El MNAC reflexiona sobre la humanitat en crisi

El Museu Nacional d’Art de Catalunya enceta la temporada expositiva del 2023 amb una mostra dedicada a Anglada Camarasa

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) té els seus propòsits per aquest 2023 molt clars. Enguany, la programació del museu girarà al voltant de tres grans eixos: la humanitat en crisi, el treball sobre les col·leccions medievals i la recerca sobre temes clau per al coneixement del Museu.

Fons Hermen Anglada-Camarasa I MNAC

Per encetar la nova temporada expositiva, el MNAC inaugura aquesta setmana una mostra dedicada al pintor Anglada Camarasa, que ha estat possible gràcies a la donació de l’arxiu de l’artista Hermen Anglada Camarasa (Barcelona, 1871- Pollença, 1959), realitzada per Beatriz Anglada i Sílvia Pizarro, filla i néta, respectivament, del pintor. L’exposició Anglada Camarada. L’arxiu premeditat està comissariada per Pilar Cuerva i mostra els elements més destacats de l’arxiu com fotografies, llibretes i documents diversos que dialoguen amb algunes obres de referència de l’artista. Cuerva assegura que Anglada Camarasa és “el pintor català més internacional” entre Fortuny i Joan Miró, algú que va influir pintors de l’alçada de Kandinsky i el mateix Picasso, i que va ser reconegut internacionalment com ho era Gustav Klimt, entre altres.

L’originalitat de l’exposició rau en el fet que converteix l’arxiu documental en el protagonista de la mostra, mentre que les obres que també s’hi poden veure en són el “complement”, ben al contrari del que sol passar en les narratives museístiques en què la part documental sol ser accessòria a l’obra.

Com recull Pau Cortina a l’ACN, “això és així per la mateixa naturalesa de l’arxiu d’Anglada Camarasa, “premeditat” tal com indica el títol de l’exposició. Al llarg de la seva vida el pintor va tenir molta cura d’anar generant i vetllant el seu propi arxiu, amb una visió alhora “comercial i anti-bohèmia” per l’època. “Hi ha una premeditació, en el sentit de la voluntat de generar l’arxiu, que li serveix per preservar la seva obra i la memòria de la seva carrera artística”, diu Cuerva.

El discurs expositiu mostra l’arxiu en relació amb obres de l’artista, una exposició de naturalesa híbrida que invita l’espectador a passejar per un arxiu fora de l’arxiu i a conèixer l’artista a través de la documentació que ell va generar. L’exposició es podrà visitar al MNAC fins al 7 de maig.

L’any 2023 al MNAC

Per reflexionar sobre la humanitat en crisi el MNAC ha programat del 26 d’octubre i fins a l’11 de gener del 2024 l’exposició Quina humanitat? Figuracions existencials a la postguerra (1940-1966), que reunirà prop d’un centenar d’obres d’artistes catalans, espanyols i internacionals molt reconeguts. Joan Miró, Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Mercè Rodoreda,  Henry Moore o Francis Bacon són alguns dels noms que el comissari Alex Mitrani ha escollit per posar en context internacional l’art de la postguerra a Catalunya a partir de la reflexió en present sobre el fracàs de la condició humana.

Augmentar el percentatge d’obres de dones és un altre dels objectius del MNAC, que enguany presentarà La mà guiada, una mostra que analitza la singular creativitat de Josefa Tolrà (1880-1950) i Madge Gill (1882-1961). L’obra d’aquestes dues artistes, vinculades al món esotèric i poc reconegudes, ens permeten en l’actualitat abordar l’art de la primera meitat del segle XX a Europa des d’una nova perspectiva. La mà guiada, comissariada per Pilar Bonet Julve, se surt del cànon artístic establert per fer una revisió de la historiografia convencional. L’exposició es podrà visitar des del 6 de juliol fins al 15 d’octubre del 2023.

Treballs de restauració col·lecció medieval I MNAC

Des del mes de juny i fins al setembre del 2023 podreu veure a la Sala Oval del Museu l’escultura sonora de Laia Estruch. Aquesta escultura, que formarà un circuit de 35 metres de llargada per 6,60 metres d’amplada i 5 metres d’alçada, està formada per tubs de ferro de 2 metres de diàmetre. Té un caràcter performatiu i es sumarà al cos del Museu per dibuixar una nova ruta sonora, un nou camí per habitar-lo, transitar-lo i escoltar-lo. Finalment, durant el segon semestre de l’any, el museu també ha programat una mostra per exposar el fons de Pere Formiguera, un membre de la primera generació d’artistes espanyols que van adoptar la fotografia com a manera d’expressió.

Pel que fa a la col·lecció del romànic, coincidint amb el centenari del redescobriment de les pintures murals romàniques i la formació del nucli principal de la col·lecció, el MNAC iniciarà un cicle de tres d’anys d’intervencions basat en quatre projectes. En primer lloc, s’incorporaran nous fragments de pintura mural als conjunts de Sant Climent de Taüll, Sant Pere de Burgal i Sant Joan de Boí. També s’inaugurarà un nou espai al Museu dedicat al Mestre de Cabestany gràcies a la incorporació de quatre fragments escultòrics procedents del monestir de Sant Pere de Rodes atribuïts a l’escultor. A més a més, el Museu Nacional també acollirà la segona edició dels Incontri Mediterranei (Confluències Mediterrànies), una trobada sobre art medieval en què participen el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Sapienza Università di Roma i la Universitat Autònoma de Barcelona. 

També en relació amb el romànic el MNAC ha programat dues exposicions. D’una banda, Formes d’oli i aigua d’Oriol Vilapuig, una mostra que amplia i resignifica la intervenció Son de Vilapuig que va tenir lloc el 2020 a les sales del romànic del Museu i que plantejava des del present noves formes d’interrogació del passat, obrint una relació amb el temps més plural i complexa. D’una altra banda, es dedicarà una exposició a la figura i obra del pintor gòtic Lluís Borrassà amb el títol Els colors retrobats de la catedral de Barcelona. Amb comissariat de Cèsar Favà, aquesta mostra es podrà veure des del 23 de febrer i fins al 2 de juliol.
Podeu trobar més informació sobre les futures exposicions del MNAC a la seva pàgina web.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació