El museu com a medicina

L'art té valor terapèutic?

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Estudis recents fets al Canadà apunten que els museus milloren els nostres índexs de cortisol i serotonina, secretant hormones que ens fan sentir bé. Ara un grup de doctors de Mont-real han començat a prescriure visites als museus. A Catalunya també s’estan activant programes que exploren el valor terapèutic de l’art.

Museu d’Art de Cerdanyola

Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola, ens explica que ha iniciat una experiència pilot en coordinació amb el Servei de Museus i el Departament de Salut de la Generalitat. Programen visites amb els usuaris del Centre de Salut Mental d’adults de Cerdanyola Ripollet, i apliquen la fòrmula del Visual Thinking Strategies (VTS) que potencia l’experiència sensorial. En aquest programa pilot també hi participen el MNAC, el Museu de l’Empordà i el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

El VTS s’aplica a una visita centrada en una obra concreta. El guia-terapeuta, en lloc de fer una xerrada, fa preguntes als visitants per fer aflorar les seves sensacions i va encaminant les respostes cap al tema que els concerneix. Víctmes violència masclista amb estrès postraumàtic van visitar no fa gaire el museu. “Vam treballar els vitralls modernistes amb els cinc sentits, explorant els sons o les olors que emanaven dels vitralls”, diu Romero. “Es van fer associacions fantàstiques, les dones s’hi van sentir especialment còmodes perquè no hi veien cap figura masculina amenaçant. El museu pot ser un refugi de benestar”.

Teresa Pérez ja fa deu anys que impulsa des del CCCB un programa per a persones afectades per un Alzheimer lleu o moderat. Els malalts fan la visita (gratuïta) amb cuidadors o familiars i fora de l’horari habitual del centre. “Així puc reduir el so o atenuar la il·luminació i adaptar la visita a les seves necessitats”, diu Pérez, que recentment ha portat malalts d’Alzheimer a l’exposició dedicada a Stanley Kubrick. Els referents de l’exposició (Espartaco, Kirk Douglas, etc) eren utilitzats com a detonants per fer un exercici de reminiscència, que els permetia connectar amb el seu passat i rememorar moments de la seva vida. Aquest programa del CCCB que dirigeix Teresa Pérez s’ha traslladat també a les exposicions itinerants que produeix l’Oficina de difusió artística (ODA) de la Diputació de Barcelona. Els serveis educatius de l’ODA s’han format per poder oferir aquest servei als malalts d’Alzheimer. L’exposició de Joana Hurtado, Elogi del malentès, serà la pròxima experiència en aquest sentit. El CCCB participa d’una xarxa d’institucions més àmplia que ofereixen activitats culturals per a persones afectades d’Alzheimer, com el Museu de L’Hospitalet, el Museu de Sant Cugat, el Museu d’Art Modern de Tarragona o el Museu del Joguet, entre d’altres.

El CCCB col·labora en la gestació d’un nou programa de l’Agència Catalana de Salut que adreçarà els problemes de soledat de la gent gran i en el qual també hi participen el MNAC, el Museu Picasso, el Recinte Modernista de Sant Pau, el MACBA i el Caixaforum.

Des del MNAC, Teresa González ens explica que des del 1999 ofereixen tallers a persones amb problemes de salut mental. “Actualment estem dissenyant amb l’hospital Vall d’Hebron un programa per a persones migrades que pateixen un estrès posttraumàtic”.Són indicis que alguna cosa està canviant, i que els museus, entesos com a serveis públics, s’estan obrint a noves maneres d’atendre la gent.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació