El gravats d’Antoni Tàpies fan brillar el Castell de Vila-seca

Marc Solanes

Marc Solanes

Periodista especialitzat en política, cultura i societat. Postgrau en periodisme literari. Fundador i director del magazine cultural Keep Reading Magazine.

El Castell de Vila-seca acollirà durant vuit mesos una col·lecció de 61 gravats de gran format d’un dels grans artistes contemporanis del segle XXI. Sota el nom La resistència del signe, la col·lecció s’exposa en una de les construccions més emblemàtiques de la ciutat tarragonina. La mostra s’inclou dins del programa Itiner’Art, de la Fundació Vila Casas, que cerca donar la màxima visibilitat al treball dels artistes que posseeix la institució.

'Petjades i creus' d'Antoni Tàpies
‘Petjades i creus’ d’Antoni Tàpies

Les obres exposades al castell exemplifiquen, amb gran lucidesa, la barreja dels mons occidental i oriental que Tàpies va intentar plasmar al llarg de tota la seva vida. L’artista català sempre va mostrar una forta influència del dualisme, especialment el binomi vida-mort, que va intentar exemplificar pictòricament des dels seus confinaments al Montseny, on sempre va explicar sentir-se “molt connectat a la natura”. Els gravats, que criden a ser contemplats en silenci i amb una actitud gairebé meditativa, tenen un interès molt particular ja que son còpies BAT (bon à tirer), és a dir, contenen notes i apunts originals del propi artista.

Durant la inauguració de la mostra, Àlex Susanna, director d’art de la Fundació Vila Casas, va fer una visita guiada als mitjans de comunicació assistents en la que es va destacar la gran capacitat de l’artista barceloní de fusionar conceptes diametralment oposats en una mateixa obra. “Tàpies es proposava sacsejar consciències i promoure preguntes amb el seu art, que sempre ha exhibit un rerefons transcendental amb una gran profunditat”, explica Susanna. 

De la col·lecció es desprèn una clara intenció d’elevar el gravat com un dels grans gèneres de l’art contemporani. Jugant amb tot tipus de tècniques i de materials, les obres de Tàpies destil·len una qualitat artística sense precedents i una capacitat de congregar filosofia, religió i natura en una simple obra gràfica. Natàlia Chocarro, directora de projectes itinerant de Vila Casas, destaca “com l’artista juga amb els materials des d’un punt de vista gairebé científic, jugant amb l’experimentació dels compostos i les seves reaccions”. 

La mostra, que està formada per un total de 214 gravats, té un valor que supera el milió d’euros. El projecte de col·laboració tindrà una durada de quatre anys, en els que a banda d’aquesta mostra se n’exhibiran set més, que mostraran altres eixos temàtics fonamentals de l’artista. Aquest és el cinquè centre en el que es mostren les obres de la Fundació, juntament amb els Espais Volart i Can Framis, a Barcelona; Can Mario, a Palafrugell, i el Palau Solterra, a Torroella de Montgrí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació