El coneixement ens fa lliures

Anupama Kundoo és l’arquitecta encarregada de la construcció de la plaça Salvador Seguí dins el projecte Barcelona RE.SET d’arquitectura efímera i, en el seu cas, el tema desenvolupat artísticament ha estat la Llibertat.

Anupama Kundoo és l’arquitecta encarregada de la construcció de la plaça Salvador Seguí dins el projecte Barcelona RE.SET d’arquitectura efímera i, en el seu cas, el tema desenvolupat artísticament ha estat la Llibertat. La creadora índia, juntament amb els alumnes de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, ha vinculat aquest concepte amb el coneixement, perquè és això el que converteix a les persones en éssers lliures. Kundoo ha projectat arbres fets de llibres envasats al buit, en una de les construccions més belles de tot el recorregut del RE.SET.

El simbolisme que desprèn l’obra d’Anupama Kandoo desborda per tots costats. No és només la idea de l’arbre de llibres i de la substitució de les fulles pel paper que torna a la natura, sinó que el mateix concepte de “llegir sota l’ombra d’un arbre”, lluny de la fredor de l’espai tancat, és homenatjat com cal. El conjunt es converteix en una oda al lector i a la literatura, i també en un reclam per a la protecció de la naturalesa dins la ciutat. Ara, els llibres, els «maons» de la societat s’enfronten a l’extinció. La transició/evolució de la «forma» del llibre a través del temps ha fet que els llibres siguin més lleugers, que hagin perdut la seva materialitat, i ara sovint només són virtuals. Tanmateix, l’acte de «llegir» continua. Els llibres, com a éssers en trànsit, passen per les mans de molts lectors, com a les biblioteques, en comptes de restar a les prestatgeries dels seus propietaris, o fins i tot a les editorials.

Anupama Kundoo és coneguda arreu del món per la seva experimentació i investigació amb els materials usats en les seves projeccions, així com amb les modernes estructures que ha muntat en diverses ciutats. La seva figura és clau en una arquitectura social, que és sostenible i s’adapta a diversos contextos urbans i econòmics. Es dedica a la docència en les universitats més importants del món i és guanyadora de diversos certàmens internacionals.

Igual que els altres treballs, aquest ha estat fruit de la col·laboració entre un grup d’estudiants catalans i un arquitecte de renom internacional. I igual que en altres casos, l’experiència ha sigut profitosa per ambdues parts. El procés de creació es va anar seguint a partir de les estades carregades d’idees d’Anupama a Barcelona, i a partir de la interacció amb els alumnes s’anaven creant els conceptes bàsics del pavelló. Des de l’Institut, els estudiants podien anar aportant les seves idees i construir tota la instal·lació, seguint el mètode “learning though doing” que caracteritza la tradició de l’IAAC.

Com a material de construcció, els llibres tenen moltes qualitats a explorar i molts defectes a tenir en compte. El concepte de “llibre envasat al buit” no és només simbòlic de l’ànsia per protegir el coneixement, sinó que respon a una necessitat de la projecció. L’ús dels llibres va animar els estudiants a experimentar formes noves de tractar els materials, que els va dur a descobrir inesperades propietats tectòniques, mentre que les formes en arbre van ser un interessant tema d’investigació estructural, en què el repte era ser capaços de cobrir la mateixa superfície amb els mínims punts de contacte amb el terra.

Una vegada desmuntat l’envelat, els llibres utilitzats per a construir-lo s’oferiran al públic com a record commemoratiu de l’esdeveniment.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació