busseja en el passat.  De Les Olives, un poble de 50 habitants de l’Empordà, al carrer Alzina del barri de Gràcia, Lola Sandoval torna amb una col·lecció de retrats, marcats per una visió fotogràfica distorsionada pels elements de la seva pintura. En la foscor, el color demana pas. També els rostres, que han quedat garratibats davant el flash d’una càmera impossible.

Lola Sandoval (Barcelona, 1964) va mudar-se al Empordà sense acabar Belles Arts. Va endur-se, però, els cavallets i les caixes de pintures per quan li tornés la inspiració, i la inspiració li torna de tant en quant amb un grapat de quadres que són com fantasmagories d’unes altre èpoques. El procediment sembla ser sempre el mateix. “Pinto de negre el llenç i hi dibuixo al damunt”, explica. La mesura o tècnica és essencial per la llum final de l’obra. La figura i els detalls creixen en el contrast. La primera visió de l’obra de Lola Sandoval captura l’interès per la complicitat que pràctica l’artista, per les expressions i les postures, els estampats dels vestits, els gestos i les mirades que fan pròxims els personatges. La Lola parla de Goya, dels retratistes de temps antics com de les seves influencies, del costumisme i d’aquells retrats familiars que conviden a un viatge en el temps. En una segona passada, l’efecte és momentani quan l’ull vol reconèixer personatges populars en els rostres dels models. La Lola explica el mètode de recerca d’imatges que practica des de Les Olives, Girona. “Em poso a mirar fotos per internet. Quan m’agrada una cara el que faig és que li canvio el cos per un altre”. El joc que proposa “Atrapados” és un ball de cossos i rostres, de dones en cossos d’homes i d’homes en cossos de dones. Llavors, del retrat a la multitud. “És com resoldre uns mots encreuats”, diu la Lola quan explica la composició de l’obra, “vas posant cares, una darrere l’altre. Després d’una primera tacada, en una segona és quan perfecciono el quadre. El més difícil és parar de fer rostres”. De prop i de lluny, torna el joc de les reconeixences, en la gentada, es poden distingir cares conegudes. Al cantó de les multituds, destaca un conjunt de retrats escolars que tornen a situar el visitant en un passat comú dominat pel fred, pel silenci i els secrets. Una ullada general a l’obra penjada busca i troba el significat del títol. “Atrapados”. Ho explica l’artista: “Vivim atrapats en un joc de mentides i enganys, cossos i vides que no corresponen a les persones que els ocupen”. Vides que no corresponen i expressions que es perden entre cortines i randes i excés de maquillatge, en les mirades perdudes, en uns cossos més grans o grossos del que es voldria. Atrapats, segons la Lola Sandoval, en un destí equivocat que ella bescanvia al seu gust, al detall amb els seus pinzells.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació