El cos humà segons Tura Sanz

L’artista Tura Sanz és la guanyadora d’aquest 2018 del programa Exposicions Viatgeres, convocat per la Diputació de Girona. El projecte permet posar a disposició dels municipis propostes expositives, tot potenciant la creació artística i potenciat lligams entre els diferents especialistes de l’art a les comarques gironines. Dijous 6 de setembre a les 12:00h s’inaugura l’exposició Plecs a la Casa de Cultura de Girona.

La jove Tura Sanz ha guanyat amb el projecte expositiu Plecs, que entreveu la relació entre la identitat i el cos. Aquesta relació adquireix presència física en les obres de l’exposició, realitzades amb diferents gèneres i tècniques: la pintura, l’oli sobre tela, l’escultura i el dibuix i el grafit. Tot, sota un denominador comú, que és ben explícit: els plecs. Segons Tura Sanz, els plecs són “un conjunt de coses unides ordenadament”, “un conjunt de pàgines d’un llibre plegades pel mig” o també “els plecs del cos“, el subjecte recurrent en el projecte que presenta.

L’exposició està centrada en aquest únic tema, encara que en realitat són obres bastant diferents. “No estan fetes pensant en una sola matèria, sinó que un cop estan fetes hi veig el tema comú en totes elles”, explica Tura Sanz. La jove artista explica que té una forma de treballar intuïtiva, perquè quan té una idea intenta escollir la tècnica que li sembla més adequada per realitzar-la. És per això que en aquest projecte l’escultura serveix de gran ajuda per representar la corporeïtat. L’escultura Mama n’és un exemple, perquè mostra dos pits en una peça cilíndrica. És una obra simètrica, com el seu títol. “És una cosa que si ho pogués explicat en paraules no hagués fet l’escultura”, reconeix.

L’exposició Plecs es podrà veure entre el 6 i 29 de setembre a la Casa de Cultura de Girona i després rotarà per diversos museus. La mostra comptarà amb obres que representaran el cos de forma abstracta, com per exemple unes peces de ferro forjat que representen uns batecs del cor, o una altra obra sobre els espais buits del cos, com les aixelles.

L’artista premiada, Tura Sanz, és graduada en Belles Arts per la UB i té un màster en Producció i Recerca Artística. A banda de les nombroses exposicions col·lectives de les quals ha format part des de l’any 2013, destaquen tres mostres realitzades aquests darrers anys a la Galeria Dolors Ventós, de Figueres (2014); al Museu de la Pintura de Sant Pol de Mar (2015) i al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas, a Torroella de Montgrí (2016).

Aquesta és la quarta convocatòria del programa Exposicions Viatgeres. La primera va tenir lloc ara fa sis anys, i en van resultar guanyadors Jordi Martoranno i Jordi Urbón. En la segona, ara fa quatre anys, els autors dels projectes escollits van ser Adrià Ciurana i Jordi Isern. En la tercera, els protagonistes van ser Àlex Nogué i Víctor Masferrer. Aquestes exposicions, durant tot aquest temps, han estat recorrent les comarques gironines i s’han pogut veure en més d’una dotzena de llocs cada una.

En total, a la convocatòria es van presentar nou projectes d’artistes provinents del conjunt de les comarques gironines. La majora s’han centrat en la tècnica de la pintura (oli, aquarel·la, tècnica mixta o collage), encara que l’escultura també ha estat present. L’exposició Plecs, de Tura Sanz, s’inaugurarà a la Casa de Cultura de Girona el proper mes de setembre. La rellevarà l’artista bisbalenca Maria Mercader amb l’exposició El món com a meditació, el mes de setembre del 2019.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació